Potasyum bakımından en zengin besin: Muzun faydaları nelerdir? Muz kabuğunu sakın çöpe atmayın!

Tropikal meyveler arasında en fazla tüketilen muzun insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Özellikle kemik ve kalp hastalıklarını önleyen muz hakkında merak edilen her şeyi sizler için derledik. Birden fazla çeşide sahip olan muz doğada bulunan en güçlü liftir. Ayrıca potasyum bakımından da zengin olan muz, değerli besinler listesinde ilk beşte yer alır. Peki Muzun faydaları nelerdir?

Güneydoğu Asya'da yetişen yeşil, kırmızı ve sarı olmak üzer üç çeşidi bulunan muzun içeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunur. Doğada bulunun en besleyici besin olan muz protein, mineral ve aminoasiti bakımından oldukça zengindir. Sindirimi yavaş olan kişilerin muz tüketilmesi tavsiye edilmez. Çünkü muz içerdiği bazı maddeler nedeniyle kabızlığa sebep olabilir. Aynı zamanda muz B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren muz, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot gibi minerallerde bol miktarda bulunduruyor. Potasyum bakımından en güçlü besin olan muz, terlemeyi artırarak kas ve kemiklerin daha hızlı çalışmasını sağlar. Sinirleri yatıştırmada etkili olan muzu gece yatmadan bir saat önce tüketildiğinde daha rahat bir uykuya neden olur. Tropikal olmasına rağmen, botanik olarak hemen her yerde yetiştirilebilir. Bazı ülkelerde yemek olarak tüketilen muz, ilk kez Papua Yeni Gine'de evcilleştirildi. Dalından koparıldıktan sonra daha hızlı olgunlaşan muz, olgunlaşmamış halde tüketildiğinde ishale, çok olgunlaşmışı ise kabızlığa yol açar. Türkiye'ye ilk kez 1750 yılında getirildiği biliniyor. Süs bitkisi olarak yetiştirilen muz, ileri ki yıllarda tüketim amaçlı üretilmeye başlandı.

muz çayı uykusuzluğa fayda sağlar

muz çayı uykusuzluğa fayda sağlar

MUZ ÇAYI NE İŞE YARAR

Koronavirüs ile beraber artan uykusuzluk çözümü için uzmanların çoğu muzu öneriyor. İçerdiği güçlü potasyum sayesinde sinir hücrelerini yatıştırığ melatonin hormonunu artıran muzlu çayı yatmandan bir saat önce tüketmekte fayda var. Muz çayı nasıl yapılır? Her iki ucu kesilen muzu kabuklarıyla beraber bir tencerede kaynatın.İyice kaynadıktan sonra 10 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra süzüp içine tarçın ekleyerek ya da bal tüketebilirsiniz. 

muzun faydaları

muzun faydaları

KAÇ ÇEŞİT MUZ VARDIR?

Çoğunlukla sarı renklisi bilinen muzun aslında çeşitleri vardır. Kısa, orta ve uzun gibi çeşitlere sahiptir. Kısa boylu türüne dwarf cavendish denir. Orta boylu çeşitlerine ise granf nain olarak adlandırılır. Şimşek de denilen bu türün tüketimi fazladır. Williams ve azman ise uzun boyu olan muz türüdür. Muz çeşitliliği kokusuna, renklerine ve şeklinde göre değişir. Tohumlu, tüylü, bulanık ve pembe muz çeşitleridir. 

muz potasyum bakımından en güçlü besindir

muz potasyum bakımından en güçlü besindir

MUZUN FAYDALARI NELEDİR?

- Muzun içeriğinde hem çözünür hem de çözünmez lif bulunur. Bu lif çeşitleri sindirimi yavaşlatarak uzun süreli tok kalmaya neden olur. Kilo vermek isteyenler için gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilen meyvelerin başında gelir. Ancak muzu diyet listenize eklemeden bir uzmana başvurunuz.

- Lif sadece sindirim için değil aynı zamanda vücuttaki kötü kolesterolü düşürmede de etkilidir. Kolesterolün düşmesi kalp ve damar sağlığına oldukça iyidir. Özellikle damar tıkanıklığını önler.

- Tatlı ve ekşi tada sahip olan muz, yemek borusundan itibaren mide ve bağırsak sağlığı içinde fayda sağlar. Vücuttaki sıvı oranını artırarak böbrek üstü bezlerin daha rahat çalışmasına zemin hazırlar. 

muz kabuğu

muz kabuğu

- Yüksek potasyum içeren muz kan basıncını dengeliyor. Bu sayede beynin sağlığını koruyarak, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar önler.

- Kan basıncının aynı sıra kan hücrelerini dengeler. Kırmızı kan hücrelerini artırarak demir emilimini artırır. Böylece kansızlığın yaşanma riski azalır. 

muz kabukları birçok alanda sağlık amaçlı kullanılır

muz kabukları birçok alanda sağlık amaçlı kullanılır

MUZ KABUĞUNU SAKIN ÇÖPE ATMAYIN!

- Muz güçlü bir antiseptik özelliğe sahip olduğundan makyaj temizlemede kabuğunu kullanılabilir.

- Kabuğundaki sıvıyı tuvalet kağıdına damlatarak tuvaletinizin güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.

- Muz kabuğunu tüm vücudunuza sürerek hem ter kokusunu önlemiş olursunuz hem de vücuttaki yağ oranını dengelersiniz.

muz

muz

- Şiddetli baş ağrısı gibi durumlarda bir muz kabuğunu bir saate yakın alnınıza koyarak kısa sürede ağrının şiddetini azaltabilirsiniz.

- Cilt yanıkları esnasında muz kabuğunu vücudunuza sürdüğünüzde bu durumun şiddetini azaltmada yardımcı olur. 

- Antibakteriyel etkisi sayesinde diş fırçası niyetine dişlerinize sürebilir. Buradaki enfeksiyonlu hücreleri azaltmanın yanı sıra dişlerin beyazlamasına yardımcı olabilirsiniz.

muz besin değeri

muz besin değeri

BİR YORUM YAPIN 4

Selami Ayçiçek 4 yıl önce

Ben zaten asla çöpe atmam muz kabuklarını... Sokağa atıyorum. insanların ayağı kaysın diye...

Toplam 3 beğeni

Özdal dağtekin 3 yıl önce

Herkesin hayati kaymiş ayagi kaysa ne olacak

Toplam 0 Beğeni

amaaaaan bıktık 4 yıl önce

kilosu 12 tl kim alıcak 2010 yılında 4 tl idi milletin kazancı yerinde saydı herşey 2 katına çıktı

HAKAN 4 yıl önce

2010 YILINDA ASGARİ ÜCRET 500 LİRAYDI ŞUANDA dAHA FAZLA ALABİLİYORSUN