Ödem nedir ve neden olur? Ödem belirtileri nelerdir? Ödem ve şişkinliği vücuttan atma yolları

Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen ödem, vücudun belirli bir bölgesinin çeşitli sebeplerden ötürü şişmesidir. Kılcal damarlardaki sıvının kana karışması ya da kanda aniden kimyasal maddelerin yükselmesi sonucu oluşan ödem hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki ödem nedir ve neden olur? Ödem belirtileri nelerdir? Ödem ve şişkinlik vücuttan nasıl atılır? İşte tüm soruların yanıtı...

Ödem vücudun bazı faktörlerden dolayı sıvı birikmesine denir. Genellikle ilik doku arasında biriken bu sıvı şişliğe neden olur. Kadınlarda regl dönemlerinde oluşan bu rahatsızlık  bazı doğal yollarla atılır. Ancak dikkat edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Yüz, el ve ayakta daha yaygın görülür. Tuzlu yemek, hamilelik, hormonal hastalıklar, magnezyum, B6 vitamini, böbrek ve karaciğer gibi rahatsızlıklar sırasında ya da sonrasına ortaya çıkar. Tuzlu yemekler ve az su tüketimi bu rahatsızlığı tetikler. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen ödem yaşam kalitesini düşüren bir sağlık sorunudur. Bilim literatüründe "oidema" olarak geçen ödemin bir kaç çeşidi var. Bunlardan en yaygını perferik ödemdir. Bu ödem ayak ve ayak bileklerinde görülür. Bir diğeri ise genellikle kaza ya da darbe sonrası oluşan serebral ödemdir. Beyin ve çevresinde görülür. Nadiren olsa da göz çevresinde de oluşan şişlikleri ödem türü kabul edilmiştir. 

Ödem belirtileri

Ödem belirtileri

ÖDEM NEDİR VE NEDEN OLUR?

- Konjestif kalp yetmezliğinden dolayı kan dolaşımı yeterli miktarda yapılmadığında kan ayak veya bileklerde birikmeye neden olur.

- Vücuttaki iltihabı biriktirip atma görevi olan karaciğer bu işlevselliğini yitirdiğinde karın boşluğunda iltihap birikmesi ortaya çıkar.

- Böbrek üstü bezleri vücuttaki toksinli sıvıyı idrar yoluyla atmadan kana karışması da ödem birikmesine yol açar. 

- Vücudun neredeyse tüm yükünü taşıyan bacaklardaki damarlarda ya da kemiklerde ortaya çıkan hasarda iltihap birikmesine yol açar.

- Vücut geliştikçe yaşanan değişim sonucu hormonlar bozulur. Bozuk hormonlar vücuttaki diğer fonksiyonların düzgün çalışmasını önler. 

hamilelik döneminde ödem birikmesi artar

hamilelik döneminde ödem birikmesi artar

ÖDEM BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Vücudun belirili bölgelerinde bozukluklar görülmesi

- Şişkinlik, ağrı

- Şişkinliğin olduğu bölgeyi kullanmada zorlanma

- Nefes almada zorlanma 

- Baş ağrısı ve cilt bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. 

ÖDEM NASIL AZALTILIR?

- Düzenli spor ve beslenme

- Dolaşım için günde 15 dakika boyunca ayakları yukarıda bekletme

- Sürekli aynı pozisyonda kalmamak 

- Boya göre kilonun fazla olmaması gerekir.

Ödem Atan Yiyecekler

Ödem Atan Yiyecekler

ÖDEM VE ŞİŞLİĞİ VÜCUTTAN ATMA YOLLARI 

- Nar içerdiği çözücü maddeler sayesinde biriken ödemi vücuttan idrar yolu ile atar. 

- Her sabah iki dal maydanoz tüketerek oluşan ödemi gün içerisinde atmanıza yardımcı olur.

- Detoks besinlerinde en etkili olanı ananastır. Ananas vücuttaki iltihaplı hücrelerin oluşumunu azaltır. Aynı zamanda vücut sıvı oranını dengeleyerek ödem oluşumunu azaltır.

- Salatalık günlük su ihtiyacın yüzde 50'sini karşılayan en etkili besinlerden biridir. Salatalık vücuttaki ödemi atmanın yanı sıra mide ülserine de iyi gelir. 

- Ev de yapılan yoğurt markette satılan yoğurda oranla ödem atmada yüzde yüz daha etkilidir.

Kiraz sapı suyu

Kiraz sapı suyu

PROF. DR. SARAÇOĞLU ÖDEM ATAN KÜR

İki bardak suyun içerisine 35 adet kurutulmuş kiraz sapı atınız 5 dakika kaynatınız. Süzdükten sonra tüketiniz. Bir hafta boyunca kahvaltıdan 2 saat sonra bir kez öğle yemeğinden 2 saat sonra tüketiniz. 

Maydanoz suyu

Maydanoz suyu

DR. ENDER SARAÇOĞLU ÖDEM ATAN KÜR

3 su bardağı suyun içerisine bir tutam mısır püskülü, 5 tane kurutulmuş kiraz sapı, 6 adet kurutulmuş maydanoz, bir çay kaşığı kuru yeşil çay yaprağı ve 2 adet karanfil atınız. 6 dakika kaynatınız. Dört dakika bekledikten sonra süzüp içiniz. En ideal saatler ise kahvaltıdan ve akşam yemeklerinden bir saat önce bir bardak tüketilmesidir. 

Nar suyu

Nar suyu

NAR SUYU

Doğadaki en etkili antioksidanlardan biri nar suyudur. Uzmanlar ödem olsun ya da olmasın bu sudan her gün bir bardak öğün fark etmeksizin tüketilmesini tavsiye ediyor. Ancak şeker hastası olan kişiler nar suyu tüketiminde uzmanlarına danışmalarında fayda var. 

Vücuttaki toksinleri atan: Rokanın faydaları nelerdir? Düzenli olarak tüketirseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Vücuttaki toksinleri atan: Rokanın faydaları nelerdir? Düzenli olarak tüketirseniz...

BİR YORUM YAPIN 0