Endorfin hormonunu artıran: Bitter çikolatanın faydaları nelerdir? Bitter çikolata tüketimi...

Kakaonun en saf hali olan bitter çikolata endorfin hormonunu salgılayan güçlü bir besindir. Acı çikolata olarak da bilenen bitter çikolata ayrıca yüzde 80 antioksidan içerir. Vücuttaki serbest radikallerin birikmesini önleyen bitter çikolata yapılan araştırmalarda kanser hastalıklarını engelleyen kaliteli bir doğal ilaç olduğu açıklandı. Peki Bitter çikolatanın faydaları nelerdir?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Abur cubur olarak görüldüğünden zararlı olduğu söylenen bitter çikolata aslında bilinen aksine oldukça faydalı olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarıldı. Sayısız araştırmanın ardından bitter çikolatanın diğer çikolatalara oranla daha az ve şeker içerdiğinden vücuduna vitamin ve mineral katkısı olduğu söylendi. Ayırca bir diğer araştırmada kolesterole bağlı ortaya çıkan kalp ve damar hastalıklarını yüzde 60 azaltığı gözlemlendi. Bazı uzmanlar bitter çikolatanın içerdiği flanovol maddesi sayesinde kanda bulunan zararlı hücrelerin sayısını azaltığını ve beyne giden sinir hücrelerinin sağlığını koruduğundan stres ve depresyon riskini yarı yarıya indirdiğini vurguluyor.

Bitter çikolata alınca içerdikleri kısmının kesinlikle kontrol edilmesi gerekir. Aksi halde işleme uğramış ve katkılı bitter çikolataları fayda sağlamaz. Aynı zamanda her besinde olduğu gibi bitter çikolata da tüketilince en fazla 2-3 parça tüketilmeli konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor.

Mutluluk hormonlarını arttıran yiyecekler hangisi? İşte mutluluk hormonunu artıran yiyeceklerİLİŞKİLİ HABERMutluluk hormonlarını arttıran yiyecekler hangisi? İşte mutluluk hormonunu artıran yiyecekler

Bitter çikolatanın faydaları

Bitter çikolatanın faydaları

ÇİKOLATA HAKKINA BİLİNMEYEN GERÇEKLER...

- İçeriğinde işlenmiş yağ olduğundan aşırı tüketildiğinde karaciğerin yağlanmasına neden olur. Bu da ciltte akne ve sivilce oluşumuna neden olur. Aynı zamanda cildin yağ düzeyini artırarak pH değerini bozar. 

- Çikolata serotonin hormonunu salgılamada etkilidir. Serotonin hormonu mutluluk veren ve kişinin ruhsal rahatsızlık yaşamasını azaltır. Vücut için etkili olan serotonin hormonu yükselten çikolata dolaylı yoldan depresyon ve stres gibi rahatsızlıkları için fayda sağlar.

- Çikolata çeşitleri içerisinde beyazdan çok bitter çikolata saf olduğundan daha faydalıdır. Özellikle bitter çikolata kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltır. Kan basıncını düşürerek yüksek tansiyonu yaşanmasını da önler.

- Bitter çikolata dışında diğer çikolata çeşitleri baş ağrısını tetikler. Yapılan araştırmalarda migreni tetikleyen maddeler içerdiğinden migreni olan kişilerin tüketilmesi bazı uzmanlar tarafından tüketilmemesi konusunda uyarıyor.

çikolata

çikolata

150 GRAMLIK BİTTER ÇİKOLATANIN GÜN İÇERİSİNDE VÜCUDA SAĞLADIKLARI

  • 13 gram diyet lif
     
  • Demir ihtiyacının yüze 72'si
     
  • Magnezyum ihtiyacının yüzde 63'ü
     
  • Bakır ihtiyacının yüzde 94'ü 
     
  • Ayrıca yüzde 45 oranda günlük ihtiyaç duyulan potasyum, fosfor, çinko ve selenyum maddelerini sağlar.

Beyaz çikolatanın zararları nelerdir? Beyaz çikolata gerçek çikolata mı?İLİŞKİLİ HABERBeyaz çikolatanın zararları nelerdir? Beyaz çikolata gerçek çikolata mı?

BİTTER ÇİKOLATANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Antioksidan bakımından zengin olan bitter çikolata vücudun toksinlerden temizlenmesinde destek sağlar. Aynı zamanda kandaki oksitlenmeyi önleyerek kötü kolesterolün çoğalmasını önler.

- İçerdiği nitrit maddesi damarların sertleşmesini engelleyerek kan akışının daha rahat olması için destek sağlar. Bunun yanı sıra nitrti maddesi kan basıncının yükselmemesini sağlar. 

- Glisemik indeksi düşük olduğundan insilün direncini düşürür böylece kan şekerini kontrol altına alır. 

- Kış aylarında özellikle yaşanan kuru öksürüğe de iyi gelir. Eritilip ılık bir şekilde tüketildiğinde öksürüğe neden olan enfeksiyonu azaltır. Boğazdaki tahribatı azaltarak daha rahat nefes alışverişi sağlar. 

Bitter çikolata

Bitter çikolata

- 2 parça tüketildiğinde doygunluk hissi verir. Bu sayede kilo vermede yardımcı olur. Ayırca içeriğinde doymuş yağ olduğundan yağlanma yapmaz. Diyetisyen uzmanları genellikle kişinin tatlı krizi yaşamaması için diyet listesine ekler. 

- Psikiyatri uzmanları ise bitter çikolatayı anti depresan ilacı olarak sters ve yoğun depresyon altına olan hastalarına önerir. Bitter çikolata beyindeki endorfin ve serotonin hormonlarını artırarak mutluluk hissi verir. Özellikle hamilelik ve adet dönemindeki kadınların tüketmesi tavsiye edilir. 

bitter çikolata sinir sistemine fayda sağlar

bitter çikolata sinir sistemine fayda sağlar

- Tıpkı sarımsak ve soğan gibi yüksek antioksidan içerdiğinden kanserle savaşmada etkili bir besindir. Hücrelerin bölünmesini önlediğinden kanserli tümörlerin oluşumunu engellemiş olur.

- Gün boyu vücudun ihtiyacı olan enerjinin yüzde yüzünü sağlayan nadir besinlerden biridir. Spor öncesi yoğurtla yada kahve ile tüketildiğinde vücudun performansını artırır.

- Aynı zamanda cilt ve saç bakımında da etkilidir. Bitter çikolatadan yapılan maske saçların ve cildin parlaklığını artırır. Ayrıca ölmüş hücreleri azaltarak yaşlanmayı azaltır.

bitter besin değeri

bitter besin değeri

Reçetesiz adet söktürücü ilaçlar! Adet söktürücü ilaç hamileliği engeller mi?

İLİŞKİLİ HABER

Reçetesiz adet söktürücü ilaçlar! Adet söktürücü ilaç hamileliği engeller mi?

BİR YORUM YAPIN 0