Gergedan gribi var mıdır? Gergedan gribinin belirtileri nelerdir?

Son zamanlarda grip özelliği göstermese de aynı tarz belirtilerle yaşanan rahatsızlık ardından ortaya gergedan gribi diye bir argüman çıkarıldı. Peki gerçekten böyle bir virüs ya da hastalık var mıdır? Belirtileri nelerdir? Nasıl ortaya çıkarılmıştır? Sizler için tüm merka edilen bu soruların yanıtını haberin detayında uzman görüşü ile açıkladık.

Grip değil gribimsi denilen gergedan virüsü hakkında son zamanlarda ortaya birçok haber atıldı. Tehlikeli olmamasına rağmen hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve uzun süre hastaymış gibi olmasına neden olur. Bu şiddeti hafif hastalığın adının gergedan olması ise kafaları karıştırmıştı. Ancak Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu konu da kesin açıklamalarda bulundu. Ceyhan, kuşlardan yada domuzdan bulaşan bir virüsün olduğunu ve bunlara kuş gribi yada domuz gribi denildiğini ancak gergedanda gribe neden olacak her hangi bir virüsün oladığını ifade etti.

Ülkemizde Gergedan diye adlandırılan virüsün "Rhinovirüs" kelimesinin yanlış tercüme edildiğinden kaynaklandığını vurguladı. İngilizce de rhino gergedan demek ancak  Rhinovirüs ise burun hastalığı yapan bir virüstür. Çeviride burun hastalığı yerine gergedan hastalığı diyerek yanlış bir yönlendirme yapıldığını açıklayan Ceyhan aynı zamanda virüsün grip değil nezle yaptığının altını çizdi.

PEKİ GERGEDAN YANİ RHİNOVİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bu virüs hafif belirtiler gösteren bir nezle türüne neden olur. Solunum yolu hastalığına neden olan virüs baş ağrısı, kusma, ishal, öksürme ve burun akıntısına neden olur. En önemli belirtisi ise kişiyi yatağa düşürmez ama sürekli burun akıntısı yaşamasına sebebiyet verir. Ortalama 10 gün süren bu hastalık bol vitamin sayesinde atlatılabilir. Uzmanlar genellikle düşük antibiyotik vererek bağışıklığı güçlendirmeye çalışır. 

VİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?

Bu virüse yakalanmamak için toplu ortamlarda kişilerle çok yakın temas kurulmamalıdır. Kaplı ortamlar sürekli havalandırılmalıdır. Kişisel temizliğe dikkat edilmelidir. Ayrıca özellikle öğle öğününde bol bol portakal, nar ve kivi tüketilmelidir.

BİR YORUM YAPIN 2

İsmini vermeyen 5 yıl önce

Geçen kendi kendime antibiyotik başladım. En ağırından. Sonra geçti. Şuan uçuyorum. Sanırım ahiretten yazıyorum, zira uçmam mümkün değil. Ruh halindeyim galiba. Neyse sizde de olursa benim taktiği deneyin kalıcı çözüm.

Sem 5 yıl önce

“Uzmanlar genellikle düşük antibiyotik vererek bağışıklığı güçlendirmeye çalışır.” Antibiyotik bağışıklığı güçlendirmez, ayrıca virüs kaynaklı rahatsızlıklarda hiç verilemez. Zaten bilinçsiz ilaç kullanımımız had safhada, lütfen biraz daha özen.

Toplam 16 beğeni