Tarçın tüketmek zararlı mıdır? Tarçın beyin kanaması riskini mi artırıyor?

Kış aylarında sıklıkla kullanılan tarçın baharatı aşırı tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalarda gramı geçtiğinde beyin kanamasına bile neden olduğu ortaya konulan tarçın hakkında bilinmeyenleri sizler için araştırdık. İşte Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada tarçın ile ilgili çarpıcı açıklamaları...

Tarçın içerdiği anti bakteriyel madde sayesinde üst solunum yollarında meydana gelen gribal enfeksiyonları önler. Özellikle kış aylarında tüketimi artan bu baharatın sıkça tüketildiğinde belli rahatsızlıkların yaşanmasına zemin hazırladığı iddia edildi.

Tarçın zararları

Tarçın zararları

Ucuz olan tarçınların bu gibi ciddi sorunlara sebep olduğunu Prof. Dr. Erdem Yeşilada işte şu sözlerle açıkladı.

"Normalde 'Seylan' tarçını elde edilirken kabukları çıkarılıyor ve çıkarıldıktan sonra kurumaya bırakılıyor. Kuruduktan sonra içteki ince kısım çıkarılıyor. İşte buradaki kumarin miktarı çok az. Şu an piyasada bulunan tarçınlar, Endonezya veya Vietnam’dan geliyor. Bu tarçınlarda dıştaki ağacın mantar tabakasını kazımışlar, içteki kısmı çıkarmışlar ve dolayısıyla odun kısmı kalmış. Odun kıvrılmıyor. Bunda da aroma var ancak bunların içerisinde gramında 6.8 miligram kumarin bulunuyor. İç içe geçmiş ince dokusu ile taşıdığı az miktarda 'öjenol' ile o güzel koku ve aroma ortaya çıkıyor. Tarçın denildiğinde aklımıza ilk bu geliyor. Bu tarçının fiyatı da çok yüksek. Türkiye eskiden bunu kullanıyordu. Seylan tarçınının gramında 0,1 miligram kumarin var. O yüzden bu sağlık açısından risk oluşturmuyor. Çocuk ve yetişkinler başta olmak üzere herkes tatlılarına, içeceklerine rahatça ilave edebilir."

Tarçın beyin kanamsı

Tarçın beyin kanamsı

Daha sonra Yeşilada, açıklamalarına tarçının kullanım miktarının insan kilosuna göre hesaplanması gerektiğini çünkü bu hesaplamada dengede kullanılmayınca tarçının kan sulanmasına neden olacağının akabinde beyin kanaması gibi ciddi bir sağlık sorunun yaşanabileceğinin altını çizdi. Dünya Sağlık Örgütü açıkladığı bir veride tarçının 60 kiloluk bir insanın en fazla alabileceği miktarın 6 miligram olabileceğini açıklamıştı. 

Anne sütü, bebek saçı ve kandan takılar üretiyor!

İLİŞKİLİ HABER

Anne sütü, bebek saçı ve kandan takılar üretiyor!

BİR YORUM YAPIN 1

Aslıhan Aydın 5 yıl önce

Son okuduğum 5 yazının son 3 günde yayınlanmış olmasi beni şüpheye düşürdü! Sanki arama tarihine göre uyarlanıyor, gerçekten öyle mi?

Toplam 2 beğeni