Unutkanlık neden olur? Unutkanlığı tetikleyen durumlar nelerdir?

Hemen hemen herkesin 5 dakikalığına da olsa yaşadığı unutkanlığın neden kaynaklandığını biliyor musunuz? Günümüzde özellikle gençlerde yaygın olan unutkanlık hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki unutkanlığı tetikleyen durumlar nelerdir? Haberin detayında unutkanlığa dair bilinmeyen her şeyi bulabilirsiniz.

Günlük yaşamı oldukça zorlaştıran unutkanlık yani bellek bozukluğu günümüzde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Genetik bozukluk, travma, trafik kazası, vitaminsizlik, beynin hasar alması ve ciddi rahatsızlıklar gibi durumlar unutkanlığa zemin hazırlar. Sıklıkla artan unutkanlıkta mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Unutkanlığın en yaygın nedeni ise demans denilen bunama sendromudur.Bu sendrom günlük fonksiyonlarını etkileyecek ve ilerleyici ciddi bir sağlık sorunudur. İleri demans sendromunda hasta düşünme, konuşma, yürüme, anlama ve günlük basit işlerini bile yapmakta zorlanır. Demans dışında da bazı ciddi hastalıklar unutkanlığa neden olur.

UNUTKANLIĞA İYİ GELEN BESİNLERİ öğrenmek için tıklayınız.

Unutkanlık

Unutkanlık

PEKİ UNUTKANLIK NEDEN OLUR?

- Tiriod bezi hastalıklarında hormonların yeterince çalışmaması vücudun yanı sıra beyinde de ciddi hasarlar açar. Bunlardan en yaygını da unutkanlıktır.

- Sinir sistemindeki bozukluk ruhsal bozukluğu beraberinde getirir. Özellikle depresyon ve stres gibi durumlar kişinin unutmasını sağlar.

- Vücudun yeterince oksijen almadığı anlardan sonra da kısa bir süreliğine unutkanlık yaşanır.

- Uzun süre çalışan ve uyku uyumayan kişide de unutkanlık yaygındır.

- Bağışıklığı ve metabolik bozukluğu olan kişilerde de unutma gibi durumlar ortaya çıkar. 

Gençlerde unutkanlık

Gençlerde unutkanlık

Bellek bozukluğu olan kişiler sadece tembel olanlar değildir. Çok zeki insanlarda da bir süre sonra unutkanlık başlayabilir. Beyinde bulunan hücreler sürekli bir iletişi halindedir. bunda beyin içi iletimi sağlayarak gelen bilgileri korur. Daha sonra kullanılması gerekilen yerde kullanılır. Ancak bu durum yaşanılan bir beyin travması ya da azalan vitamin ve minerallerle işlevselliğini yitirir. Bu durum sinsi sinsi ilerler. Gösterdiği bazı belirtiler ile bazı hastalıkların belirtileri aynı olduğundan uzun bir süre fark edilmez. Bu yüzden erken yaşta bir uzmana danışmalıdır. 

Unutkanlığın nedenleri

Unutkanlığın nedenleri

GENÇLERDEKİ UNUTKANLIĞIN ARTMA NEDENLERİ

- Teknolojiyi sürekli kullanma

- Sürekli stres altına hissetme

- Gereksiz bilgilerle beyni meşgul etme

- Uyku porblemleri

- Vücutta azalan folik asit ve B12 vitamini 

- Sağlıksız beslenme

- Aşırı derecede yapay yiyecek ve içeceklere maruz kalmak

- Kitap okuma ve araştırma alışkanlığının olmaması gibi durumlar gençleri unutkanlığa itekler.

20 yaş dişleri çekilmeli mi? 20'lik diş ağrısına ne iyi gelir?

İLİŞKİLİ HABER

20 yaş dişleri çekilmeli mi? 20'lik diş ağrısına ne iyi gelir?

BİR YORUM YAPIN 0