Hangi yaraya nasıl müdahale edilmeli?

Günlük yaşanan talihsizlikler sonucu ortaya çıkan irili ufaklı birçok yara çeşidi bulunmaktadır. Bazı ağır yaralanmalara ise profesyonel tıbbi bir müdahale gerekir. Ancak ulaşımın zor olduğu sıralarda ise bazı doğal yöntemlerle müdahale etmek mümkündür. Peki kaç çeşit yara vardır? Yaralar doğal yolla nasıl iyileşir? Tüm bu soruların yanıtını sizler için derledik.

Cildin yüzeyinde meydana gelen bazen derin bazen ise sıyrık gibi olan yaralar çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkar. Açık, kapalı, akut ve kronik olarak görülürler. İnce derideki yaralar kalın derilere oranla daha hızlı iyileşir. Bunun nedeni ise kalın derideki hücre yapısı oluşumu uzun sürer. Yeni yaralara akut, uzun süre yaralara kronik yara denir. Bu alanların enfeksiyon kapması oldukça yüksektir. İyileşmekte olan hücreler yapışan bakteri ve virüsler deri oluşumunu engelleyerek o bölgede enfeksiyon tabakasının oluşmasına sebebiyet verir. Bu duruma erken müdahale edilmediğinde uzuv kaybına bile neden olabilir. 

Pansuman gereçleri

Pansuman gereçleri

Ufak yaralar hızlı ve kendiliğinden iyileşebilir. Derin yaralara ise müdahale gerekir. Yanlış bir tıbbi yöntem uygulamamak için profesyonel olması açısından bir uzmana gösterilmelidir. Ancak bazı durumlarda profesyonel destek almak oldukça zordur. Bu yüzden bazı yöntemleri öğrenmekte fayda var. 

HANGİ DURUMLARDA UZMANA BAŞVURULMALIDIR?

- Kızarıklık ve şişkinlik artınca

- Yaranın olduğu bölge ve çevresinde şiddeti ağrılar ayrıca yaradan gelen kötü kokular

- Vücutta yaşanan ani enfeksiyon ve kanamanın etkisi ile ateş ve titreme yaşanır.

Kaç çeşit yara var

Kaç çeşit yara var

YARALAR DOĞAL YOLLA NASIL İYİLEŞİR?

- Yaranın derinini bulmak için öncelikle kanamayı durdurmak lazım. Bunun için en temel şey hijyenik olmaktır. Temiz bir bez parçasını kanamanın olduğu yere önce hafifçe bastırınız. Besin emdiği kanı sıcak suya batırınız sıcak su yoksa aynı bezi kullanmak yerine temiz bir parça daha bulmaya çalışınız. Bu sefer ise yaranın derinliğini göreceksiniz.

- Kanamaya su tutmak kanamayı artırmaz ancak uzun sürede su da tutmamak gerekir. Kesik çok derin ise yaranın öncesindeki alanı bir bezle bağlayarak kanamayı azaltmış olursunuz. Kanayan yaranın üzerine de etrafınızda varsa limon doğan ya da sarımsak bir beze bağlayıp ayrılan kesiği birleştirmek için üzerine koyunuz. Bu besinler içerdikleri antioksidan sayesinde doğal antibiyotik etkisi gösterirler. Ancak yaranın üzerini sert değil daha esnek bağlayınız. 

Yaralara doğal yolla müdahale etme

Yaralara doğal yolla müdahale etme

- Derin yarayı iki saatte bir kontrol ediniz. Daha hafif yaraları ise günde bir kez dezenfekte işlemini yapmalısınız. 

- İyileşme esansında olan hastanın bol bol kemik suyu içmesi gerekir. Çünkü hasar görmüş kolajeni vücut kendiliğinden üretemez. Bu yüzden kolajen desteği sağlanmalıdır. 

- Yaranın çevresini çay ağacı ve biberiye yağları ile temizleyiniz. Bu yağlar içerdikleri yenileyici maddeler sayesinde yaranın iz bırakmadan kapanmasını destekler. Bu yağları günde bir kaç defa yaraya sürerek cildin kurumasını da engelleyebilirsiniz. 

- Uzmanlar bu gibi durumlara karşı çantanızda arabanızda ya da evinizde bu tarz eczane ve doğal ilaçları bulundurulmasını önemini vurguluyor. 

HANGİ DURUMLAR YARANIN İYİLEŞMESİNİ ENGELLER?

- Kirli ve bakımsız ortam

- Kandaki şeker oranının yükselmesi

- Ruhsal bozukluk gibi durumlar yaraların iyileşmesini zorlaştırır. 

Oolong çayı (Kokulu çay) nedir? Oolong çayının faydaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Oolong çayı (Kokulu çay) nedir? Oolong çayının faydaları nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0