Lökosit Esteraz testi nedir? Hangi durumlarda Lökosit Esteraz testi pozitif çıkar?

Genellikle böbrek ağrıları şikayetleri sırasında uzman doktorun istediği lökosit esteraz testi ne olduğunu biliyor musunuz? Peki hangi durumlarda Lökosit Esteraz pozitif çıkar? Sizler için en çok yapılan testlerden biri olan lökosit esteraz hakkında merak edilenleri araştırdık. Haberin detayında lökosit esteraze dair her şeyi bulabilirsiniz.

Beyaz kan hücrelerinin ürettiği lökositler, bağışıklık sisteminin zararlı hücrelere karşı harekete geçirdiği önemli maddelerdir. Lökositler dalak, kemik ve lenflerde depolu halde bulunur. Enfeksiyonla savaşmak için vücudun gizli askerleri olan bu hücreler idrarda görüldüğünde ciddi bir hastalığın işareti olabilir. Lökositlerin idrarda olması kötü bir durum değil ancak birikmesi bazı hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Genellikle böbrek ağrısı şikayeti ya da ağrılı idrara çıkma gibi durumlarda uzman doktor lökosit esteraz testi ister. Burada yüksek düzeyde lökosit bulgusuna rastlayan doktor altında yatan nedenler için gerekli tetkiklerde bulunur. Hastaya idrar kutusu verilir. Belli bir miktar doldurması rica edilir. Daha sonra test alanına giden idrar kutusuna özel bir test çubuğu batırılır. Çubuk reaksiyon sonucu rengi değiştiğinde lökosit var demektir. İdrar yolu enfeksiyonları sırasında kontrol için yapılan bu test mesane de ortaya çıkabilecek kanseri bile önlemek için önemlidir. Eğer pozitif yüzeyi yüksek çıkarsa idrar kültür örneğinde de ihtiyaç duyulur. 

lökositler

lökositler

İDRARDA LÖKOSİTLERİN NEDENLERİ

- İdrar yolu enfeksiyonları 

- Böbrek taşları

- Böbrek enfeksiyonu ve taşları

- İdrar yolu tıkanıklığı

- İdrarı uzun süre tutma

- Bazı ilaçların yan etkileri

lökosit esteraz testi

lökosit esteraz testi

HANGİ DURUMLARDA İDRAR LÖKOSİT EKTERAZ POZİTİF ÇIKAR?

- Sık ve ağrılı idrar ayrıca bulanık ve kokulu,

- Lökositlerin idrara geçmesi ile savunmasız kalan bağışıklık sisteminin vücut ısısını olumsuz etkilemesi ile görülen yüksek ateşlenme,

- Ateşlenme akabinde ortaya çıkan titreme,

- Böbreklerde enfeksiyonlu hücrelerin artmasına bağlı iltihaplanmanın artması,

lökositler idrar

lökositler idrar

- İleri zamanlarda görülen idrar kesesi tümörü,

- İdrarda kan lekeleri,

Bu semptomların hepsi başka hastalıklarda da ortaya çıkabileceğinden bir uzmana başvurulmasında fayda var. 

- Vajinada sık sık yoğun akıntı ve adet dışı kan gelmesi 

Sahurda çay ya da kahve tüketilmeli midir?

İLİŞKİLİ HABER

Sahurda çay ya da kahve tüketilmeli midir?

BİR YORUM YAPIN 0