Sezen Aksu'nun yıllardır yaşadığı hastalık! Kolit nedir? Neden olur ve belirtileri nelerdir?

6 Sene önce kolit hastalığı nedeniyle operasyon geçiren Sezen Aksu'nun hastalığı yeniden nüksetti. Yaşam kalitesini düşüren ve ciddi bir sindirim hastalığı olan kolit hakkında merak edilen her şey...

'Minik Serçe' lakabıyla tanınan 65 yaşındaki Sezen Aksu, 6 sene önce Kolit rahatsızlığına yakalandığı için ameliyat olmuştu. Yayınlanan bazı haberlere göre; Geçirdiği operasyonla sağlığı yerine gelen Sezen Aksu'nun rahatsızlığı 6 sene sonra yeniden nüksetti.

"SIKINTI YAŞIYORUM"

Rahatsızlığıyla ilgili konuşan sanatçı Sezen Aksu, "Kolit atakları nedeniyle sıkıntı yaşıyorum" diyerek sevenlerini üzdü.

KOLİT NEDİR? KOLİT HASTALIĞI İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Kalın bağırsak iç astarının mikrop kapması sonucu iltihaplanması ile kolit ortaya çıkar. Kolit bağırsakların genel iltihaplanmasına da denir. Sıklıkla bağırsakların zararlarında oluşur. Stres ve depresyon gibi ruhsal hastalıklarında tetiklemesi sonucu bağırsakların fonksiyonlarında azalma ve ayrıştırma özelliği sırasında besin atıklarının içeride kalması ile ortaya çıkar. Bağırsak zarının bu birikintiden iltihap kapması ile yaşanan kolit ciddi bir sindirim sorunudur. Kadın ve erkeklerde eşit şekilde görülen rahatsızlık yaş ortalamasına bakmaksızın yaşanabilir. Özellikle tetikleyici durumlarla yaşanma riski artar. Yapılan bazı araştırmalarda ise 25 yaş sonrası yavaşlayan metabolizmanın da tetikleyebileceği uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Sağlıksız beslenme, fazla nikotin ve kafein maddeleri tüketimi de kolitin yaşanmasına sebebiyet verir. 

SERTAP ERENER'İN YILLARDIR YAŞADIĞI HASTALIK!

Sertap Erener, konser sırasından hayranları ile dertleştiği sırada kolit hastalığına yakalandığını ve yıllardır bu hastalıkla mücadele ettiğini söylemişti. Amerika'da tedavi olan Erener şuan kalın bağırsağının olmadığını açıkladı. Yıllardır hastalığın geçmediğini ve bu iltihaplanmanın sürekli nüksettiğini belirtti. Bundan muzdarip olan şarkıcı ince bağırsakla yaşadığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğine dair açıklamalarda bulundu. 

SERTAP ERENERİN YILLARDIR YAŞADIĞI HASTALIK

SERTAP ERENERİN YILLARDIR YAŞADIĞI HASTALIK

KOLİT NEDEN OLUR?

Besinlerin katı sıvı ayrıştırması kalın bağırsak ve bağırsak kolonlarından geçer buradaki kasların hareketlenmesi ile dışkılama ya da idrar sonrası görev tamamlanır. Ancak besinlerin içerdikleri maddeler ve bazılarında da kalıtımsal olarak bu kolonlar kasılmadığın da kişide kabızlık ya da ishal sorunu ortaya çıkar. Kolite hastalığına bağırsak bakterileri ve kolon virüsleri neden olabilir. Aynı zamanda kan içerisindeki bakteriler, stres, depresyon, ilaçlar, genetik yatkınlık ve çevresel etmenlerin yanı sıra klozet gibi alanlarda kolit hastalığına sebebiyet verir. Bu rahatsızlık bağırsaklardan yemek borusuna kadar olan bütün organların kısa süre de ağır deformasyonlar almasına neden olur. 

KOLİTİN NEDENLERİ NELERDİR

KOLİTİN NEDENLERİ NELERDİR

KOLİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- En sık belirtisi kabızlık ve ishal 

- Şiddetli karın ağrısı

- Ani değişen vücut ısısına bağlı terleme ya da titreme 

- Cildin deforme olması ve dökülmesi

- Göz içi ve çevresinde iltihaplanma ve ödem birikimi

- İştahsızlığa bağlı kilo kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir.

KOLİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR

KOLİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR

KOLİTİN BİLİMSEL VE BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMİ

Birçok yolla ortaya çıktığından birçok çeşidi vardır. Kan ve dışkı tahlili yapılır. Vücudun vitaminleri emilimine bakılır. Vücut yüksek miktarda vitamin ve mineral kaybetmişse kolit hastalığı için dışkılamaya bakılır burada vücudun emmesi gereken vitaminlere rastlandığında doktor buna göre tedavi yöntemi geliştirir. Aynı zamanda bitkisel tedavi yöntemi de olan bu hastalık için antioksidan bakımından yüksek olan besinler tüketilmelidir. Probiyotik yoğurt, mercimek, meyve ve yeşillikler etkili olan besinlerdir. 

KOLİT HASTALIĞI NEDİR

KOLİT HASTALIĞI NEDİR

ZERDEÇAL

Hem yemeklerde hem de çay olarak tüketilen zerdeçal, kolin tedavisinde etkili olan en iyi doğal besindir. Bağırsak sorunu yaşayanlar uzman kontrolünde gün içerisinde bu besinin çayını tüketebilir.

zerdeçal

zerdeçal

ALOE VERA JELİ

 Aloe vera bitkisinin dış kabuğunu soyduktan sonra içindeki jeli çıkarınız. Bu jeli bir bardak ılık suyla karıştırın ve tüketin. Belirtiler geçene kadar hazırladığınız bu karışımı günde 2 bardak tüketebilirsiniz.

aloe vera jeli

aloe vera jeli

LAHANA TURŞUSU

Ev yapımı olan lahana turşusu tam bir probiyotik etki gösterir. Doğal yollarla hazırlanan bu turşu sindirimdeki deforme olmuş hücrelerin eski sağlıklarına kavuşmalarını sağlar. Bağırsak florasını artırır. Ayrıca içerdiği faydalı asidikler bağırsaklarda besin atıklarının birikmesini önler. Bu yüzden uzmanlar düzenli tüketilmesini önerir.

lahana turşusu

lahana turşusu

PATATES SUYU

Patates içinde bulunduğu alkali maddesi normal tüketildiğinde vücuda bir etkide bulunmaz. Ancak kaynadığında bu madde ısı ile harekete geçer. Bu da kaynadığı sudaki alkali maddesini yükseltir. Su mideyi ve bağırsakları derinlemesine temizler. Ayrıca madde bağırsaklarda gaz birikmesinin de önüne geçer. Yani kolite neden olacak tüm durumları ortadan kaldırır. 

patates suyu

patates suyu

BİR YORUM YAPIN 2

alpertunga 5 yıl önce

müstehak bizlere, ecdadımızın yadigari olan, prostat önleyici alaturka tuvaletleri bıraktık, her yere tuvalet banyo bir alafranga tuvaletler yaptık.

Toplam 10 beğeni

ali 5 yıl önce

Ama ne hikmetse her yerde klozet var özel hastanelerde normal wc yok. Devlet te yeni yaptığı hastanelere çok az alaturka wc yapıyor. Tamamen sağlıksız. Bir an evvel bu saçma uygulamalardan vazgeçilmesi gerekiyor.

Toplam 15 beğeni