Ellerinizi yıkamanız gereken durumlar

Değişen havalarla beraber artan enfeksiyon virüsü hastalıklara yakalanma oranını da etkilemektedir. Bu nedenle kişisel bakıma önem vermek gerekir. En öneli kişisel bakım ise el yıkamaktır. Sizler için uzmanların bu durumla ilgili önerdiklerini araştırdık. İşte ellerinizi yıkamanız gereken durumlar

Toplu ortamlarda uzun süre bulunan kişiler enfeksiyon virüsünü kapma olasılıkları oldukça artar. Bu yüzden uzmanlar kişilerin düzenli el yıkama alışkanlıkları edinmeleri gerektiğini vurguluyor. Özellikle yaklaşan "15 Ekim Dünya El Yıkama Günü" dolayısıyla kişisel bakımdan en önemlisi olan el yıkamanın önemi hatırlandı.

El yolu ile hastalık virüslerinin vücuda girme olasılığı yüzde 70'dir. Bu durumu önlemenin en basit yolu elleri gerekli durumlarda yıkamaktır. 

İŞTE ELLERİNİZİ YIKAMANIZ GEREKEN DURUMLAR

- Yemeğe oturmadan önce ve yemekten kalktıktan sonra çünkü yemek öncesi hava ya da temas yolu ile ellere bulaşan virüslerden dezenfekte ederek bunların ağız yolu ile girilmesi önlenilir.

- Tuvalete girmeden önce kullandıktan sonra çünkü ellerdeki virüsler makat ya da anal yolu ile vücuda girebilir. Mantar ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir. 

- Tezgahtaki tavuk, kırmızı et, balık ve yumurta gibi besinlere dokunduktan sonra çünkü bu gibi besinlerde et yiyen bakterilerin olma ihtimalini ve bu bakterinin vücudunuza girmesini önlemek amaçlı eller yıkanmalıdır.

- Çöp sonrası eller sabunla dezenfekte edilmelidir.

- Üstü solunum yolları sırasında yaşanan hapşırma ve öksürme ile elleri ağızla kapattıktan sonra mutlaka yıkanmalıdır.

- Hayvanlara temas edildikten sonra, 

- Toplu taşıma, okul ve çalışma ortamlarında eller sık sık dezenfekte edilmelidir.

EN DOĞRU EL YIKAMA TEKNİĞİ

Önce ellerinizi ılık su ile yıkayınız daha sonra sabunla 30 saniye ellerinizi parmak aralarınızı iyice ovalayınız. su ile duruladıktan sonra toplu yerlerde kağıt havlı ile evinizde ise kişisel havlu ile durulayınız.

Uzmanlar uyardı! Balıklar zehir dolu çünkü...

İLİŞKİLİ HABER

Uzmanlar uyardı! Balıklar zehir dolu çünkü...
Göz kaşıntısı deyip geçmeyin!

İLİŞKİLİ HABER

Göz kaşıntısı deyip geçmeyin!

BİR YORUM YAPIN 0