Leblebinin faydaları! Kavrulmuş leblebi ne işe yarar? Kaç çeşit leblebi vardır?

Birçok çeşidi olan leblebi, nohutun kaynatılıp kavrulmuşundan elde edilir. Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan leblebi, hemen hemen her evde bulunur. Sarı leblebi genellikle kuru üzümle beraber tüketilmeyi tercih eder. Uzmanlar gelişime destek sağladığını söyler. Peki Leblebinin faydaları nelerdir? Kavrulmuş leblebi ne işe yarar? Kaç çeşit leblebi vardır? İşte soruların yanıtı:

Nohutun kaynatılıp daha sonra kavrulması sonucu elde edilen leblebi Şeyh Murat Gazi tarafından 1370 yılında keşfedildi. 17. yüzyılda en çok tüketilen kuruyemiş olan leblebi özellikle kış aylarında boza ya da sahlep ile beraber tüketilmeye başlandı. Ülkemizde Çorum'da sıklıkla yapılan kavrulmuş leblebinin çeşitleri bulunmaktadır. İçerdiğinde bol miktarda vitamin ve mineraller mevcuttur. Kavrulduğu esnada bazı özelliklerini kaybetse bile kalsiyum ve lif gibi özellikleri oldukça artar. Özellikle içerdiği lif bakımından sindirime fayda sağlayan leblebi metabolizmayı hızlandırarak kilo vermede yardımcı olur. Ayrıca leblebi kalsiyum deposudur. Vücut sağlığında kalsiyum kemik için vazgeçilmez bir mineraldir. Ülkemiz dışında Asya ülkelerinde sıklıkla tüketilen kavrulmuş leblebi özellikle akşam çayla beraber tüketilen kuruyemiştir. 

kavrulmuş leblebi güçlü bir kalsiyum kaynağıdır

kavrulmuş leblebi güçlü bir kalsiyum kaynağıdır

KAVRULMUŞ LEBLEBİ NE İŞE YARAR?

Kavrulmuş leblebi özellikle kemik gelişimi için fayda sağlar. Ayrıca kilo vermek isteyenler içinde ideal bir bir besindir. Uzun süre tok kalmayı sağlar. Aynı zamanda vücut enerjisini de yüksek tutar. Kavrulmuş leblebi lif bakımından zengin olduğundan mide ve bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. Dozunda tüketildiğinde metabolizmayı düzenler. Ancak aşırıya kaçıldığında bazılarında kabızlığa bazılarında ise ishale neden olur. 

kavrulmuş leblebiden sonra en fazla tüketilen şekerli leblebilerdir

kavrulmuş leblebiden sonra en fazla tüketilen şekerli leblebilerdir

KAÇ ÇEŞİT LEBLEBİ VARDIR?

Nohutun leblebi aşamasında birden fazla çeşidi yapılmaktadır. Sarı (kavrulmuş), beyaz ve şekerli leblebiler en yaygın şekilde tüketilenlerdir. Osmanlı döneminden beridir kültürümüzde yer alan bu besinin çeşitliliğinin bir diğer nedeni de şehirden şehire farklılık gösterir. Bazı yörelerde leblebi; Türk kahvesi, ballı susamlı, çikolatalı, haşhaşlı ve acılısı yapılır. Kuruyemiş olarak tüketilen leblebinin kökeni Çorum şehri olmasına rağmen çeşitliliği Gaziantep'te fazladır. Her Türk ailesinin evinde bulunur. Kavrulmuşu genellikle kuru üzümle beraber tüketilir. Bu ikili kandaki şeker oranını artırır.

leblebinin faydaları

leblebinin faydaları

LEBLEBİNİN FAYDALARI NELERDİR?

- Gün içerisinde bir avuç tüketilen leblebi açlığı gidererek uzun süre tokluk hissi verir. Bu sayede kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. 

- Yapılan araştırmalarda bir fincan kavrulmuş leblebinin kötü kolesterol seviyesini azaltığı tespit edilmiştir. Bu sayede inme, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkların yaşanma riski azalır.

leblebi

leblebi

- İçeriği amino asitler sayesinde vücudun sinir hücrelerinin sağlığını korur. Sinir hücrelerinin fonksiyonlarını artırdığından stres ve depresyon gibi ruhsal hastalıkların yanı sıra uyku düzenine de iyi gelir. Bunun akabinde beynin daha kapsamlı çalışmasını sağlar.

- Demir bakımından zengin olduğundan bağışıklığın güçlenmesini destekler. Güçlü olan bağışıklık sayesinde vücudun hastalıklara karşı direnci artar. Aynı zamanda kansızlık gibi ciddi hastalıkların önüne geçer.

- Kahvaltıdan sonra bir avuç tüketilen leblebi gün boyu vücudun enerji seviyesini yüksek tutar. Yorgunluk gibi rahatsızlıkların yaşanmasını önler.

leblebinin faydaları

leblebinin faydaları

- Yapılan araştırmalarda kolon kanseri için birebir fayda sağladığı tespit edilmiştir. Kolondaki hücrelerin sağlığını korur.

- Bazı uzmanlar böbrek taşlarının düşürülmesi için kavrulmuş leblebi önerir. İçerdiği amino asitler sayesinde böbreklerde taş oluşumu önler olan taşlarında kuma dönüşüp idrar yolu ile atılmasını sağlar.

- En güçlü etkisi ise içerdiği kalsiyum oranıdır. Kemik ve kas sağlığını güçlendirerek yaşanan hastalık riskini azaltır.

Tretin krem nedir, ne işe yarar? Tretin krem nasıl kullanılır? Tretin kullananların yorumları

İLİŞKİLİ HABER

Tretin krem nedir, ne işe yarar? Tretin krem nasıl kullanılır? Tretin kullananların yorumları

BİR YORUM YAPIN 6

Siyaset 4 yıl önce

Herkese bir ömür biçilmişse hastalandığında kimse doktora gitmesin o zaman,kaza geçirdiğinde hastaneye yetiştirilmesin acılar içinde bırakılsın madem kaderinde var onu yaşasın

Toplam 3 beğeni

Tuhan 3 yıl önce

Tedbiri al,takdiri Allaha bırak diye bi söz duyduk mu?

Toplam 12 Beğeni

ahmet yilmaz 4 yıl önce

satislar dusunce haberlere konu olur

Toplam 4 beğeni

misafir 4 yıl önce

böyle giderse o faydalı bu faydalı herşeyi ye.allah herkese bir ömür bicmiş ne birgün fazla ne eksik.

Toplam 4 beğeni

Okan 4 yıl önce

Önemli olan sağlıklı yaşamak..tabiki insana biçilmis ömür var..ne 1 dk az nede 1 dk fazla yaşar..

Toplam 4 Beğeni

Rıdvan Yavuz 4 yıl önce

Her şeyin zararlı olduğu bir dünyada, hangisinin bizim sağlığımıza faydalı olduğunu bulup tüketmek görevimiz. Bile bile sigara gibi şeyler kullanırsan bu senin suçundur.

Toplam 9 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun