Ramazan ayında kalp hastaları ne yapmalı? Ramazan da kalp hastaları nasıl beslenmeli?

Kalp hastaları Ramazan'da oruç tutma konusunda uzmanlarına danışmasında fayda var. Özellikle yakın zamanda operasyon geçirmiş ya da rutin ilaç kullananların tutmaması gerektiğinin altı çizilir. Ancak hafif düzeyde kalp hastası olanların ise bu süreçteki beslenmesi oldukça önemlidir. Ramazan ayında kalp hastaları ne yapmalı? Ramazan da kalp hastaları nasıl beslenmeli?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Oruç tutmak vücuda oldukça faydalı bir ibadettir. Ancak bazı hastalar için bu durum tehlikeye yol açar. Bunlardan biri de kalp hastalarıdır. Yakın zamanda kalp krizi geçirmiş, bypass ameliyatı olmuş, stent takılmış ya da kalp yetersizliği yüksek düzeyde olanların rutin kontrolleri için öncelikle doktorlarına danışması gerekir. Bu konuda  Medipol Mega Üniversite Hastanesi Prof. Dr. Bilal Boztosun, merak edilenleri bir bir anlattı:

  •  Bu aydan yaklaşık 3 ay önce kalp operasyonu geçirmiş kişiler
     
  • Yakın zamanda panik atak, kırık kalp sendromu ve kalp ritim bozukluğu ortaya çıkmış kişilerin
     
  • Ciddi boyutlarda böbrek yetmezliği, insülin dengesizliği ve kalp hastası olanlar
     
  • Düzenli tansiyon düşürücü kullananların yanı sıra düzenli ilaç tüketenlerin
     
  • Aniden göğüs ağrısı, nefes daralması, çarpıntı, baş dönmesi ve göz kararması yaşayanların oruç tutmadan önce uzmanlarına danışmasında fayda var. 

orucun kalp hastalarına faydaları nelerdir

orucun kalp hastalarına faydaları nelerdir

RAMAZAN AYINDA KALP HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

  • Kalp hastası olan kişinin Ramazan ayında orucu açarken iftar sofrasından tam doymadan kalkması gerekir. Ayrıca hızlı yemek yemeden kaçınmalıdır. 
     
  • İftar sonrası her yarım saatte bir sahur vaktine kadar su tüketilmelidir. Aynı zamanda iftar sofralarında yağlı ve karbonhidratlı besinlerden uzak durulmalıdır. Tatlı olarak da şerbetli tatlılar yerine dondurma tüketilmelidir.
     
  • Sahura kalkılmalı ve hafif yiyecekler tüketilmelidir. Kahvaltıda tüketilen yiyeceklerin çoğunlukta olduğu bir sofra olmalı, tuzlu peynir, sucuk ve kızartma gibi besinlerden uzak durulmalıdır.
     
  • Oruç süresinde gün içerisinde mutlaka bir iki saat uyunmalıdır. Sık sık oksijen alınmalıdır. Yorucu işlerden uzak durulmalıdır. 
     
  • İftar sonrası sigara, kahve ve çay tüketilmemelidir. En azından çay ve kahve için en az bir saat geçmesi beklenmelidir.

ramazanda kalp hastalarının dikkat etmesi gerekenler

ramazanda kalp hastalarının dikkat etmesi gerekenler

ORUCUN KALBE OLAN İNANILMAZ FAYDASI!

Kalple ilgili ABD'de yapılan bir araştırmada oruç tutan kişilerin tutmayanlara göre damarlarının daha az sert olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu ayda kandaki şeker oranı azaldığından damar tıkanıklığını önler. Kalp hastalarının en büyük riskleri damar sertliği, damar tıkanıklığı, kan pıhtılaşması ve kötü kolesteroldür. Araştırma sonucunda kalbi çevreleyen koroner arter damarların bu ayda düzenli beslenmeye ve az yemeğe bağlı tıkanmanın yaşanmamasına bağlı risk durumunun azaldığı gözlemlenmiştir. Koroner arter damarlar sağlıksız beslenme ile tıkanır. Daha sonra kalp krizi benzeri belirtiler gösterir. Buda zamanla kalp kaslarının zayıflamasına neden olur. Ancak uzmanlar Ramazan ayında iki öğüne düşürülmesi ve daha dengeli beslenmeden dolayı bu durumun yaşanma olasılığının azaldığını vurguluyor.

Dünya Kadınlar Günü'nde hangi yemekler yapılabilir? Eşine sürpriz yapanlar için yemek tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

Dünya Kadınlar Günü'nde hangi yemekler yapılabilir? Eşine sürpriz yapanlar için yemek tarifleri

BİR YORUM YAPIN 0