Genel anestezi nedir? Genel anestezi hangi durumlarda uygulanmaz?

Ameliyatlardan önce genellikle uzmanlar genel anestezi yapılacağını söyler. Peki genel anestezi nedir? Genel anestezi hangi durumlarda uygulanmaz? Sizler için merak edilen bu soruların yanıtlarını araştırdık. Haberin detayında genel anesteziye dair her şeyi bulabilirsiniz.

Herhangi ağrılı bir cerrahi operasyon esnasında hastanın derin uyutulma haline genel anestezi denir. Genel anestezi, beynin işlevini ve vücudun ağrı eşini belli bir süreliğine ortadan kaldırır. Bu esnada vücut nefes alışverişini gerçekleştiremediğinden ağız yolu ile bir boru takılarak vücuda oksijen verilir. Hasta bu süreci kendine geldikten sonra hatırlamaz. İşlem tamamlandıktan sonra hastaya uyuması için verilen ilaçlar azaltılır. Oksijen tüpü de çıkarıldıktan sonra hasta uyandırılmak üzere odaya alınır. Ancak bu işlem yazıldığı kadar kolay değildir. Bazı hastalar anestezi esnasında komplikasyonlar geçirir bu da ölümle bile sonuçlanacak durumlara zemin hazırlayabilir. Genel anestezi dışında birçok anestezi yöntemi ve uzmanı vardır. Kısmı anestezi ya da bölgesel anesteziler genel anesteziden sonra kullanılan en yaygın olanlardır. Bunlar genellikle doğum, diş operasyona ya da kıl dönmesi gibi durumlarda yapılmaktadır. 

genel anestezi nedir

genel anestezi nedir

GENEL ANESTEZİ ÖNCESİ VE SONRASINDA YAPILANLAR

- Kalp atışlarını kontrol etmek için EKG makinesine yapışkanlı kablolar aracılığı ile bağlanılır.

- Damara ilaçların verilmesi için özel bir iğne ile serum takılır. 

- Baş parmağında kan ve oksijen seviyesini kontrol etmek için bir mandal aracı yerleştirilir.

- Dirseğin üstüne bir tansiyon aleti bağlanır.

Genel anestezi öncesi ve sonrası yapılanlar

Genel anestezi öncesi ve sonrası yapılanlar

- İşlemleri izlemek için anestezi cihazına bağlanır. Burada anestezi izlem formuna kaydedilir.

- Damardan ilaç verilerek hasta hızlıca uyutulur.

- Ardı sıra vücuda anılan ilaçlar kalp ve damarları hasara uğratmamak için monitörden izlem devam edilir. 

- Hastanın tamamen uyku haline geçildiğinden emin olduktan sonra ağız yolu ile nefes borusu yerleştirilir. Anestezi uzmanının en önemli görevi burada başlar. Nefes borusuna takılan tüp ile hastanın oksijen alışverişini el ile kontrol eder. 

- Uyku ve anestezi durumu aynı değildir. Uyku sırasında bilinç açıktır ve çevresine tepki verebilir. Ancak anestezide kişi tamamen anestezi uzmanının insiyatifine kalmış.

genel anestezi hangi durumlarda uygulanmaz

genel anestezi hangi durumlarda uygulanmaz

GENEL ANESTEZİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANMAZ?

Akciğer ve kalp hastalarında anestezi tehlikeli bir soruna neden olabilir. Çünkü bu süreçte işlev görmeyen sinir hücreleri organların fonksiyonlarını engeller. Ayrıca solunum yolu problemleri olan hastaları içinde genel anestezi yapılmaz. ileri evredeki kalp ve akciğer hastalıklarında genel anestezi bazı riskler getirebilir. Aynı zamanda kol bacak, karın ve bölgesel olan hastalıklar içinde genel anesteziye gerek olmaz. 

Ateş nasıl düşürülür? Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan ateş düşürücü tarifler

İLİŞKİLİ HABER

Ateş nasıl düşürülür? Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan ateş düşürücü tarifler
Krill yağı nedir ve Krill yağı ne işe yarar? Krill yağının cilde faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Krill yağı nedir ve Krill yağı ne işe yarar? Krill yağının cilde faydaları

BİR YORUM YAPIN 0