Mide felci (gastroparesi) nedir ve belirtileri nelerdir? Mide felcini önlemenin yolları...

Nadiren görülen sindirim bozukluklarından biri de mide felcidir. Peki mide felci nedir? Mide felcinin belirtileri nelerdir? Mide fonksiyonlarını durma noktasına getiren mide felci hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için araştırdık. Ayrıca mide felcinden korunmanın yollarına dair merak edilenleri bulabilirsiniz. Haberin detayında mide felcinin kimlerde görülebileceği ve mide felcine dair her şeyi bulabilirsiniz.

Kaslardan meydana gelen ve gelişip daralan kasılmalarla vücuda alınan besinleri enzimleyen sindirim organlarından biri de midedir. Yemek borusu ve bağırsak arasında yer alır. Besinlerin enzimlenme işlemine kadar depolandığı alan olan mide içeriğinde asit barındırır. Bu asit sayesinde ve kasılmaları ile sürekli bir hareket halindedir. Genişlemeye ve daralmaya müsait olan mide yaşanan herhangi bir deformasyon sonucu bir işlevselliğini yitirir. Bozulan mide fonksiyonları depoladığı besinleri yeteri miktarda çözüp bağırsaklara göndermekte zorlanır. Bilim literatüründe gastroparezi denilen mide felci hastalığına yol açar. Mideye giden sinir ve kaslarda yaşanan bu sorun sonucunda midede besinler birikir. Uzun süre midede kalan besinler bakteri üretmeye başlar. Daha sonra kokulu kusmalara neden olur. 

MİDE FELCİ

MİDE FELCİ

GASTROPAREZİ (MİDE FELCİ) NEDENLERİ NELERDİR?

- Vagus sinirleri mideye gider buradaki aksları uyararak hareket etmesini sağlar. Ancak vagus sinir hücrelerinin zarar görmesi fonksiyonları azaltır. Bu da gastropareziye neden olur. 

- Kandaki şeker oranının yükselmesi bazı organların hasar almasını sebep olur. Ciddi fonksiyonel bozukluklara ortam hazırlayan şeker hastalığı midenin motor hareketlerini de yavaşlattığından gastroparezi görülebilir.

- Reflü ve ülfer midedeki asit oranını artırır. Artan mide asidi mide duvarına zara verir ve kas sisteminin çalışmasını engelleyebilir.

- Yeme bozukluğu ve dengesiz diyet programları da gastroparezinin yaşanmasına zemin hazırlar.

- Bazı ilaçların yan etkileri de hastalığı tetikleyebilir.

- Vücutta azalan kalsiyum da kasların yavaşlamasına neden olur. Bu kaslar arasında mide kasları da mevcuttur.

MİDE FELCİ BELİRTİLERİ

MİDE FELCİ BELİRTİLERİ

GASTROPAREZİNİN (MİDE FELCİ) BELİRTİLERİ NELEDİR?

- Mide yanması ve şişmesi,

- Sürekli yaşanan mide bulantısı,

- Ani başlayan iştahsızlık ve kilo kaybı,

- Midede biriken besinler nedeniyle yaşanan ağız kokusu,

- Kusma isteği ve sık sık gaz ağrısı,

- Erken doyma gibi belirtiler mide felcine işaret eder.

MİDE FELCİNDEN KORUNMANIN YOLLARI...

MİDE AĞRISINA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR? Öğrenmek için tıklayınız...

MİDE FELCİ TEDAVİSİ

MİDE FELCİ TEDAVİSİ

GASTROPAREZİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Yaşanan belirtiler hemen hemen her hastalığın belirtileri ile aynıdır. Bu yüzden belirtiler görülür görülmez bir uzmana başvurmakta fayda var. Uzman doktor endoskopi ile mide içerisinde yaşanan fonksiyonel bozuklukların nedenine bakar. Daha sonra midenin boşalma durumu ölçülür. Mide kasları ve sinir tetkiklerinden sonra uzman doktor mide felcini teşhis ettikten sonra ilaç tedavisine başlar. Bu süreçte de diyet önerilerinde bulunan uzman doktor özellikle mide asidinin ve duvarının sağlığı için bazı besinleri ağırlıkta tüketmeyi tavsiye eder. 

BİR YORUM YAPIN 0