Kanser hastalığı nedir? Kanserin belirtileri neledir?

Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan kanserin nasıl ortaya çıktığını biliyor musunuz? Peki kanserin belirtileri nelerdir? İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı Kanser Tarama Birimi Uzmanı Uz. Dr. Şeniz Kavak’tan kansere dair merak edilen her şeyi cevapladı. Kansere dair bilinmeyenler haberin detayında...

Hücrelerin mutasyona uğraması ile oluşan kötü hücrelerin bir araya gelen oluşan tümöre kanser denir. Kanser ortaya çıktığı yere adlandırılır. 100'dan fazla kanser çeşidi vardır. Kanserin oluşamadığı yerler sinir ve kas hücreleridir. Günümüzde artan hava kirliliği ve sağlıksız beslenme ile çoğalan kanser hastalığı hakkında  İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı Kanser Tarama Birimi Uzmanı Uz. Dr. Şeniz Kavak işte şunları ekledi:

doktor

doktor

KANSERİN NEDENLERİ NELERDİR?

Kanserin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Kanser %90 çevresel, %10 oranında ise; genetik faktörlere bağlı oluşmakta çevresel faktörler arasında da Tütün, Alkol, Obezite ve Enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Kanserden ölümlerin yaklaşık üçte biri; başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktörlerinden kaynaklanmaktadır: fazla kilolu ya da şişman (obez) olma, meyve ve sebzeyi az tüketme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı.

Tütün kullanımı kanser için en önemli risk faktörüdür ve kanser ölümlerinin yaklaşık %22’sinden sorumludur. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Bunlar değiştirilebilir faktörler ve değiştirilemeyen faktörlerdir. Değiştirilemeyen faktörler yaş, cinsiyet ve aile öyküsüdür. Değiştirilebilir faktörler ise çevresel etkenlerdir. Bunlar:  
1. Sigara ve alkol kullanımı,
2. Radyasyona maruz kalma,
3. Bazı virüsler,
4. Kötü beslenme alışkanlığı,
5. Gıdalardaki katkı maddeleri,
6. Uzun süre güneş ışığına maruz kalma,
7. Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma,
8. Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest vb.),
9. Hava kirliliği,

kanser

kanser

KANSER BELİRTİLERİ NEDİR?

Açıklanamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri,kanama,dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, ben ve siğillerdeki değişiklikler.

KANSER TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kanserde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. Daha az sıklıkla hormon tedavileri, biyolojik tedavi yöntemleri ve hedefe yönelik tedaviler kullanılır. Bu tedavi yöntemleri tek başına veya birlikte uygulanmaktadır. 
Pek çok deneysel tedavi yöntemi klinik çalışmalarla test edilmektedir. Kanser tedavisi giderek daha çok özel uzmanlık gerektirir hale gelmektedir, tedavi genellikle medikal onkoloji uzmanı tarafından yönlendirilen bir ekiple yürütülmektedir.

KANSERDEN KORUNMA YOLLARI

- Sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinin hiçbirini kullanmamak

- Pasif içici olmama, dumansız alanlar oluşturma

- Sağlıklı (normal) kiloya ulaşmak ve bunu korumak

- Yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmek

- Yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmak

- Alkollü içeceklerden uzak durmak

- Güneş ışınlarına fazla maruz kalmamak, dik geldiği zamanlarda uzak durmak ve koruyucu önlemler almak

- Çalışma ortamlarında kansere neden olabilecek maddelere karşı kaynağında koruyucu önlemler almak

- Belirli yaş gruplarında kanser taramalarını yaptırmak:Kanserlere erken tanı konması halinde, kansere bağlı ölümlerin azaltılması mümkündür. Bu bağlamda kalın bağırsak kanseri, cilt kanseri, kadınlarda rahim ağzı kanseri ve meme kanseri ile erkeklerde prostat kanserine erken tanı koymak mümkündür. Ülkemizde kalın bağırsak, meme ve rahim ağzı kanseri için T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programları mevcuttur.

BİR YORUM YAPIN 0