Meyan kökünün faydaları nelerdir? Meyan kökü çayı nasıl yapılır? Meyan kökü ne işe yarar?

Yüzyıllardır şerbet olarak tüketilen meyan kökü, Çin alternatif tıbbının vazgeçilmez doğal ilacıdır. Ağaç dalı gibi görüntüsü olan meyan kökü, tatlı bir tada sahiptir. Üst solunum yolları hastalıklarından tutunda cilt ve sa sağlığına da inanılmaz katkısı olan meyan kökü hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki meyan kökünün faydaları nelerdir? Meyan kökü çayı nasıl yapılır? Meyan kökü ne işe yarar?

Şerbet olarak tüketilen meyan kökü yöreden yöreye kullanımı değişmektedir. Hemen hemen herkes faydasından bir haber meyan kökünü tüketir. Yurt dışında ilaç sanayisinde kullanılan meydan kökü yüzyıllar önce ise tıbbi tedavinin ham maddesi arasında yer alır. Akarsu kenarlarında yetişen meyan bitkisi yaz ayları yetiştikten sonra toplanıp kurutulduktan sonra yıl boyu tüketilir. Meyan bitkisinin yetiştiği toprağa göre tadı da değişmektedir. Kimisi tatlı kimisi acı olan meyan kökü glikoz, sakaroz, nişasta, tanen, asparagin, yağ, zamk, reçine, çok tatlı olan glycyrhizik asidi ve glychrizin gibi bileşenler içermektedir.  Ülkemizde meyan kökü geleneksel olarak şerbeti yapılır tüketilir. Özellikle Osmanlı mutfağının baş taçlarından biri olan meyan kökü hakkında bin bir derde deva olarak söz edilir. Bakla ailesine ait olan meyan kökü, çalımsı bir bitkidir. Anavatanı Rusya ve Çin'dir.  Meyan kökleri kaynatılıp içindeki maddeler suya salındığında bal kıvamında bir madde oluşur. Bu madde genellikle pastalarda kullanılır. 

Meyan kökü zayıflatır mı?Meyan kökü şerbeti kilo aldırır mı?Bir bardak meyan şerbeti kaç kaloriİLİŞKİLİ HABERMeyan kökü zayıflatır mı?Meyan kökü şerbeti kilo aldırır mı?Bir bardak meyan şerbeti kaç kalori

MEYAN KÖKÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

- İçerdiği  kumarin bileşeni vücuttaki iltihaplı hücreleri kısa sürede temizler. Bu yüzden özellikle kış aylarında artan ses kısıklığı, balgam ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklara iyi gelir. 

- Hastalıklara bağlı gelişen ani ateşlenmeye karşı tahriş olan hücreleri yeniler. Aynı zamanda kemik ve eklemlerde oluşan ağrıları da dindirir. 

- Uzmanlar genellikle ağız içi yaralarda meyan kökünün kaynatılan suyu ile gargara yapılmasını tavsiye eder. İltihabı kısa sürede söktüğü için idrar yolu ile tüm iltihaplı hücreleri atar. Bunu yaparken mide asidini de düzenler ve bağırsaklardaki parazitleri de azaltır. 

görüntü olarak bazen misvakla karıştırılır

görüntü olarak bazen misvakla karıştırılır

- Cildin deformasyona uğrayan bölgeleri içinde doğal ilaç olan meyan kökü özellikle akne ve sivilce tedavilerinde kullanılabilir. Bunun yanı sıra sedef hastalığının tedavisinde de etkili olduğu bazı uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

- Yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerin neden olduğu kabızlık gibi problemlerin çözümünde de etkili olan meyan kökü aynı zamanda sürekli yaşanan kramp durumlarında da etkilidir. 

 Antimikrobiyal, antioksidan ve tonik özellikleri sayesinde karaciğerde biriken toksinleri kısa sürede temizleyerek vücutta yağ birikimine engel olur. Bunun yanı sıra yatıştırıcı özelliği sayesinde kronik yorgunluğu ve stres durumlarını azaltarak sinir sistemini korur. 

MEYAN KÖKÜ ÇAYI NASIL YAPILIR?

4 bardak sıcak suyun içerisine 4 tatlı kaşığı meyan kökü koyup karıştırınız daha sonra 10 dakika da kaynattıktan sonra demlenmeye bırakınız. Kullanacağınız alana göre ılık ya da soğuk tüketiniz. Gün içerisinde bir bardak tüketebilirsiniz. Aç ya da tok fark etmez. 

meyan kökü çayı

meyan kökü çayı

MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ NE İŞE YARAR?

Mide ve bağırsakların işlevselliğini korur. Güçlü bir idrar söktürücüdür. Her 4 kişiden 2'sinde görülen böbrek ya da mesanedeki taşı düşürmede etkilidir. Üst solunum yolları hastalıklarından tahrip olmuş boğazın tahribatını azaltır. Aynı zamanda balgam söktürücü özelliği sayesinde boğaz ve sinüs yollarını temizler. 

küçük dal şeklinde olan meyan kökü kaynatılarak içindeki enzimler suya geçirilip çayı elde edilir

küçük dal şeklinde olan meyan kökü kaynatılarak içindeki enzimler suya geçirilip çayı elde edilir

MEYAN KÖKÜNÜN ZARARLARI NELERDİR?

İçeriğinde fazla çözücü bileşen olduğunda vücuda yeteli miktarda alınmalıdır. Aksi halde toksinlenip eklemlerde  ödem oluşturabilir. Aynı zamanda hızlı emilime neden olarak potasyum kaybına neden olabilir. Gebelik sırasında hamilelerin kullanmaması gerekir. Fazla tüketildiğinde yüksek tansiyona ve baş dönmesine neden olabilir.

Sade soda zayıflatır mı? Kilo vermek için maden suyu ne zaman içilir?

İLİŞKİLİ HABER

Sade soda zayıflatır mı? Kilo vermek için maden suyu ne zaman içilir?

BİR YORUM YAPIN 4

Elif 3 yıl önce

Mide dostu bir bitki tavsiye ederim

Toplam 2 beğeni

yuki 5 yıl önce

2 yıl önce ağzımın yaralardan bembeyaz olmuştu. doktora gidiyordum ilaç bile yazmıyorladı malesef. bitkisel ürünler konusunda eskiden beri araştıran birisiyim. konunun karaciğer ile alakalı olacağını düşünerek enginar kapsülleri kullanmaya karar verdim. günde 2 kapsül kullandım. 6 ay sonra beyazlıklar azalmaya başladı. bu arada karaciğerimde hareketlenmeler hissediyordum. 1 yıl sonunda yüzde doksanı gitti beyazlıkların. Allah'a çok şükür şu anda ağzım tamamen temiz. hala gün aşırı 2 kapsül enginar kullanıyorum. belki insanlara faydası olur dedim. nar yemenin ve oğulotu çayı içmenin de damar, kalp, karaciğer ve beyin konusunda faydasını gördüm

Toplam 27 beğeni

Sima celik 3 yıl önce

Allah razi olsun derim

Toplam 3 Beğeni

Elif 5 yıl önce

Ben de enginar ,deve dikeni,karahindiba olan ekstresi hap kullaniyorum benim de saga tarafinda hareketleme var ve surekli kronik yorgunluk azalea Dana ding oldum

Toplam 5 Beğeni