Patatesin faydaları nelerdir? Filizlenen patatese dikkat!

Karbonhidrat bakımından zengin olan patatesin insan sağlığına birçok faydası vardır. Peki patatesin faydaları nelerdir? Ancak en iyi enerji kaynağı olan patatesin filizlendiğinde zehir etkisi yaptığını biliyor muydunuz? Sizler için faydalı olan bu besin kaynağının birden ölümcül etkiye dönmesi hakkında merak edilenleri araştırdık. Haberin detayında patates dair her şeyi bulabilirsiniz.

Patlıcan ailesinden gelen patates, bir bitki türünün toprak altında yetişmesi ile sebze olur. Önce beyaz ve pembe olmak üzere iki farklı renkte çiçek açan patates, toprak altında kalan yumru kısımların kendiliğinden büyümesi ile patates ortaya çıkar. Nişasta bakımından zengin olan patates toprak üstüne çıkmasına rağmen buradaki asitlerden zarar görmez bu yüzden zehirli değildir. Sarı, kırmızı ve beyaz olamak üzere çeşitleri vardır. Bu yetiştiği toprağa göre değişen bir durumdur. Ana vatanı Amerika kıtası olan patates ülkemizde Nevşehir'de yetiştirilir. Vücut sıvısını dengeler, karaciğer şişliğini indirir, bağırsaklardaki soluncanların düşürülmesinde yardımcı olur. A, C, K, B6 ve E vitaminlerini içerir. Folat açısından zengin olan patatesin içi olduğu kadar kabuklarının da faydası var. Patates kabukları ile beraber tüketildiğine birçok hastalığa iyi geldiği uzmanlar tarafından açıklanmıştır.

ZAYIFLAMAK İÇİN ÇİĞ PATATES SUYU NASIL TÜKETİLMELİ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

patates

patates

PATATESİN FAYDALARI NELERDİR? PATATES KABUKLARINI SAKIN ÇÖPE ATMAYIN!

- Patatesin lif kaynağı içinden çok kabuğundadır. Lif uzun süre tok kalmayı sağlar. Kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini düşürür. Aynı zamanda diyet içinde etkili bir besindir. Ancak diyet uzmanlarına danışılarak günlük patates oranı tüketilmelidir. Aksi halede patates kilo almaya neden olabilir. 

- En güçlü potasyum kaynağı olan patates kabuğu ile beraber kaynatılıp tüketildiğinde muzun sağlayacağı potasyumun 3 katını sağlar. Potasyum kan basıncını düşürüp dengeler. Aynı zamanda kandaki insülin direncini de ortalar bu yüzden şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besin kaynağıdır. 

PATATESİN CİLDE FAYDALARI NELERDİR? PATATES YÜZE SÜRÜLÜR MÜ?

patatesin faydaları

patatesin faydaları

- Vücut günlük bazı minerallere ihtiyaç duyar. Nedeni ise aldığı diğer besinlerdeki protein, karbonhidrat ve kolesterol gibi maddeleri işleyerek doğur oranda vücuda yayılması gerekir. Manganez de bu mineraller arasında yer alıyor. Patatesin kabuğu bu mineral bakımından oldukça zengindir. 

- B6 vitamin kompleksi vücudun vazgeçilmezleri arasında yer alır. B6 vitaminleri beyin hormonlarının sağlıkla işlemesi için gereklidir. Özellikle metropollerde yaşayan kişilerin gün içerisinde yoğun tempo da çalışmaları sonucu yaşanan ruhsal durumlar artar. Ancak patates B6 vitaminleri açısından zengin olduğundan stres, depresyon ve yorgunluk gibi rahatsızlıklara iyi gelir.

patates kabukları

patates kabukları

- Patatesleri kabukları ile beraber iyice topraktan arındırıp kaynatıp ya da fırında pişirerek tüketildiğinde insan vücudunun ihtiyacı olan C vitaminin yüzde 30'unu karşılar. C vitamini güçlü bir antioksidan etkisi olduğundan vücutta bulunan tüm toksinleri atmada etkilidir. Kas, kemiklerin yanı sıra bağışıklık içinde fayda sağlar.

NOT: Patatesi kabukları ile tüketmek için ince kabuklu olanları ve iyice topraktan arındırarak tüketilmesi tavsiye edilir.

patates zehirlenmesi

patates zehirlenmesi

PATATES HAKKINDAKİ BU GERÇEK ŞAŞIRTTI: FİLİZLENEN PATATESE DİKKAT!

Her besin gibi patates de doğru şartlarda muhafaza edilmelidir. Patates topraktan bağımsız bile olsa su ile uzun süreli temas esnasında filizlenme gibi durumlar yaşayabilir. İnsan sağlığına birçok faydası olan bu besin doğru koşullarda saklanmadığında besin zehirlenmesine neden olabilir. Toprak altında yetişen patates toprağın tüm mineral ve vitaminlerini içermektedir. Ancak hava ile temas esnasında bu mineraller toksinlenip zehir etkisi oluşturabilirler. bu yüzden nemsiz kuru ve güneşin bol olduğu yerlerden uzak bir yerde saklanmalıdır. Çoğu evde patatesler bir süre sonra filizlenir.

filizlenen patatese dikkat

filizlenen patatese dikkat

Dikkate alınmadan tüketilmeye devam eden patates solanin zehirlenmesine sebebiyet verir. Bu da mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesinin yaşanmasına zemin hazırlar. Diyetisyen Beyza Köse "Patates yedikten sonra mide bulantısı, boğaz yanması ve baş ağrısı başladıysa hemen hastaneye gidin" uyarısında bulundu. Aynı zamanda Köse, "Ramazan sofraları açısından değerlendirdiğimizde de patatesli pişmiş yemeklerin ortalama 3-4 günden fazla tüketilmemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Yüksek tansiyonu nedir? Yüksek tansiyon belirtileri neledir?

İLİŞKİLİ HABER

Yüksek tansiyonu nedir? Yüksek tansiyon belirtileri neledir?

BİR YORUM YAPIN 1

Bahadır 2 yıl önce

Marketlerin çoğunda bu filizlenmiş patatesleri görürsünüz vatandaş ne yapabilir ki gerekli kurumlar sıkı bir denetlemesi lazım sağlık önemli.