Göz seğirmesi neden olur? Hangi hastalıkların habercisidir? Göz seğirmesi nasıl önlenir?

Halk arasında yanlış yorumlanan göz seğirmesi aslında hastalık işareti olabileceğini biliyor musunuz? Peki göz seğirmesi neden olur? Hangi hastalıkların habercisidir? Göz seğirmesi nasıl önlenir? Toplumda hemen hemen dört kişiden birinde yaşanan bu sağlık sorunu hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Haberin detayında merak edilen tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Göz görmeye yarayan organdır. Üç tabakadan meydana gelen göz; ışığı geçirir, kırır ve görüntüyü beyinde hazır hale getirir.  Kornea tabakası en önemlisidir. Damar ve dokulardan meydana gelen göz de diğer organlar gibi vitamin ve minerale ihtiyaç duyar. Çok hassas damarları olan gözde meydana gelen herhangi bir deformasyonda ciddi hastalıklar yaşanır. Bunlardan biri de göz seğirmesidir. Göz kapaklarındaki kasların ani hareketlenmesi ile ortaya göz seğirmesi çıkar. Önemli gibi görülmeyen bu rahatsızlık kısa sürer. Bazılarında bir kaç dakika ara ile devam ederken bazılarında ise saatlerce devam eder. Kişinin yaşam kalitesini düşüren göz seğirmesi, başlı başına bir rahatsızlık olmanın yanı sıra bazı hastalıklarında başlıca belirtisidir.

göz seğirmesi neden olur

göz seğirmesi neden olur

HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİDİR?

Bu rahatsızlık genellikle zihinsel yorgunluk nedeni ile yaşanır. Yorgun ve strese ek olarak gözlerin uzun süre bilgisayar, televizyon ve tablete bakması gözü yorar. Bu da gözün ani kasılmasına neden olabilir. Ayrıca çok miktarda kafein tüketildiğinde de artan hızlı kan akışı göz seğirmesine sebebiyet verir. Özellikle kış aylarında artan üst solunum yolları nedeniyle alınan ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarda da yüksek miktarda kafein bulunur. Bir haftadan uzun süre devam eden göz seğirmesi ciddi bir göz probleminin habercisi olabilir. Uzmanlar beyin rahatsızlıklarının belirtileri arasında da göz seğirmesinin olabileceğini vurguluyor. Ayrıca göz seğirmesi gizli ilerleyen görme bozukluklarının da habercisi olabilir. 

göz seğirmesi hangi hastalıkların habercisi

göz seğirmesi hangi hastalıkların habercisi

GÖZ SEĞİRMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göz seğirmesinin akabinde kızarıklık, çapaklanma, şişlik ve uyku sonrası göz kapağını zorlukla açılması gibi belirtiler devam eder. Bu gibi durumlar göz kapağı düşüklüğünün habercisi olabilir. En ciddi durum ise yüksek tansiyondur. Göz tansiyonu gizli ilerleyen ve aniden ortaya çıkan ciddi bir rahatsızlıktır. 

GÖZ SEĞİRMESİ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Öncelikle seğirme uzun süre devam ediyorsa bir uzmana mutlaka başvurulmalıdır. Bu durumun altındaki nedenin ciddiyetine göre doktor bir tedavi süreci belirler. Genellikle ilaç tedavisi uygulanan bu durumda aynı zamanda göz hareketlerine de bakılır. Ciddi boyutta olmayan göz seğirmesi için uzmanlar bazı önerilerde bulunuyor.

GÖZ SEĞİRMESİ NASIL ÖNLENİR?

- Uykunuzu düzenli hale getiriniz. 

- Gözün içerisine temas etmeyecek şekilde biberiye ya da karanfil yağı ile masaj yapınız.

- Kafein içeren içecekleri azaltınız.

- Buz torbası ya da poşet çay ile bir saat gözlerinizi dinlendiriniz.

- Bilgisayar, televizyon ve telefona uzun süre bakmayınız. Masa başı çalışanıysanız en az bir saatte bir gözlerinizi dinlendiriniz.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUYAN BESİNLER için tıklayınız.

BİR YORUM YAPIN 1

Esma 5 yıl önce

Bence güzel tebrik ederim ve teşekkürler

Toplam 1 beğeni