Güçlü antiseptik: Damla sakızının faydaları nelerdir? Damla sakızı nasıl kullanılır?

Sakız ağacından elde edilen damla sakızın insan sağlığına faydası olduğunu biliyor muydunuz? Türk ve Yunan mutfağında sıklıkla tüketilen damla sakızı aynı zamanda ilaç sanayinde de kullanılır. İçerdiği aromatik tat sayesinde hoş bir kokuya sahip olan damla sakızı hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Peki damla sakızının faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Damla sakızı nasıl kullanılır?

Dalma sakızı ülkemizde Ege bölgesinde yetişen sakız ağaçlarından elde edilir. Asıl yeri ise Sakız Adası olan bu madde kaygan ve dokunulduğunda yapışan bir yapıya sahiptir. Orta çağda köylüler tarafından keşfedilen zamanla ise her alanda kullanılan damla sakızı ilk kez tıbbi ilaç olarak kullanılmıştır. Kokusu ve tadı keşfedilen sakız yiyeceklerin içerisine de konulmaya başlamıştır. Sakız ağacının gövdesinin kendiliğinden ürettiği önce sıvı olarak daha sonra hava ile temas edince katılaşan bu maddenin Sakız Adası'nda yetiştiğinden dolayı sakız denilmiştir. Bir dönem ağır tahribatlara uğrayan ağaçlar koruma altına alınmıştır. Ağızda çiğnenebilen sakız mat parlak bir renge sahiptir. Sakız çözücü ve ferahlatıcı maddeler bakımından zengindir. Ayrıca doğadaki en kuvvetli antiseptik içeriğe olan sakız enfeksiyonla mücadelede birebir etkilidir. Türk mutfağında kahve ve tatlı yapımında ham madde olarak kullanılan damla sakızından aynı zamanda sabun da yapılır. Birçok hastalığa iyi gelen damla sakızı aktarlarda satılır.

Sakız çiğnemenin faydaları nelerdir? Sakız çiğnemek diş çürümesini önler mi?İLİŞKİLİ HABERSakız çiğnemenin faydaları nelerdir? Sakız çiğnemek diş çürümesini önler mi?

damla sakızı

damla sakızı

DAMLA SAKIZI NASIL KULLANILIR?

Türk kahvesinin yapımında kullanılır. Acıyı azaltarak aromalı bir tat verir. Aynı zamanda kahvenin kalp rahatsızlıklarına olan olumsuz etkisini kırar. 

Ağızda çiğnenerek kullanıldığında ise ağız içindeki enfeksiyonu azaltır. Dişlerin beyazlamasını sağlar. Diş yüzeyinin sararmasını engeller.

damla sakızı nasıl kullanılır

damla sakızı nasıl kullanılır

Damla sakızının ham maddesi olan şampuanlar ise saç dökülmesin azaltır. Parlak ve canlı bir görünüm kazandırır.

Damla sakızının yağı kalp ve akciğer hastalıklarının oranını azaltmada etkilidir.

Akçaağaç şurubunun faydaları nelerdir? Akçaağaç şurubu nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERAkçaağaç şurubunun faydaları nelerdir? Akçaağaç şurubu nasıl tüketilir?

damla sakızının faydaları nelerdir

damla sakızının faydaları nelerdir

DAMLA SAKIZININ FAYDALARI NELERDİR?

- Çözücü madde sayesinde mide de yaşanan reflü ve ülser gibi hastalıklara iyi gelir. Mide bulantısı ya da mide yanması sırasında sakız olarak çiğnenerek tükürüğe karışır. Tükürükle yemek borusundan geçer mideye iner buradaki deforme olmuş durumları kısa sürede çözer. Tüm sindirim için mucize bir besindir. 

- Aynı zamanda yemek sonrası yaşanan hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Kusma ve bulantıyı kesen damla sakızı, mide asidini düzenler. Özellikle mide duvarının hasar almasının önüne geçer.

damla sakızı

damla sakızı

- Toz halindeki damla sakızını bal ile karıştırarak tüketildiğinde solunum hastalıklarının yaşanma riskini azaltır. Özellikle enfeksiyon kapmış boğazı ve akciğeri temizler. Balgam söktürücü etkisi ile boğazdaki enfeksiyonu atar. Akciğer kanseri riskini azaltır.

- Yüz felci ya da çene kasılmaları içinde doğal tedavi olarak kullanılır. Sert bir halde çiğnendiğinde baştaki tüm kasların aynı oranda çalışmasını sağlar. Sinirleri rahatlatır. Bazı uzmanlar baş ağrısı, stres ve depresyon gibi durumlarda da bu sert yapının çiğnenmesinin etkili olacağını vurguluyor. 

damla sakızı kullanım alanı

damla sakızı kullanım alanı

- Mide ya da ağzı içindeki olumsuz sorunlar nedeniyle ağız kokusu ortaya çıkar. Bu sorunu götürecek en doğal yöntemlerden biri damla sakızıdır. Antiseptik etkisi sayesinde dişlerdeki mikrop oranını azaltır. Adeta bir diş fırçası ve macunu görevini aynı anda yapar. Ağız kokusunu önler dişleri beyazlatır.

- Yapılan araştırmada damla sakızının kısırlık tedavisinde de etkili olduğu ortaya çıkarılmıştır. Vücuttaki tüm toksinleri idrar yolu ile atma özelliği olan damla sakızını çocukların çiğnememesi tavsiye edilir. Ayrıca bir uzmana danışılmadan sert olarak tüketilmemelidir.

- Sert bir yapısı olan damla sakızının çene ve yüz kaslarını geliştirir. Damla sakızı uçak sonrası yaşanan kulak basıncı için ise doğal tedavi yöntemi olur.

Hamam otu tozu ne işe yarar? Hamam otu tozu nasıl kullanılır? Hürrem otu...

İLİŞKİLİ HABER

Hamam otu tozu ne işe yarar? Hamam otu tozu nasıl kullanılır? Hürrem otu...
Deniz tutmasına ne iyi gelir? Deniz tutmaması için neler yapılabilir?

İLİŞKİLİ HABER

Deniz tutmasına ne iyi gelir? Deniz tutmaması için neler yapılabilir?
Küresel anlamda artan Delta ve Delta Plus varyantlarına dikkat!

İLİŞKİLİ HABER

Küresel anlamda artan Delta ve Delta Plus varyantlarına dikkat!

BİR YORUM YAPIN 0