Temizlik hastalığı nedir? Temizlik hastalığının belirtileri nelerdir? Temizlik hastalığı tedavi

Kulağa garip gelse de temizlik bir hastalıktır. Aynı zamanda her dört kadında birinde bu hastalık görülür. Bu durum ise ilerledikçe ciddiyetini artıran bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Aşırı temizlik yapma isteği ve titizlik ruhsal bozukluğun işaret eder. Peki temizlik hastalığı nedir? Temizlik hastalığının belirtileri nelerdir? Sizler için bu soruların yanıtlarını araştırdık.

Erkeklere oranla kadınlara görülen temizlik hastalığı obsesif kompulsif kişilik bozukluğunundan kaynaklı ortaya çıkar. Obsesif bozukluğun bir çeşidi olan temizlik hastalığı takıntılı bir şekilde her şeyin kirli olduğunu düşünmedir. Bunu tetikleyen diğer bir ruhsal durum ise anksiyete bozukluğu yani şüphecilik ve saplantılı düşünme rahatsızlığıdır. Bu hastalar istem dışı hareket ederler. Elini yıkamasına rağmen temizliğinden emin olmadığından bu eylemi tekrarlar. Hastalık tedavi edilebilir. Ancak bu tedavi yöntemine hastanın açık olması gerekir. Beynin altında yatan bazı travmatik durumlar bu hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Bu hastalar genellikle çocukluk yıllarında yaşadıkları dikkate alınır. Çünkü erken tedavi edilmediğinde bu hastalık ileri zamanlarda hastanın hem fiziksel hem ruhsal daha ciddi problem ve rahatsızlıklar yaşamasına yol açar. 

BU HASTALAR BAŞKALARI İLE YAŞAYAMAZ!

Aile, sosyal ve iş yaşamını olumsuz etkiler. Çevresinde kimseyi istemeyen bu kişiler genellikle asosyal bir hayatı tercih eder. Zamanının büyük bir kısmını temizlenmeye ve temizlikle geçirir. Temizlik yaparken fiziksel yaşadığı sağlık sorunlarını hissetmez. Bu hastalar da aynı zamanda iletişim problemleri de yaşanır. 

TEMİZLİK HASTALARINDA GÖRÜLEN HASTALIKLAR

- Sürekli deterjanlarla içli dişli olduğundan kaşıntı ve döküntü gibi cilt problemlerini sıklıkla yaşarlar bunun yanı sıra göz problemleri de kendini gösterir.

- Fiziksel olarak eklem ve kemiklerinde ciddi hasarlar alabilir.

- Depresyon, stres ve beyindeki sinirleri zorlama sonucu burun kanaması, baş dönmesi gibi durumlar bile yaşayabilir.

- Hastalığın tetiklediği en tehlikeli durum ise kişinin zamanla kendinden nefret etmesidir. Nadiren görülen intihar vakaları bile vardır.

TEMİZLİK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- En yakınına bile dokunmak istemez

- El ve yüzünü sürekli yıkar

- Sürekli temizlik yapar

- Eve misafir gelmesin diye kimse ile görüşmez

- Kirli gördüğü her şeyi yıkamak ister

- Belirli temizlik malzemelerine karşı bağımlılık vardır.

TEMİZLİK HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Hastanın öncelikle yaşadığının bir hastalık ve tedavisi olması gerektiğini kabul etmesi gerekir. Uzman bu konuda hastayı ikna ettikten sonra hastalığın boyutuna göre tedavi uygulamaya başlar. Üç çeşit tedavi vardır. Biri hormonları düzenlemek ve böylece kişinin mutlu olmasını sağlamaktır. Diğeri antidepresan ilaç tedavi yöntemidir. Son olarak ise manyetik dalgalarla beynin sinirleri düzenlenip uygulamalı tedavi sağlanır. Nüksetme ihtimali yüksek bir hastalık olduğundan hasta sürekli gözetim ve tedavi altına tutulur. 

Çörek otu ile zayıflama yöntemi

İLİŞKİLİ HABER

Çörek otu ile zayıflama yöntemi
Şems Arslan'dan cilt lekeleri için maske tarifleri! Cilt lekelerini gideren en kolay 2 yöntem

İLİŞKİLİ HABER

Şems Arslan'dan cilt lekeleri için maske tarifleri! Cilt lekelerini gideren en kolay 2 yöntem

BİR YORUM YAPIN 1

Uzm.Dr. 5 yıl önce

Hangi uzmanmış bunları söyleyen? Hormon tedavisi, intihar, hepsi hikaye.

Toplam 3 beğeni