Koronavirüs olanlar dikkat: Kalp kası iltihabı (Miyokardit) neden olur? Belirtileri nelerdir?

Nadiren görülen hastalıklardan biri olan kalp kası iltihabı aniden ortaya çıkar. Gerekli önlem alınmadığında ölümle bile sonuçlanabilir. Kalp kasına yerleşen virüs kalbin gücünü olumsuz etkiler. Uzmanlar son günlerde koronavirüs sonrası bu hastalığın yaşanma sıklığına dikkat çekti. Peki Kalp kası iltihabı (Miyokardit) neden olur?

Kabakulak ve grip gibi hastalıklar nedeniyle vücuda giren virüsler kan yoluyla kalp kasına kadar çıkabilir. Burada kasa yerleşen virüsler iltihaplanmalara neden olur. Başlarda ciddi bir hastalık olmazsa bile zamanında tedavi edilmediğinde korkunç sonuçlar beraberinde getirebilir. Kalbinde yüzde 90'ı kastan oluştuğundan bu enfeksiyon hızla yayılır. Bu da kalp yetmezliğine ortam hazırlar. Ayrıca vücutta yeterli miktarda kan dolaşımı sağlanamadığından çeşitli hastalıklara da yaşanabilir. Bu virüs kalp kasından tüm kaslara kolayca yayılabilir. Uzmanlar kalp ağrısında özellikle sol koldaki uyuşmayla nedeniyle hemen doktora başvurulmasını tavsiye eder. Aynı zamanda bu hastalığa kalp gribi de denir. Nadiren görülen bu hastalık en çok gençlerde ortaya çıkma ihtimali vardır. Şiddetli göğüs ağrılarıyla kendini ele verir. Yapılan tetkiklerde ağrı genellikle omuz ve kalp arasında bir yerde uzun süre yaşanır. Genellikle hastalar bunu üşütme olarak algılar.

Sol kolda uyuşma neden olur? Sol kolda uyuşma kalp krizi habercisi mi?İLİŞKİLİ HABERSol kolda uyuşma neden olur? Sol kolda uyuşma kalp krizi habercisi mi?

diğer gribal virüsler gibi koronavirüste kalp kasına yerleşebilri

diğer gribal virüsler gibi koronavirüste kalp kasına yerleşebilri

KORONAVİRÜS KALP KASINA NEDEN OLUR MU?

  • Kovid-19 virüsünün ortaya çıkış zamandan beridir uzmanlar virüsün sadece tek bir hastalığa  değil çeşitli ciddi hastalıklara da yol açabileceğini vurguluyor. Kolayca yerleşebildiği yerlerden biri de kalp olduğundan uzmanlar tedavi gören birinin mutlaka kalp kontrolünün de yapılması gerektiğinin altını çizdi.
     
  • Normal gribal virüslerin neden olduğu kalp kası iltihabına aynı zamanda koronavirüste neden olabilir. Kalbin kasına yerleşen bu virüs diğer gribal virüslere oranla daha şiddetli olduğundan hastalığın seyrini de değiştirir. Virüsü atlatan 4 kişiden en az ikisinde kalp hasarlı hastalıkların ortaya çıktığı tespit edilmiştir. 

kalp kasında virüs olan bir kişinin sürekli ağrı çekmesi

kalp kasında virüs olan bir kişinin sürekli ağrı çekmesi

KALP KASI İLTİHABI NEDEN OLUR?

  1. Vücudu birçok etkenden ötürü giren enfeksiyonlu virüsler
  2. Kaslarda kalsiyum ve fosforun azalması
  3. Vücuttaki toksin miktarında artış
  4. Kalpte aile öyküsünde olan bir rahatsızlık
  5. Kalp kaslarında zayıflama
  6. Bağışıklık sisteminin virüslere karşı yeterli antikor üretememesi gibi durumlar kalp kası iltihabına ortam hazırlar. 

kalp kasında iltihaplanma yaşam kalitesini düşürür

kalp kasında iltihaplanma yaşam kalitesini düşürür

Kalp çarpıntısı (Taşikardi) hastalığı nedir? Kalp çarpıntısının belirtileri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERKalp çarpıntısı (Taşikardi) hastalığı nedir? Kalp çarpıntısının belirtileri nelerdir?

KALP KASI İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Bu hastalığın en yaygın belirtisi kalp atışlarındaki düzensizlik ve buna bağlı gelişen göğüs ağrısıdır. Kalp atışları bozuldukça deforme oranları artar. Bu hasarlarda kalıcı kalma ihtimali yüksektir.
     
  • Kalp düzenli atmadığından kalp kapakcıkların da şişme meydana gelir. Kalp bir bütünü ile birleşip atamadığından kan toplanıp damarlara geri akmaz. Bu da kalbi zorladığından değişik sesler çıkarmasına neden olabilir.
     
  • Kalbin pompalayamadığı kan akciğerde birikir. Bu birikim vücudun çeşitli yerlerinde ödeme neden olur. Genellikle bu ödemler en sık ayak bileklerinde görülür. 

kalp kasında iltihaplanma ani ağrılara ve kasılmalara neden olur

kalp kasında iltihaplanma ani ağrılara ve kasılmalara neden olur

KALP KASI İLTİHABI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Belirtilerle hastaneye giden hastayı öncelikle uzman detaylı tetkiklerden geçirir. Kalp kası iltihabının virüslerden kaynaklandığı tespit edildiğinde buna göre ilaç tedavisine başlanılır. Bu yöntemle vücuttaki virüsler azaltılmaya çalışılır. Kalp kası iltihaplanmış kişilerin beslenme ve günlük hareketlerine dikkat etmeli çok fazla tempolu yürüyüş bu hastaların ölümüne neden olabilir. Bu hastalığı en iyi gideren tedavi yöntemi ise aspirin ve yatarak dinlenmektir. 

Nergis sabunu nedir ve ne işe yarar? Nergis sabunu ile cilt temizleme

İLİŞKİLİ HABER

Nergis sabunu nedir ve ne işe yarar? Nergis sabunu ile cilt temizleme

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0