Hipokalsemi denir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?

Kalsiyum eksikliğinin hipokalsemi olduğunu biliyor muydunuz? Peki hipokalsemi nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik. Hipekalsemiye dair her şey...

İnsan vücudunun kemik ve diş sağlığı için en önemli minerallerden biri kalsiyumdur. Kalsiyum eksikliği ciddi hastalıklara neden olur. Kan testi sonucu ortaya çıkan kalsiyum düşüklüğüne hipokalsemi denir. 

KALSİYUMUN VÜCUTTAKİ GÖREVİ

Kemik ve diş gelişimine katkı sağlar. Kasların kasılmadan hareket etmesini destekler. Kalp kaslarının düzgün çalışmasını sağlayarak vücuttaki kan dengesine yardımcı olur. Kemikleri ileri yaşlarda bile hastalıklara karşı korur. Özellikle sıklıkla görülen kemik erimesi gibi ciddi hastalıkları önler. Düzenli çalışan kalp sayesinde yüksek tansiyon hastalığı riskini de önlemiş olur.

HİPOKALSEMİ NEDEN OLUR?

- Vücuda alınan kalsiyum bakımından zengin olan besinlerin mide ve bağırsaklarda çeşitli sebeplerden dolayı emilmemesi ve idrar ya da dışkılama yolu ile vücuttan atılır. 

- Magnezyum ve D vitaminin seviyeleri azaldıkça kalsiyum seviyesinin de azalması,

- Aniden yükselen fosforun kalsiyum emilimini zorlaştırması,

- Lenf bezlerinin hormon üretememesi,

- Karaciğerdeki sıvıyı dengeleyen protein seviyelerinin düşmesi kalsiyumu düşürmesi,

- Bazı ilaçlarında yan etkileri sonucu kalsiyum seviyesi düşer.

HİPOKALSEMİNİN BELİRTİLERİ

- Şiddetli karın ağrısı,

- Kalp ritim bozukluğu,

- Vücudun belirli bölgelerinde karıncalanma,

- Kas ve kemiklerin hassaslaşması,

- Ellerde kasılma ve titreme,

- Genel hareket fonksiyonlarını geçici kaybetme,

- Depresyon, sinirlilik ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklara bağlı gelişen baş ağrısı yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterir.

HİPOKALSEMİ NASIL ÖNLENİR?

Kalsiyum eksikliğini öğrenmek için bazı testler yapılır. Bu testlerin sonucunda ciddi bir eksiklik belirtisi yok ise ilaç ve doğal besin takviyesi önerilir. Özellikle D vitamini takviyesi ile kalsiyum emilimi artırılmaya çalışılır. 

Ceviz, balık, kırmızı et, fındık, kivi, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besin takviyeleri ile kalsiyum eksikliği giderilebilir. 

Çok su içmek zararlı mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Çok su içmek zararlı mıdır?

BİR YORUM YAPIN 0