Burun kemiği neden ağrır? Burun kemiği ağrısının belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?

Erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülen ve hastanın yaşam kalitesini düşüren burun kemiği ağrısı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Burun kemiği ağrısı bazı hastalıkların habercisi olduğu gibi başlı başına bir sağlık sorunudur. Genellikle baş ağrısına neden olduğundan başlarda kemiğin ağrıdığı fark edilmez. Peki burun kemiği neden ağrır?

Koku alma ve soluma organı olan burun iki delik aracılığıyla yutağa bağlanır. Burnun iç boşluklarında kıl ve kılcal damarlar vardır. Bu kılcal damarlara sinir hücreleri var. Kulaktan sonra vücudun en hassas dış organıdır. Ayrıca burunda kulak gibi ölene kadar gelişim gösterir. Burunu oluşturan kemikler bu yüzden sık sık şekil değiştirir. Solunumun başlangıcını oluşturan burun, sinir hücrelerinin uyarıları ile beyinden sinyaller alır. Ancak bu kadar ciddi bir işlevi olan burun hem hastalıklara neden olur hem de kendisi hastalıklardan etkilenir. Özellikle hassas olan kemiğinde bazı dönemlerde şiddetli ağrılar yaşanır. Çoğu zaman üst solum yolu rahatsızlıkları ile ortaya çıkan burun kemiği ağrısı aslında başka hastalıklarında habercisi olabilir. Özellikle sinüzit burun ve elmacık kemikleri boşluklarının iltihaplanması ile oluşan burun kemiği ağrısına akut viral sinüzit denir. Enfeksiyon virüsünün mukusları tıkaması sonucu ortaya çıkar. Bir başka kemik ağrısı ise polen ve toz gibi alerjik olaylardan kaynaklı ortaya çıkar. Bu durum kronik hale gelince iltihaplanma oranı artar. Bu da burun ve yüz şişliğine neden olur. Vücudun hemen hemen her yerinde görülen sivilce burunda ortaya çıkar bu gibi basit durumlarda burun kemiğinin ağrımasına neden olur. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. Çünkü kadınlardaki hastalık ve hassaslık evreleri erkeklere göre daha fazladır. Özellikle menopoz ve fibramiyoloji gibi sağlık sorunlarından dolayı burun kemiğinde ağrı oluşur.

burun kemiği ağrısı baş ağrısına neden olduğu gibi baş ağrısı da burun kemiği ağrısında neden olabilir

burun kemiği ağrısı baş ağrısına neden olduğu gibi baş ağrısı da burun kemiği ağrısında neden olabilir

BURUN KEMİĞİ NEDEN AĞRIR?

- Şiddetli enfeksiyon virüsleri

- Üst solunum yolu hastalıkları

- Akut sinüzit tıkanmalar

- Burun kemiğinin şiddetli darbe alması

- Burun kemiğinden geçen sinir hücrelerinin deforme olması

- Kıl köklerinin tıkanması sonucu oluşan iltihaplı sivilce

- Vücudun A vitaminini enzimleyememesi ve bu da vücutta aşırı A vitamini kalmasına neden olması

- Burun kemiğinde ya da kıkırdağında eğrilik yaşanması

- Vücudun herhangi bir yerinde görülme ihtimali olan kıl dönmesinin burada da olma ihtimali

- Aftların burunda çıkması

Migren ve sinüzit hastalıkları

- Kandaki insülin miktarının doğru ayarlanmaması sonucu kan akışının dengesiz olması

- Şiddetli baş ağrısı  yada göz ağrısındaki rahatsızlığın göze sıçraması gibi durumlarda burun kemiği ağrısına neden olur.

migren ve sinüzit gibi hastalıklar burun kemiği ağrısına yol açar

migren ve sinüzit gibi hastalıklar burun kemiği ağrısına yol açar

BURUN KEMİĞİ AĞRISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Burun kemiğinin ağrıması sağlık sorununun en belirgin belirtisidir. Bunun dışında aniden burun kanaması yaşanması, gözlük kullanımında burunun ağrıması ve burnun ucunda kızarıklık oluşması burun kemiğinden kaynaklı bir rahatsızlık olabileceğini gösterir. Ayrıca burnun ya çok kuru olması ya da aşırı sıvı dolması da belirtiler arasında girer. Bu durumlar kişinin yaşam kalitesini bozduğundan bir Kulak Burun ve Boğaz doktoruna başvurmakta fayda var. Çünkü ihmal edildiği her bir gün ciddi başka sağlık sorunlarına davetiye çıkartabilir. 

burun kemiği ağrısında bir uzmana başvurmak her zaman daha sağlıklıdır

burun kemiği ağrısında bir uzmana başvurmak her zaman daha sağlıklıdır

BURUM KEMİĞİ AĞRISI NASIL GEÇER?

Kronik olan burun ağrıları için müdahale edilmeden doktora başvurulmalıdır. Ancak tıkanmaya bağlı gelişen burun ağrısın için mandalina kabukları ya da evde varsa kuru papatyaları kaynarken buharını solumak. Bu uygulama yarım saatte bir yapılabilir. Kemik ağrısına bağlı gelişiyorsa soğuk ya da sıcak kompres yapılabilir. Ancak bu uygulamalar yapılırken buruna çok baskı yapılmamalıdır. 

Bozkır Arslanı Celaleddin dizisi nerede çekiliyor? Bozkır Arslanı Celaleddin çekim yerleri

İLİŞKİLİ HABER

Bozkır Arslanı Celaleddin dizisi nerede çekiliyor? Bozkır Arslanı Celaleddin çekim yerleri

BİR YORUM YAPIN 4

TOKYO DRİFT 3 yıl önce

Burnuma kafa attılar kemik şişti neden?

Toplam 3 beğeni

Buse 4 yıl önce

Burnunu deldirdim ön taraftan giriyor iğnenin ucu ama arkaya girmiyor çok zorladım ama çok acıyor iğne yarıda kalıyor burun deliyim kapanmışmı olur ağrısı nasıl geçer intihabı geçince delik açılırmı

Toplam 15 beğeni

Şirin Kubat 4 yıl önce

Aynı durum bendede oldu. Yanliş delinmiş. Ne yapsamda geçmedi. Açilmadı yani

Toplam 2 Beğeni

ayşe 4 yıl önce

deldirmeseydin

Toplam 15 Beğeni