Stockholm sendromu nedir? Stockholm sendromu belirtileri nelerdir? İlk ne zaman ortaya çıktı?

Son zamanlarda Müge Anlı'nın programında meydana gelen Palu ailesinden sonra ortaya atılan "stockholm sendromunun" ne olduğunu biliyor musunuz? Dizilere de konu olan ve kişinin ruhsal dengesini bozan bu sendrom hakkında bilinmeyenleri sizler için araştırdık. Peki Stockholm sendromu nedir? Stockholm sendromu belirtileri nelerdir? İlk ne zaman ortaya çıktı? Tüm soruların yanıtı haberin detayında...

Baskı altında olan kişinin bir süre sonra kendisine baskı uygulayan kişiye duymaya başladığı hayranlığa stockholm sendromu denir. Suçlu, baskı yaptığı kişiye hem iyi hem kötü davranarak etkisi altına alır. Zamanla baskı altındaki kişinin ona sevgi ve saygı duyması ile sonuçlanır. Suçlu böylece haklı konumuna girer. Bu konuda uzmanların yaptığı bazı araştırmalarda baskı altındaki kişinin kendisine işkence eden kişiye duygusal bağla bağlandığı gözlemlenmiştir. Uzmanlar bu durumun yaşanmasındaki en büyük etkenin beyinin tehlikeye karşı koruma kalkanı oluştururken ortaya çıkan teslimiyet duygusundan kaynaklanıyor olabileceğini vurguluyor. Aynı zamanda hayatta kalma mücadelesi ile de çıkabilir. Bu durum yaş grubuna ve cinsiyete göre değişir. Küçük yaşta bir kişinin bu durumla karşı karşıya kalması daha korkunç boyutlanır. Küçük yaşta birinin bir kişiye bağlanması ve durumu kabullenmesi daha kolay sanılır. Ancak bu tam tersi bir durumdur. Bir çocuğun zihnini ele geçirmek sanıldığı kadar kolay değildir. Her şeyi sorgulama çağında olduğundan içinde olduğu durumu kolay kolay kabul etmez. Bu da baskı uygulayan kişinin şiddetini artırır. 

STOCKHOLM SENDROMUNUN ORTAYA ÇIKMASINA NEDEN OLAN DURUMLAR! 

Yetişkinlerde bu durum ise daha farklıdır. Erkeklere oranla kadınlar bu durumu daha kolay kabullenir. Hayattaki tek bağlantısının o olduğunu düşünür. Sendrom en çok aile içi şiddette, taciz ya da tecavüz olaylarında ve hapishaneye giren kişilerde ortaya çıkar. Uzmanlar bu kişilerin sendromu yaşamasının iç dünyalarındaki eksikliklerin ve travmaların da neden olabileceğini belirtiyor.Günümüzde bu sendromu işleyen dizi izlenme rekoru kıran La Casa De Papel oldu. Ayrıca Dünya sinemasında da bazı filmlerde bu sendrom konu edindi. V For Vendetta adlı filmde tutsak tutulan kızın bir süre sonra V'ye hayranlık duyması ve aslında kendisini koruduğunu düşünmesi sonucu sendromu yaşar. 

V For Vendetta

V For Vendetta

Yapılan bir diğer araştırmada aşk duygusunun da bir süre sonra bu sendromu tetiklediği ve aşık olan kişinin kendisini diğer kişiye ait hissetmesi ile başladığı tespit edilmiştir. Bu sendrom ilk olarak 1973 yılında İsveç'te gerçekleşen bir banka soygunu sırasında meydana gelmiş. Bankayı soymaya giden kişilerin rehin aldığı kişilere iyi davranması ancak polisin onları kurtarmaya çalıştığı sırada uyguladığı durumları ise rehin kişilerin kötü algılaması ile sendrom tetiklenmiş. Olay bitiminde rehin alınan kişiler soyguncuların aleyhine tek bir şikayette bile bulunmamıştır. 

İsveç banka soygunu

İsveç banka soygunu

STOCKHOLM SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Küçük bir iyilik karşısında bile hemen minnet duyması

- Suçlunun yaptığı kötülük karşısında kendini suçlu hissetme

- Sürekli olarak suçluyu düşünme 

- Kendisine baskı yapan kişiyi iyi düşünme ve üzülme

- Yaşadığı şiddet ve baskıyı kabul etmeme

- Suçlunun gözünden her şeye bakılması gibi belirtilerle kendini gösterir. 

stockholm sendromunun belirtileri nelerdir

stockholm sendromunun belirtileri nelerdir

STOCKHOLM SENDROMUNUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Uzmanlara göre tedavisinin oldukça zor bir süreci vardır. Çünkü şiddet altında kalan kişinin artık olayı kabul etmesi psikolojik bir durum oluşmasına yol açar. Bu yüzden hasta uzun süre terapi tedavisi görür. Bu süreçte aslında suçlunun suçlu olduğu kendisinin mağdur olduğu kabul ettirilmeye çalışılır. Hatırlatma ve yaşadıklarının şiddet olduğunu gösterecek kanıtlar sunulur. Hasta hem ikna edilir hem de tedavi edilmeye çalışılır. Bu durumda en önemli durum ise kişinin öz güveninin kazanmasını sağlamaktır. 

BİR YORUM YAPIN 1

Başak 3 yıl önce

Erkek Kardeşimin eşi tarafından düştüğü durum. Ama bunun üstesinden nasıl gelinir hiç bilmiyorum.