Pestisit nedir ve zararları nelerdir? Pestisit hangi besinlerde bulunur?

Pestisitin ne olduğunu biliyor musunuz? Dünya sağlık örgütü pestisit ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki pestisit nedir ve zararları nelerdir? Pestisit hangi besinlerde bulunur? Sizler için sağlığımızı olumsuz etkileyen pestisit hakkında merak edilenleri araştırdık. Hbaerin detayında hem ilaçlarda hem de zirai ilaçlarında kullanılan pestisit hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz.

Zararlı organizmaları yok etmede etkili olan pestisit hem zararlı hem yararlıdır. Tarlalarda kullanılan pestisit besinlerin böcek ve virüslere uğramadan yetişmesinde yardımcı olur. Ağaçlara dökülerek çürümesini engeller. İçerdiği toksisiteler nedeniyle bazı sağlık sorunlarına yol açar. Pestisit içerisinde arsenik ve kükürt gibi maddeler içerir. Bunlarda aşere denilen böceklerin ve mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Bilinçli kullanılmadığında pestisit kirliliğe neden olur. Pestisit ile dolu olan toprakta yetişen besinler adete birere zehir olur. Bazı uzmanlar pestisitin gözle görülür zararları olmazsa da arka planda ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bu yüzden alınan tüm besinler sirke ile yıkanarak tüketilmesinde fayda var. 

pestisit

pestisit

PESTİSİTİN ZARARLARI NELERDİR?

- Hamile kadınlar pestisite maruz kaldıklarına bebeklerinin zeka gelişimini olumsuz etkiler.

- Çocuk sahibi kalma olasılığını düşürür.

- Mide ve bağırsak hastalıklarının yaşanmasını artırır.

- Kemiklerin gelişimini önler.

- Bağışıklığı zayıflatarak hastalıklara yakalanma oranını artırır.

- Sağlıklı hücrelerin mutasyona uğramasına neden olur.

- Kan hücrelerini azaltarak kansızlık gibi hastalıklara zemin hazırlar.

- Vücuttaki toksin oranını artırarak karaciğerin fonksiyonlarını azaltır.

pestisit zararları

pestisit zararları

HANGİ BESİNLERDE PESTİSİT BULUNUR? 

DOMATES

Sera yöntemi ile her mevsim yetiştirilmeye çalışılan domates kökü itibari ile böceklerden en fazla zarar gören besinlerdir. 

YEŞİLLİKLER

Toprakla bir yeşeren ıspanak, pırasa, yeşil soğan, brokoli, karnabahar ve marul gibi yeşillikler böceklerin yaşaması için ideal sebzelerdir. Uzmanlarla özellikle yeşillerin tek yaprak halinde yıkanmasını ve sirkeli suda en az bir yarım saat bekletilmesini öneriyor.

SALATALIK

Sarmaşık halde büyüyen salatalıkta böcek ve küçük mikroorganizmaların vazgeçilmez sebzeleridir. Yaşamlarını sürdürmek için salatalık yüzeyinden içine sinmeye çalışan bu zararlı böcekleri önlemek için pestisit daha bol dökülür. 

ÇİLEK 

Diğerleri gibi çilekte pestisit maddesine maruz kalır. Ancak bunun nedeni ise böceklerin en hızlı çürüttüğü meyve olmasındandır. Bu yüzden çilek yetiştiricileri bol bol pestisit kullanır. 

Origami nasıl yapılır? En kolay origami örnekleri

İLİŞKİLİ HABER

Origami nasıl yapılır? En kolay origami örnekleri

BİR YORUM YAPIN 2

zafergülten 5 yıl önce

hadi diğerleri belki yenmeyebilirde,ama alerjisi olanlar dışında domates tüketmeyen mi var....kalvaltıda,yemeklere koymada,salatada yediğimiz hep domates.

mersin 5 yıl önce

büyük bir tezatlık var.bukadar zararlı ise neden kullanılıyor mutlaka çözüm üretilmeli.kimyasal gübre kullanımıda çok fazla. bitki kimyasal ve hormonla zorla büyütülüyor insan sağlığı ön planda olmalı

Toplam 1 beğeni