Damak yarası neden olur? Damak yarası belirtileri nelerdir? Damak yarasına ne iyi gelir?

Ağız kısmının üst boşluğunda kaşıntı ve ağrıyla ortaya çıkan damak yarası, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Önüne geçilen bir rahatsızlık olmasına rağmen yaşandığı süre boyunca yeme ve içme gibi işlevselliği ağrılı bir hale getirir. Peki damak yarası neden olur? Damak yarası belirtileri nelerdir? Damak yarasına ne iyi gelir? Sizler için tüm bu soruların yanıtlarını haberi detayına ekledik.

Tam olarak nedeni bilinmese de bazı hastalıklar sonucu ortaya çıkan damak şişliği ya da yarası olarak adlandırılır. Ciddi bir hastalık olmamasına rağmen yaşam kalitesini düşüren ve ağızda ağrılara neden olan damak yarası genellikle ateşli hastalıklar sonrası ortaya çıkar.  Damak yarasını hemen hemen herkes hayatından bir ya da iki kez yaşamıştır. Geçici olan bir rahatsızlık olmasına rağmen bazı insanlar bu durumu sık sık yaşar. Uzmanlar bu gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurulmasını tavsiye eder.

Kana yerleşen enfeksiyonlar bu bölgelerde şişli ve iltihaplı küçük kistlere ya da yaralara neden olur. Beyaz lekelere ortası delinmiş gibi duran bu yaralar ağız hareketlerinin yavaşlamasına sebebiyet verir. Sıcak ve baharatlı yiyecekler bu yaraları olumsuz etkiler. Ağız içi yara ve diş eti enfeksiyonuyla benzer durumlarla ortaya çıkar. Bu yaralara zamanında müdahale etmekte fayda var. Çünkü ağız içi sağlığı riske atar. 

Ağız içi yara nedir ve neden olur? Doğal yolla ağız içi yaraları geçirme...İLİŞKİLİ HABERAğız içi yara nedir ve neden olur? Doğal yolla ağız içi yaraları geçirme...

DAMAK YARASI NEDEN OLUR?

  • Vücuttaki yüksek enfeksiyon yumuşak dokularda toplanır. Belirli yerlerde kist oluşur. 
     
  • Yumuşak bir dokusu olan damak tahribata uğraması yüksektir. 
     
  • Sıcak tüketilen gıdalarda dolayı yüzeyin deforme olması yenilemeye çalışan hücrelerin bu süreçte yaraya sebebiyet vermesi
     
  • Ağız içinde her hangi farklı bir noktada çıkan yaranın taşıyıcı özelliği varsa damağa da sıçrayabilir. 
     
  • Diş etindeki enfeksiyonlar ya da iltihaplanmalar
     
  • Aşırı streste damak yarasına yol açabilir. 
     
  • Bunun dışında içerdikleri maddeler bazı besinlerin ağız içi yaralanmalarına neden olabilir. Domates, çikolata, peynir, incir ve patlıcan bu besinlerin başında yer alır. 

ağız içi yaralanmaların nedenleri

ağız içi yaralanmaların nedenleri

DAMAK YARASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Ağız içi şiddetli sancı

- Damakta şişlik 

- Yüksek ateşlenme 

- Soğuk ve sıcak içeceklere karşı damağın ağrıması

- Damağı rahat açamamak gibi belirtiler damak yarasına işarettir.

2666261

DAMAK YARASINA NE İYİ GELİR?

ALOE VERA

Aloe vera içerdiği güçlü antioksidan sayesinde enfeksiyonlu virüsleri kısa sürede yok eder. Aloe vera bitkisinin içindeki jeli çıkartarak bir bardak ılık suyun içerisine ekleyiniz. Bu karışımı her gün gargara yöntemi olarak kullanınız. 

SUMAK SUYU

Sumak içerdiği çözücü maddeler sayesinde aft ve damak yaralarına oldukça iyi gelir. Ilık bir bardak suyun içerisine bir yemek kaşığı toz sumak ekleyiniz bu karışımla da her gün gargara yapabilirsiniz.

LİMON SUYU

Tuz ve limonlu su da bu yaralara iyi gelen doğal yöntemlerden biridir. Ya da yarım çay bardağı limon ve yarım çay bardağı sirkeyi de karıştırarak elde ettiğiniz karışımla gargara yapabilirsiniz.

En kolay İsveç köftesi nasıl yapılır? Ikea İsveç köftesi yapımı

İLİŞKİLİ HABER

En kolay İsveç köftesi nasıl yapılır? Ikea İsveç köftesi yapımı
Nefs nedir? Nefsin mertebe ve özellikleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Nefs nedir? Nefsin mertebe ve özellikleri nelerdir?
Filizlenmiş patates öldürür mü? Patatesin zararları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Filizlenmiş patates öldürür mü? Patatesin zararları nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0