Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir? Bahar alerjisinden nasıl korunur?

Polen alerjisi ya da bahar alerjisi olarak bilinen bu alerji türü toplumun yüzde 60'ını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Toz, polen ve mevsimsel geçişlerde ortaya çıkarak yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Gözlerde sulanma, boğazda kaşınma, öksürük ve hapşırmaya neden olan bahar alerjisi hakkında merak edilenleri araştırdık. Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir? Bahar alerjisinden nasıl korunur?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Genellikle polenlerden kaynaklı çıkan alerjik durum aynı zamanda, değişen hava basıncı ve güneşe karşı olan hassasiyete karşıda görülür. Bu gibi durumlara karşı hassas olan kişilerde bağışıklık sistemi harekete geçer. Vücudun tehlike altında olduğunu fark eden bağışıklık sisteminin gösterdiği tepkime sonucu gözlerde, burun bezlerinde ve solunum yolunda hastalıklara neden olur. Nefes darlığı, göz yaşarması, uyku hali, sürekli hapşırma ve iştahsızlık gibi belirtilerle kendini gösteren bahar alerjisi birçok kişi tarafından önemsenmez. Ancak tedavi gerektiren bir rahatsızlık olan bahar alerjisi sürekli nükseder. Bahar alerjisi çevresel faktörlerin etkisiyle göz ve burundaki kılcal damarların genişlemesiyle meydana gelir. Halk arasında buna saman nezlesi ya da polen alerjisi de denilir. Bahar alerjisi ilerlediğinde gözlerde konjoktivitte, üst solunum yollarında alerjik rinitte, akciğerlerde astım, ciltte ise egzama gibi hastalıklara yol açar.

  • Mart aylarında başlar Haziran aylarına kadar devam eder.
  • Hapşırma, baş ağrısı, uyku ve iştahsızlık gibi durumlar seyreder.
  • Bahar alerjisi önlem alınmadığında beraberinde üst solunum yollarını tetikleyen hastalıklara neden olabilir.
  • Bahar alerjisinin artmasına neden olan durumlar ise; toz polen ve ani hava değişimidir.
  • Bu geçişlerde 3 litreye yakın su tüketilmesi gerekir. Ayrıca D ve C vitaminleri bol bol alınmalı.

Kronik yorgunluk ve bahar yorgunluğu arasındaki fark! Kronik yorgunluk sendromu belirtileri İLİŞKİLİ HABERKronik yorgunluk ve bahar yorgunluğu arasındaki fark! Kronik yorgunluk sendromu belirtileri

BAHAR ALERJİSİNİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

  • Burun tıkanıklığı ve burun bezlerinin büyümesi bahar alerjisinde en sık görülen rahatsızlıklardır. Burun kanallarından giren ve bezlere yerleşen tozlar polenler tıkanmaya neden olur. Tıkanma sürekli hapşırmayı tetikler. Hapşırmanın sıklığı ise kan akışını ve kalp atışını olumsuz etkilediğinden ufak gibi görünen rahatsızlık ciddi hasarlar bırakır.
     
  • Rüzgarla beraber toz ve polenlerin yayılması ile akciğerlerde birikir. Akciğerlerin zamanla iltihaplanması ile astım ortaya çıkar. Bronşların zamanla tıkanması ile de nefes darlığı uyku sırasında aniden uyanma gibi durumlar yaşanır.

bahar alerjisi polenler, ev hayvanları, artan sıcaklık ve toz nedeniyle yaşanır

bahar alerjisi polenler, ev hayvanları, artan sıcaklık ve toz nedeniyle yaşanır

  • Burun ve akciğerleri etkileyen alerji aynı zamanda göz kanalarını da etkiler. Alerjik konjonktivit olarak adlandırılan göz hastalığı erken tedavi edilmediğinde görme kaybına neden olacak kadar ileri gidebilir. Uykudan uyanırken gözlerin şiş olması, sürekli sulanması ve kaşınması gibi belirtilerle kendini gösterir.
     
  • Yaygın olan durumlardan biri de sinüzit ve migren hastalıklarının belirtilerine benzeyen baş ağrısının yaşanmasıdır. Ancak alerjik sürecinde yaşanan baş ağrısının temeli vücut basıncının değişen hava durumuna ayak uyduramamasından kaynaklanıyor. Bu sadece baş ağrısı değil aynı zamanda kulak ağrısına neden olur. Ağrıların yaşanmasının sebebi vücut ısınının değişen hava sıcaklığına karşı hazırlıklı olmaması sonucunda iç ve dış oksijen farkının solunum kanallarına baskı yapması ile yaşanır.

Göz nezlesi neden olur? Göz nezlesi belirtileri nelerdir? Göz nezlesi nasıl tedavi edilir?İLİŞKİLİ HABERGöz nezlesi neden olur? Göz nezlesi belirtileri nelerdir? Göz nezlesi nasıl tedavi edilir?

BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ

BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ

BAHAR ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Göz içi kızarması kaşınması ve sulanması

- Işığa karşı hassaslaşan gözler ve ses karşı hassaslaşan kulaklar

- Vücutta ısı farkının olması

- İştahsızlık ve sürekli yorgun hissetme

- Tek seferde 5'ten fazla hapşırma 

- Göğüs ve kalp ağrılarının artması

- Kulak çınlaması

- Burun akıntısı ve sürekli öksürme

saman nezlesi

saman nezlesi

BAHAR ALERJİSİNDEN NASIL KORUNUR?

  1. Bu aylar içerisinde sıklıkla A, C, E ve D vitaminleri içeren meyve tüketilmelidir.
  2. Kapalı alanlar sürekli havalandırılmalı, kapalı ortamda çalışanların sıklıkla hava alması lazım.
  3. Klimalarda polen filtresi kullanılmalıdır.
  4. Polenlerin çok olduğu öğlen ve akşam üstü saatlerinde kıyafetler dışarıda kurutulmamalı ya da toplandığında iyice çırpılmalıdır.
  5. Su tüketimi bu mevsimlerde 3 litreye kadar çıkılmalıdır.
  6. El yüz temizliğine dikkat edilmelidir.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0