Evelik (Labada) otu nasıl kullanılır? Evelik otunun faydaları nelerdir?

Halk arasında birçok isimle adlandırılan evelik otu ıspanağa benzerliği ile hep yanlışlıkla marketlerden alınan ottur. Ancak evelik otunun insan sağlığına birçok faydası vardır. Peki evelik otunun faydaları nelerdir? Evelik otu nasıl kullanılır? Sizler için merak edilen evelik otu hakkında merak edilenleri araştırdık.

Efelik, develik, alabada ve labada gibi isimlerle bilinen evelik otu aynı ıspanak gibi toplanıp pişirilip ya da salata olarak tüketilen bir ot türüdür. Genellikle su kenarlarında yetişen evelik otu vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Yüzyıllardır antiseptik etkisi sayesinde tıbbi tedavilerde kullanılmıştır. Kökünde bol miktarda nişasta, şeker ve C vitamini bulunur. Yüksek miktarda ekşi bir tadı olmadığından Anadolu mutfağının bazı yörelerinde yapraklarından sarma yapılır. Ispanak gibi kızartması ve pirinçle beraber karıştırılarak çorba yapılarak da tüketilir. Kurutulup çay olarak tüketilen evelik otu, mide rahatsızlıklarına da iyi gelir. 

evelik otu

evelik otu

EVELİK (LABADA) OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

- İçerdiği çözücü asit sayesinde kökü kaynatılıp tüketildiğinde besinlerden kaynaklı ortaya çıkan ishal rahatsızlığını ortadan kaldırır. 

- Tohumları yaşken kaynatılıp tüketildiğinde anne sütünün oranını artırır. Aynı zamanda bu çay adet sancısının şiddetini de azaltır.

- Yüzyıllar önce evelik otu kaynatılıp ekzema, kaşıntı ve deri yüzeyinde meydana gelen bazı deformasyonların üzerine konularak burada hareketlenen zararlı hücrelerin sayısını azaltırmış. Aynı zamanda bitki kaynatılıp özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan alerjik problemlerin şiddetini hafifletmek için tüketilirmiş.

evelik otu

evelik otu

- Evelik otu antibakteriyel etkiye sahip otlar arasındadır. Bu yüzden vücutta biriken toksinleri atmada da fayda sağlar. Özellikle bu özelliği sayesinde akciğer ve karaciğerde biriken toksinleri atmada oldukça etkilidir.

- Yapılan bazı araştırmalarda evelik otunun kadın hastalıklarına iyi geldiği ve kadınlardaki hormonları dengelemede etkili olduğu ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda kemiklerde yaşanan romatizmal hastalıkların şiddetini azaltır.

- Çocuklarda sıklıkla yaşanan iştah kaybı içinde önerilen etkili bitkiler arasındadır. 

EVELİK ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kökü ve yaprakları kurutulan bir yemek kaşığı evelik otu sıcak bir bardak suya koyarak 5 dakika bekleyin. Demlendikten sonra süzüp tüketiniz. 

EVELİK OTUNUN YAN ETKİLERİ

Sıvı oranı yüksek olmasına rağmen aşırı sıvı kaybına da neden olabilir. Aşırı tüketildiğinde sindirim sisteminde ağır tahripler bırakır. Bu otu tüketmeden bir uzmana başvurmakta fayda var.

BİR YORUM YAPIN 1

mehmet soyaslan 4 yıl önce

İyi akşamlar Çok güzel Anlatım ve Şu ahir zaman Pencerelerinden Dünya Avuçlarımız içinde izleyip görürken Bir çok yanlışlarda oluyor ? Bil hassa Bir çok bitkinin Bahar ve Son baharda Yaprak ve Dallarından Yeterli miktarda alıp faydalanmak varken ,, Birde Anlamıyanların Kökünü sök Kurut Çay yap ile DAGDA bitki türü Kalmıyor Çay kaşıgını ,Çorrba kagıgı ,, Bir piske ÜÇ Parmakla tutulan demek .bir avuç yazanlar Kopyala yapıştır tarifelerle işler iyice karışıyor ? 1978 yılnda Almanyaya gittim orlarda Marketlerde Ezzanelerde Bitki Çaylarının Her türlüsü ve Trifleri Vardı.. Yazacak çok ammaa 700 karekter işi az ? facebook yazılarım var oku.

Toplam 1 beğeni