Turpun faydaları nelerdir? Düzenli kara turp suyu tüketirseniz ne olur? Kara turp ne işe yarar?

Yüzyıllardır şifa niyetine ilaç yapılan turp hakkında merak edilenleri araştırdık. Çeşitli kimyasal bileşenler içerdiğinden sağlığa inanılmaz faydaları var. Çeşitleri olan turpun özellikle karası öksürük gibi uzun süreli olan rahatsızlıklara birebir fayda sağlar. Ancak aşırıya kaçıldığında gaz problemlerine yol açar. Peki Turpun faydaları nelerdir? Düzenli kara turp suyu tüketirseniz ne olur? Kara turp ne işe yarar?

Kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere çeşitleri olan turp bitkisel tedavilerde genellikle mide ağrıları ve gaz giderici olarak kullanılırdı. Pişmiş ve çiğ şekilde tüketilen bu sebzenin insan sağlığını oldukça olumlu etkiler. Bunun nedenlerinden biride tamamen toprak içerisinde olgunlaştığından toprakta bulunan vitamin ve minerallerin hepsini barındırır. Kökeni Orta Asya topraklarına dayanan bu besinin tüketimine dair bilgiler eski Mısır tarihçelerinde bulunur. Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan turpun kara olanı sağlığa oldukça fayda sağlar. Çiğ olarak tüketildiğinde acımsı trak bir tadı olduğundan tuz ve zeytin yağı eklenerek tüketilebilir. Antik çağlardan beri turp çeşitlerinin tümü alternatif tıpta doğal ilaç olarak kullanılmıştır.

Turp suyunun faydaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERTurp suyunun faydaları nelerdir?

Kara turp glucoraphasatin ve glukorapanin içerdiğinden safra kesesinin fonksiyonlarını artırmada etkilidir. Farklı kimyasal bileşiklere sahip olan turp yıllık bir bitki olarak geçer. Siyah olan turp çeşidi Raphanus maritimus cinsindendir. Siyah turp, ilk olarak Suriye topraklarında yetiştirildi. İçi beyaz dışı ise simsiyah olan siyah turp, en faydalı besin grubuna giriyor. Uzmanlar tarafından kış aylarında tüketilmesini tavsiye ettiği siyah turp ve diğer turp çeşitleri tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmezidir. 

turp mide sorunlarına fayda sağlar

turp mide sorunlarına fayda sağlar

TURPUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Bilirubin seviyesinin azalması ya da artması ciddi hastalıklara neden olur. Bunlardan biri de sarılıktır. Sarılığın doğal tedavisi için uzmanlar turpun siyah renktekini tavsiye ederler. Siyah renkteki turp kandaki toksinleri azaltarak kanı temizler ve bilirubin seviyesini sabitler. 
     
  • Doğal idrar söktürücü olduğundan sindirim problemlerini çözer ve rahat idrar yapılmasını destekler. Bu özelliği sadece idrar da değil böbrekleri temizlemede de etkilidir. Özellikle virüs kapması sonucu oluşan böbrek iltihabını azaltır. 
     
  • Yüksek oranda lif düşük oranda da glikemik barındıran turplar tokluk hissi verir. Bu da kilo vermek isteyenler için ideal bir besin olduğunu gösterir. Aynı zamanda sinir sistemini çalıştırarak bağırsak hareketlerini düzenler.
     
  • Turpa renk veren flavonoid  maddesi aynı zamanda antioksidan özelliği olan bir maddedir. Bu özelliği sayesinde kanı temizler ve damar tıkanıklığını önler. Bunun yanı sıra kötü kolesterolü düşürerek kalp rahatsızlıklarına yakalanma oranını düşürür. 
     
  • İçerdiği detoksifier, C vitamini ve folik asit bakımından zengin olan turp tümörlü hücre oluşumunu önler. Bu da kanser sorununu ortadan kaldırıyor. Özellikle genetik kanser riski taşıyan kişilerin düzenli tüketmesi gerekir.
     
  • Bağırsak hareketlerini düzenlediğinden kabızlık sorununa da iyi gelir. Sık sık sindirim problemleri yaşayan kişilerin düzenli tüketmesi gereken bir besindir. 
     
  • Kış aylarında tüketilen turp suyu üst solunum yolları ile tahriş olmuş burun, ağız ve boğazı kısa sürede iyileştirir. Bu duruma ek solunum sistemini dezenfekte ederek rahat nefes almanızı sağlar. 
     
  • Günde bir bardak tüketilen turp vücudun ihtiyacı olan C vitaminin yüzde 20'sini karşılar. Aynı zamanda bağışıklığını güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun direncini artırır. 

Şalgam suyunun faydaları nelerdir? Şalgam suyuna limon sıkıp içerseniz...İLİŞKİLİ HABERŞalgam suyunun faydaları nelerdir? Şalgam suyuna limon sıkıp içerseniz...

kara turp boğazları temizler

kara turp boğazları temizler

KARA TURP NE İŞE YARAR?

Alternatif tıp uzmanları özellikle kuru öksürüğe fayda sağladığını söylediği kara trup, aynı zamanda vücuttaki tüm serbest radikalleri temizlediğinden kanserin oluşmasını önler. Ayrıca vücutta ödem biriktirmesini engellediğinden romatizmal hastalık hastalıkların oluşmasının da önüne geçer. Diğer besinlerin kanda biriktirdiği maddelerin temizlenmesini sağlar. Solunum sıkıntısı çekenler için de doğal ilaç olan siyah turp akciğerlerdeki hücrelerin yenilenmesi destekler. Özellikle kış aylarında artan kuru öksürüğü hemen keser. Boğazlarda iltihap birikmesinin önüne geçer. 

turp besin değeri

turp besin değeri

TURP NASIL TÜKETİLİR?

Turpu rendeleyip bir tülbente koyun ve tülbenti iyice sıkınız bir gün beklettikten sonra bıraktığı suyu tüketebilirsiniz. Öksürük için içerisine bal ekleyerek tüketmelisiniz. 

TURPUN ZARARI VAR MIDIR?

Trup özellikle ülser ve reflü hastalarına fayda yerine zarar verebilir. İçerdiği asidik maddeler özellikle bağırsaklarda birikerek gaz sıkışmasına yol açar. Bu yüzden bu tarz insanların tüketmeden uzmanlarına başvurmasında fayda var. Ayrıca turp aşırı tüketildiğinde ağız kokusuna ve neden olur.

DÜZENLİ KARA TURP SUYU TÜKETİRSENİZ NE OLUR?

Uzmanlardan korkutan açıklama! 100 kadından 98'i HPV virüsü ile karşı karşıya

İLİŞKİLİ HABER

Uzmanlardan korkutan açıklama! 100 kadından 98'i HPV virüsü ile karşı karşıya

BİR YORUM YAPIN 2

hemmet 4 yıl önce

Belli turp üreticisi turp, ellerinde kaldı. satamıyorlar. Kaca anlaştınîz???

Toplam 11 beğeni

Kemal Murathan 4 yıl önce

sayınhemmet, turp üreticileri genelde köylü olup küçük ölçeklerde ürettiklerini satarlar ki böyle internet reklamlarını düşünemezler bile..kaldıki buna gerekte yok, alt tarafı turp.. Sizinki anlamsız bir paranoya olmuş ve bilgileri paylaşan kişiye bir teşekkür dahi etmemişsiniz..sizin yerinize ben edeyim: Paylaşım için teşekkürler

Toplam 11 Beğeni