Tifo belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Son zamanlarda şiddetli sağanak yağış nedeniyle olan sel felaketleriyle kanalizasyon ve içme suları karıştığından artan tifo hastalığına karşı uzmanlara çok ciddi uyarılarda bulundu. Peki bu zamanlarda artan tifo hastalığı nedir ve nasıl olur? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Mikrobik hastalıklar arasında en yaygın olanı tifodur. Özellikle sonbahar ve kış aylarında artan yağmur ile beraber ortaya çıkar. Organları ciddi etkileyen tifo virüsü ishal kusma ve aşırı sıvı kaybına neden olur. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan bu virüse yakalananlar bir süre karantina altına yaşamalıdır. Hastalık aşama aşama beyni, böbrekleri, karaciğeri, akciğerleri, kalbi, kulak ve göz gibi organların sinirlerini olumsuz etkiliyor. 

TRİKO BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Dalak ve lenf büyümesi

- İshal, kusma ve dilde kuruma

- Bağırsaklarda kramp ve ağrı

- Vücut ısısının birde 40'a çıkması

- Halsizlik, baş ağrısı

- Vücut hareketlerinde kısıtlılık

- Burun kanaması, bilinç kaybı ve vücudun belirli bölümlerinde kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir.

TİFODAN NASIL KORUNULUR?

- İçme suyu kaynatılarak tüketilmeli

- Sebze ve meyveler sirkeli suda bekletilip bir kaç defa yıkanmalı

- Süt kaynatılarak tüketilmeli

- Seyahat esnasında sürekli dezenfekte edinilmeli

TİFO AŞISI NEDİR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Belirtiler ardından uzman kusma ve dışkı tahlili yapılır. Burada virüs keşfedildikten sonra antibiyotik tedavi uygulanır. Vücudun direnci artırılması için bol bol vitamin tüketilir. Hasta genellikle hastanede tedavi edilir.

Tifo olmuş biri ile aynı ortamda iseniz Sağlık Bakanlığının desteklediği aşı yapılarak bakteri ile önceden savaşılır. Genellikle sonbahar ayından itibaren yapılmaya başlanılır. 

BİR YORUM YAPIN 0