Bir lokması bile ölüme yol açabiliyor! Mantar zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Et kadar insan sağlığına fayda sağlayan, vitamin ve mineral deposu olan mantarın da zehirlediğini hatta ölüme neden olabilir. Son günlerde artan yağışlar nedeniyle doğada mantar çeşitliliğinde de paralel bir şekilde artış yaşandı. Bununla beraber ise sağlık sistemi hareketlendi. Çünkü bilinçsizce tüketilen mantarlar zehirlenmeye yol açar. Mantar zehirlenmesi nedir? Mantar zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Artan yağışlı havalar toprakta kalan mantarları da gün yüzüne çıkardı. Köylüler tarafından toplanan mantarlar pazar ve market tezgahlarında yerini aldı. Ancak bazı zehirli mantar türleri de diğer türlerle beraber toplanınca ortaya elzem durumlar çıktı. Mantar aşırı ıslanınca nemden küflenir. Ayrıca farklı virüsler çıkartır ve zehirli olur. Bu zehirlenme bazı kişilerde ileri reaksiyonlara neden olduğundan ölümcül olabiliyor. Zehirli mantar türleri ufacık bir parça ile korkunç düzeyde zehirlenmeye neden olur. Orman altlarında ve çalılıklarda yeşeren bu mantarların zehirli ve zehirsiz olmak üzere türleri vardır. Halk arasında sirkeli su ile yıkama tuza bastırma gibi durumlarda mantarın zehrinin gittiği söylenir. Ancak bunlar tamamen yanlış bilgilerdir. Uzmanlar bu konuda özellikle köylülerin bilinçlendirilmesi gerektiğini öneriyor. Doğada 100 kadar zehirli mantar türü bulunmaktadır. Bir lokmada bile öldürecek kadar zehirleme etkisine yol açar. 

Suyun faydaları nelerdir? Çok su içmek zararlı mıdır? Su zehirlenmesi nedir?İLİŞKİLİ HABERSuyun faydaları nelerdir? Çok su içmek zararlı mıdır? Su zehirlenmesi nedir?

MANTARI SAKIN BÖYLE TÜKETMEYİN!

Bulduğunuz her mantarı tüketmeme konusunda uzmanlar kesin uyarıda bulunuyor. Amanita Phalloides, amanita muscaria, amanita verna, ganoderma ve fomes gibi mantar türleri çok zehirlidir. Yanlışlıkla bile bu mantarlardan tüketen kişinin karaciğerleri ciddi deformasyona uğrar. Bu zehirli türleri bazı hayvanlar tüketince zehirlenmez bunun nedeni de hayvanlardaki etkileşimin farklı olmasıdır. Ama yine halk arasında bu mantarlar hayvanlar tarafından tüketilince zehirli olmadıkları düşünülür. Uzmanlar toplanmış mantar yerine gıda denetiminden geçirilmiş mantarlar tüketilmesini tavsiye eder. 

ZEHİRLİ MANTAR

ZEHİRLİ MANTAR

MANTAR ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Mantar zehirlenmesi 3 saat içerisinde kendini belli eder. Vücut reaksiyona ilk girdiği an mide bulanması gibi belirtiler başlar.
     
  • Mide bulantısı ardından kusma yaşanır.
     
  • Baş dönmesi ve kişinin halsiz hissetmeye başlar.
     
  • Sindirim ve sinir sistemini çökerten maddeler içeren bu mantarlar vücut hareketleri kısıtlamaya başlar. Kısmi felç benzeri bir durum yaşanmasına neden olur.
     
  • Dolaşım yetmezliğine bağlı ishal ve aşırı terleme, kasılma görülür.
     
  • Bilincini kaybeden hasta halusinasyon görmeye başlar.

Mantarın faydaları nelerdir? Tüketilebilen mantarlar! Mantar hangi hastalıklara...İLİŞKİLİ HABERMantarın faydaları nelerdir? Tüketilebilen mantarlar! Mantar hangi hastalıklara...

MANTAR ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

2-3 saatte hafifi belirtiler ardından şiddetli belirtiler kendini gösterir. Aşırı sıvı kaybeden vücut böbrek ve karaciğer yetmezliğine kadar giden kötü sonuçlarla karşı karşıya kalır. İlk yapılması gereken şey hastanın bol su içmesi sağlanmalıdır. Ardından bir uzmana götürülmeli. Hızlı bir şekilde gerçekleşen zehirlenme ağır ve yavaş bir tedavi sürecine neden olur. Bazı vakalarda 24 saat içerisinde ölümle sonuçlanır. Uzmanlar vücuttaki toksinlenmeyi temizlemek için ağır antioksidan yüklü serum verilir. Damardan verilen serum kandaki kompilikasyonları azaltmaya çalışır. Aynı anda da midede kalan mantarlar endoskopi ile boşaltılır. 

BİR YORUM YAPIN 5

Eskimalatyalı 2 yıl önce

Eğer mantar yemeye karar verirseniz mantarı pişirecek kişi tadımlık biraz yiyecek aradan 30 dakika geçtikten sonra hiç bir şey olmadıysa ev halkının tamamına yedirebilir. Çünkü bazen zehirsiz sandığınız mantarlar zehirli çıkabiliyorlar. Ne yapalım? Toplu bir facianın önüne geçmek için en etkin önlem budur. Ben biliyorum siz ne kadar bilmediğiniz mantarları yemeyin deseniz de bizler yemeye devam edeceğiz. Onun için önce kendin kontrol et sonra yedir mantığı önlem için en etkili yoldur.

Fehmi 2 yıl önce

Köyde yaşayan insanlar zehirli mantarla yenilen mantarı gayet iyi ayırt edebiliyor. Ayıramayan insanlar şehirden köye gidenler . Bence bunları bilgilendirmek lazım. Onun için dağ mantarını sanki köylüler bilmiyormuş gibi haber yaparak insanların kafasını karıştırmak yanlış. İnsan ister istemez böyle haber okuyunca sanki mantar yetiştiricilerine pazar mı oluşturuluyor diye düşünmeden de geçemiyor insan.

Husamettin 2 yıl önce

Istanbul da evlerin ve apartmanların bahçesinde fazla miktarda bu mantardan var. Sokoklara bilinçsizce atılan serpilen Kedi köpek mamaları ve kedi köpeklerin dışkıları hem kokuya hem bunlara sebep oluyor. Ama şimdi kimse bunlara inanmaz. Salyangoz ve mantarlar bitki ve hayvanları ama aslında insanları zehirleme başladığında anlarlar

Ela 4 yıl önce

Çok güzel ödevime yardımcı oldu.

Toplam 1 beğeni

HalitBinVelit 5 yıl önce

Mantar hakkında olumsuz bilgiler yazılmış ama Mantarın faydası saymakla bitmiyor ; Kalp rahatsızlıklarından tutunda Kansere kadar müthiş faydası var ; Alzheimere iyi gelir,Kolesterolü düzenler,Bağışıklık sistemini güçlendirir,Hasar gören Hücreleri yeniler,Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir,Kalp dostudur Kalbi korur güçlendirir,Kemik ve Dişleri güçlendirir,kan basıncını kontrol eder Hipertansiyona çok iyi gelir,Grip,Nezle ve Öksürüklere iyi gelir.. görüldüğü gibi Faydası saymakla bitmiyor?.

Toplam 3 beğeni