Ters eğimli duyma kaybı nedir? Bir sabah uyandı erkekleri duymamaya başladı

Nadir görülen hastalıklardan biri olan ters eğimli duyma kaybının ne olduğunu biliyor musunuz? İşte geçtiğimiz günlerde Çinli bir kadının başına gelen bu rahatsızlığın ilginç belirtileri herkesi şaşırttı. Peki ters eğimli duyma kaybı nedir? Sizler için ilginç olan bu hastalığa dair bilinmeyenleri araştırdık. Haberin detayında ters eğimli duyma kaybına dair her şeyi bulabilirsiniz.

Çin'in Hong Hong şehrinde yaşayan Chen isimli bir kadın bir sabah uyanınca erkek seslerini duymadığını fark etti. Bu şikayet üzerine doktora giden kadın nadir rastlanan bir hastalığa yakalandığını öğrendi. Chen'in kulağının sadece tiz frekanslı olan sesleri duyduğunu baz olan sesleri işitemediği ortaya çıktı. Doktorlar semptomlara ve tetkiklere bakarak kadının ters eğimli duyma kaybı yaşadığını söyledi. Bilim litaretüründe reverse-slope hearing loss isimli hastalık nadir görülür. 

Qianpu Hastanesi'ne giden genç kadın, kadın olan doktorun sesini net duyduğunu fakat odaya giren erkek çalışanın sesini duymadığından doktor durumu kolayca teşhis etmiş. Kadın doktor, Chen adlı hastaya son günlerde neler yaşadığını sorduğunda ise genç kadın, yoğun stresli bir işte çalıştığını ve sürekli uykusuz kaldığını söylemiş. Doktor ise duruma yoğun stresin ve uykusuzluğa bağlı beynin fonksiyonlarının çalışmamasından kaynaklı olabileceğini vurgulamış.

Düşük frekanslı duyma kaybı

Düşük frekanslı duyma kaybı

PEKİ TERS EĞİMLİ DUYMA (DÜŞÜK FREKANSLI İŞİTME KAYBI) KAYBI NEDİR?

Kulakta işitme dış kulağa gelen ses dalgaları kulağın kepçe olan kısmından ortaya geçer. Burada yoğunlaşan sesler titreşimleri içe aktarılır. Bu ses dalgaları birbirine çarparak elektrik oluşturur. sinir sinyalleri sayesinde beyne taşınır. Beyin ses dalgalarını duyma bölümüne aktarır. Böylece kişide duyma durumu gerçekleşir. Ancak bu akışta kulakta ya da beyinde bir hasar varsa duyma gerçekleşmekte zorlanır. Ters eğilimli duyma kaybında kişi yüksek frekanslı kişilerin seslerini duymakta zorluk çeker. Bu rahatsızlık beyne giden sinir hücrelerinin hasra uğraması ile ortaya çıkar. Bu sinirler yüksek frekanslı ses dalgalarını duyma merkezine taşıyamadıklarında yaşanır. Stres, ıslak saç, saç deri hastalıkları, sinir hastalıkları, ruhsal hastalıklar bu durumu tetikler. Bunların yanı sıra bu durum bazı kişilerde aile öyküsünden dolayı doğum sırasında da yaşanır. 

Ters eğimli duyma kaybı

Ters eğimli duyma kaybı

BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Kadın ve çocuk seslerini yüksek duyar erkek seslerini ise daha alçak duyar hatta bazıları hiç  duymaz.

- Telefonda konuşurken dalgaları daha net duyma kişilerin sesini duymama

- Gök gürültüsü, uğultu sesler, elektronik eşyaların yaydığı sesleri net duyma gibi durumlar hastalığın belirtileri arasındadır. 

HASTALIĞIN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Uzmanlar bazı testlerden hastayı geçirdikten sonra ilaç tedavisi uygular. Hastalığa neden olan faktörler tespit edilerek semptomları azaltılmaya çalışılır. Eğer hastalık ciddi boyutlara ulaşmışsa genellikle işitme cihazı ile kişinin ses dalgalarını kontrol etmesi sağlanır.

BİR YORUM YAPIN 0