Parazit neden olur? Parazit belirtileri nelerdir? Parazitin tedavisi var mıdır?

Bağırsaklarda ve cildin dış yüzeyinde ortaya çıkabilen yaşam kalitesini düşüren parazit hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Günlük yaşam kalitesini düşürür ve sosyal ortamdan uzaklaştırır. Peki parazit neden olur? Parazit belirtileri nelerdir? Parazitin tedavisi var mıdır? Şiddetli bağırsak ağrılarına ve cilt yüzeyinde kaşınmaya neden olan parazite dair her şeyi haberin detayında bulabilirsin.

İki türlü parazitin vücuda girme yolu vardır. Bir sularda yaşayan amipler diğeri ise tam pişirilmeyen yemeklerden dolayı bulaşan kurtcuklardır. Bunlar başka bir canlıya bağlı yaşarlar. Aynı zamanda bulundukları yerleri deformasyona uğratırlar. Temizlenmeyen meyve ve sebzelerden özellikle yeşilliklerden mideye oradan da bağırsaklara giderek yaşam alanı bulurlar. Diğer türlü ise temizlenmemiş suların içme sularına karışması ile yine ağız yolu ile bulaşırlar. Bunlar vücudun hemen her yerinde yaşayabilirler. Yapılan araştırmalarda salam ve sucuk gibi yiyeceklerden kaynaklı parazit bulaşmasında oldukça yüksektir. Bunun nedeni ise bu yiyeceklerin işlemlerinse pişirilmemiş sıkıştırılmış et kullanılmasıdır. Aynı zamanda vücudun dış kısmında kirpiklerde kaşlarda ya da ciltte de yaşam alanı bulan hava yolu ile bulaşan parazitler vardır. Kirli ortamlardan ciltte yerleşen bu parazitler vücut uyku durumundayken harekete geçerler. Bazı kimselerin vücutlarında bu yüzden nedensiz kızarıklıklar ve döküntüler oluşur. 

PARAZİTLERİN ÇEŞİTLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Parazit çeşidine göre farklı belirti gösterir. Bağırsak parazitleri kurt olduklarından dışkılama esnasında makat bölgesinin ağız kısmında şiddetli kaşınmaya neden olur. Kızarıklık ve ağrı ile kendilerini göstermenin yanı sıra şiddetli karın ağrısına ani zayıflamaya ve vücuttaki vitamin minerallerin sayısının düşmesine de sebebiyet verirler. Bu da halsizlik yorgunluk ten renginde solgunluk gibi komplikasyonlarla kendini gösterir. Aynı zamanda uyurken aşırı derecede ağzınızdan salya geliyorsa bağırsak kurdunuz olabilir.

bağırsaklardaki parazit kurtlar

bağırsaklardaki parazit kurtlar

- Su yolu ile bulaşan parazitlerin en yaygın belirtisi ishaldir. Buna bağlı vücut hızlı bir şekilde sıvı kaybına neden olur. Baş ağrısı iştahsızlık mide de ani kramplı ağrılar. Sinir sistemine zarar veren parazitler vücut hareketlerinin kısıtlanmasına bile neden olabilir.

bağırsaklara yapışan parazitler şiddetli kramplara neden olur

bağırsaklara yapışan parazitler şiddetli kramplara neden olur

- Vücudun diş yüzeyine yerleşen parazitler ise göz ve ağız çevresinde yaralara neden olur. Aynı zamanda saç dökülmesine ve deride kızarıklık kaşıntıya neden olabilirler. Cilt yüzeyinde parazitlerin en rahat yaşadıkları yerler ise tırnak arası kirpikler kaşlar ve göbek deliğidir. Buralara yerleşen parazitler ciddi cilt deformasyonlarına neden olurlar. 

bağırsak paraziti

bağırsak paraziti

PARAZİTLERİN TEDAVİ YÖNTEMİ NELERDİR?

Bağırsak parazidi olan kişinin tüm ailesi tedavi edilmelidir. Bunun nedeni ise bu parazit türünün diğerlerine oranla daha çabuk bulaşmasından kaynaklıdır. Uzman doktorlar bazı tetkiklerle vücuttaki parazitlerin türüne bakar. Buna göre tedavi geliştirilir. Tüm parazitler için temizlik önemlidir. Bu yüzden kişinin kişisel temizliğine dikkat etmesi gerekir. Aynı zamanda uzman doktor ilaç tedavisi ile parazitleri vücuttan atmaya çalışır. Yanı sıra kişinin sağlıklı beslenmesi gerekir. Özellikle antioksidan oranı yüksek domates ve portakal suyunu düzenli tüketerek tedavi sürecini hızlandırır. 

hindistan suyu

hindistan suyu

- Antibiyotik özelliği olan Hindistan suyu vücuttaki tüm zararlı hücreleri ve parazitleir atmada etkilidir. Sabah aç karna bir bardak hindistan suyun ve içerisine bir yemek kaşığı zeytin yağı ekleyerek tüketin.

domates suyu

domates suyu

- Antioksidan bakımından zengin olan güçlü besin ise domatesdir. 2 orta boy domates suyunu çıkarıp içerisine bir tatlı kaşığı karabiber ve bir çay kaşığı tuz ekleyip bir cezvede 5 dakika kaynatın. Aç karna her sabah bir bardak tüketin. 

limon nane

limon nane

LİMON NANE

1 kaşık kurutulmuş nane

Bir bardak içeme suyu

Yarım bardak taze sıkılmış limon suyu

Bir bardak su ile naneyi kaynatın. Daha sonra içerisine limon suyunu ekleyip dilerseniz yarım çay kaşığı tuz ilave edip karıştırıp her gün aç karna tüketiniz.

lavanta yağı

lavanta yağı

PARAZİTLER İÇİN ÖZEL KÜRLER

Kaş ve kirpikler için gece yatmadan önce kaş ve kirpiklerinize lavanta yağı sürdüğünüzde parazitlerin uyurken harekete geçmesini önlemiş olursunuz. Aynı zamanda yatağınızı da lavanta ile yıkamalısınız. Bağırsak parazitleri için ise günde bir yemek kaşığı çiğ kekik baharatı tüketilebilir. 

Dünya Kadınlar Günü'nde indirime giren markalar

İLİŞKİLİ HABER

Dünya Kadınlar Günü'nde indirime giren markalar
Kadınların izlemesi gereken filmler, kadının gücünü anlatan filmler

İLİŞKİLİ HABER

Kadınların izlemesi gereken filmler, kadının gücünü anlatan filmler

BİR YORUM YAPIN 3

İsimsiz 1 yıl önce

Benim boğazda kıl gibi bir şey var gibi hissediyorum suyu boğazıma alıp geri çıkarıyorum ama olmuyor başka yerde oluyor gırtlağa ve ağrı ve acı hissi yok yani iltihap değil nedir Help me.

Toplam 1 beğeni

Sakir 4 yıl önce

Peki ciltteki kurtcukları nasıl hallederiz onuda eklermisiniz?

Toplam 8 beğeni

Sıtkı şahin 5 yıl önce

Sayenizde çok önemli bilgilere ulaşıyoruz Teşekkür ederim.

Toplam 5 beğeni