Glutatyon maddesinin vücuda etkileri! Glutatyon maddesi hangi besinlerde bulunur?

Vücuttaki serbest radikallerin seviyesini azaltarak organların işlevselliğini artıran glutatyon maddesini vücut doğal yolla üretir. Ancak yaş ilerledikçe bu maddenin üretimi azalır. Bu yüzden vücuda farklı yollarla alınır. Vücut performansını artıran glutatyon maddesi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki glutatyon maddesinin vücuda etkileri nelerdir? Glutatyon maddesi hangi besinlerde bulunur?

Vücudun kollajen gibi doğal yolla ürettiği maddelerden biri olan glutatyon zamanla üretimi azalır. Çevresel faktörlerinde etkisi ile toksinlerin artıp glutatyonun tamamen azalmasına neden olur. Glutatyon azaldıkça vücuttaki bazı mekanizmalarda bulunan serbest radikalli maddeler çoğalmaya başlar. Bu maddelerde zamanla diğer organlara zarar verir ve ciddi hastalıkların yaşanmasına sebep olur. En ciddi boyutu ise kansere neden olabilir. Doğadaki bütün canlıların olmazsa olmazı olan glutatyon maddesi aynı zamanda insan sağlığı açısından büyük bir önem taşır. Uzmanlar glutatyon maddesinin bazı besinlerle alınması gerektiğini vurguluyor.

  • Güçlü bir antioksidan maddesi olan glutatyon, hücrelerin yenilenmesini destekler. 

     
  • Adeta vücudu koruma görevi olan glutatyon maddesi, demir emiliminin vücutta doğru bir şekilde dağılmasını da sağlar. 

     
  • Zamanla çeşitli sebeplerden dolayı ölen ya da ciddi deforme olan hücrelerin birikmesini önler. Hücre yenilenme döngüsünün hızlanmasına zemin hazırlar. 

     
  • Hücrelerin DNA sentezini ve gelişimini destekleyerek vücut içindeki hücrelerin asit oranlarının döngüsünü korur.

Kekreyemişin faydaları nelerdir? Karaciğeri temizleyen kekreyemiş çayı!İLİŞKİLİ HABERKekreyemişin faydaları nelerdir? Karaciğeri temizleyen kekreyemiş çayı!

GLUTATYON EKSİKLİĞİ NEDİR?

Glutatyon maddesi vücutta azaldıkça ciddi hastalıkların yaşanmasına zemin hazırlar. Vücut hücreleri hızla yenilenmediğinden vücut fonksiyonları bozulur. Glutatyon maddesi eksikliği en çokta hızlı yaşlanmaya yol açar. Bu yüzden son yıllarda bu maddenin alımı popüler hale geldi. Özellikle Hollywood yıldızları arasında artığından kısa zamanda tüm dünyada kullanımı artmıştır. Glutatyon eksikliği aynı zamanda çabuk yorulmaya yol açar. Eksiklik sinir hücrelerinin deforme olmasını sağlarken sindirim sistemini de zayıflatır. Böylece metabolizmayı olumsuz etkiler. 

glutatyon eksikliği yaşlanmayı hızlandırır

glutatyon eksikliği yaşlanmayı hızlandırır

GLUTATYON MADDESİNİN VÜCUDA ETKİLERİ NELEDİR?

  • - Glutatyon maddesi strese neden olan maddelerin vücutta yok olmasını destekler.
     
  • - Ayrıca karaciğerin vücuttan atması gereken yağ oranının vücutta depolanmasını önleyerek enerjiye çevirir.
     
  • - Vücudun bağışıklığının gücünü artırarak kanserli hücrelerin azalmasını sağlar.
     
  • - Aynı zamanda bazı besinlerle vücuda giren toksinleri idrar ya da dışkılama kanallarına göndererek, bunların zarar oranlarını azaltır. 
     
  • - Özellikle kemoterapi gören hastaların vücudunda bulunması gereken glutatyon maddesi bu tedavi sırasında vücuda giren ışınların hasar oranlarını sıfıra indirir.
     
  • - Kandaki şeker oranını düzenleyerek hem böbrek hem de şeker hastalıklarını önler.
     
  • - Damarların tıkanmasını ve daralmasını önleyen etkili maddelerin başında gelir. Böylece kalp hastalıklarının yaşanma riskini azaltır.

glutatyon bakımından zengin olan besinler

glutatyon bakımından zengin olan besinler

GLUTATYON MADDESİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR ?

Sık sık yaşanan hastalıkların yanı sıra kronik yaşanan hastalıkların nedenlerini azaltmada etkili olan bu madde adeta vücudun olmazsa olmazıdır. Bu yüzden bu besinlerden yeteri miktarda tüketerek vücudun direncini artırmak gerekir. 

- Doğada bulunan glutatyon maddesi bakımından en zengin besin deve dikenidir. Özellikle vücuttaki glutayon seviyesini artıran devedikeni tüm toksinlerin kolayca atılmasını da destekler. Bozuk fonksiyonların düzenlenmesini sağlar. 

devedikeni

devedikeni

- Peynirde yüksek oranda bulunan whey proteini de glutatyon maddesinin artmasında etkili olur. Ayrıca bu madde bağışıklığı güçlendirerek vücudu hastalıklı hücrelere karşı daha dirençli hale getirir.

peynir

peynir

- İnsan vücudu en az sülfür amino asidi maddesini almada yetersizdir. Bu da insanların hastalanma oranını artırmıştır. Özellikle son yıllarda artan kanserin nedenini de uzmanlar bu eksikliğe bağlar. Çünkü vücutta sülfür amino asidin azalması glutatyon maddesininde düşmesine sebep olur. Uzmanlar bu yüzden günlük beslenme de mutlaka yeşil sebzelerin tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü Roka, brokoli, lahana, lahana, hardal otu ve şalgan gibi besinlerin temel taşı sülfür amino asit doğal olarak da glutatyon oluşturur.

yeşil sebzeler glutatyon maddesi bakımından zengindir

yeşil sebzeler glutatyon maddesi bakımından zengindir

- Selenyum da ilerleyen yaşlarda azalan maddeler arasında yer alır. Bunun akabinde glutatyon maddesinin oranında da düşme yaşanır. Bu yüzden uzmanlar hindi eti, yumurta, mantar ve tavuk eti gibi besinlerde bulunan selenyumdan alınması için bu besinlerin düzenli tüketilmesi gerektiğini öneriyor.

mantar ve tavukta da glutatyon fazladır

mantar ve tavukta da glutatyon fazladır

- Ayrıca A, E ve C, vitaminleri bakımından zengin olan besinlerin yanı sıra dana ciğeri gibi besinlerinde tüketilmesinde fayda var. 

glutatyon maddesi hangi besinlerde ne kadar bulunur

glutatyon maddesi hangi besinlerde ne kadar bulunur

BİR YORUM YAPIN 0