Uzmanlar uyardı! Mutfaktaki düşman trans yağlar

Bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre yıllar sonra meydana gelecek olan tüm hastalıkların nedeni trans yağlar olacak. Hemen hemen her alanda tüketilen trans yağlar günümüzde ise her yıl ortalama 540 bin ölüme neden oluyor.

Sanayi yağlarının başında gelen trans yağlar zararlı bileşik maddeleri oldukça fazla barındırır. Sıvı yağlarının hidrojen katılarak elde edilen bu trans yağlar hem üretim hem de tüketim olarak oldukça ucuzdur. Bu ucuzluk yüzünden özellikle restoranlardaki yemeklerde kullanılır. Trans yağ ısı ile temas ettiği esnada içerdiği bileşikler tamamen kanserli hücrelere dönüşür. Uzmanlar kalp hastalıklarının yüzde 30'unu, damar hastalıklarının yüzde 50'sini ise bu yağlar yüzünden olduğunun altını çiziyor. 

"DİKKAT! TRANS YAĞ YOKTUR"

Bu durumun oranı artığından Dünya Sağlık Örgütü harekete geçti ve Yerine koy sloganı ile bu yağların tüketim sektöründen tamamen çıkarılması yönünde kampanya başlattı. Uzmanlar tüketilen gıdaların ve gidilen restoranlarda "dikkat trans yağ yoktur" ibaresinin olması gerektiğini belirtti. Özellikle de kızartılmış ticari gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı. 

BİR YORUM YAPIN 1

osmanoğlu2023 5 yıl önce

üç beyaza üçde sarı ekleyelim sos,yağ,tütün!