Osteopeni (Düşük kemik yoğunluğu) nedir? Düşük kemik yoğunluğu belirtileri nelerdir?

Düşük kemik kitlesi ya da düşük kemik yoğunluğu olan osteopeni rahatsızlığı sinsi ilerleyen kemik hastalıklarının başında gelir. Sizler için kalsiyum eksikliği sonucu hemen hemen herkes de görülebilecek ciddi bir hastalık olan osteopeni hakkında araştırma yaptık. Haberin detayında osteopeni hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz.Osteopeni (Düşük kemik yoğunluğu) nedir? Düşük kemik yoğunluğu belirtileri nelerdir?

 Anne karnına düştüğümüz andan itibaren vücudumuz gelişmek için çeşitli fonksiyon ve evrelerden geçer. Kemikler organlar kısacası vücudun tamamen gelişmesi için gerekli olan bu evreler doğumdan ölüme kadar devam eder. Ancak her zaman aynı seyirde ilerlemez bu durum. Örneğin kemikler belli bir yaştan sonra dıştan herhangi bir takviye ile geliştirilmediğinde zayıflar, çabuk kırılır ve incinir.  Bu durum her yaş aralığında ortaya çıkan en yoğun olabileceği zaman ise 25 yaş ve üstüdür. Bu yüzden sürekli vitamin takviyeleri spor ile kemikler güçlendirilmelidir. Aksi halde kemik vücut yoğunluğu düşer. Kimi kişiler bunu zayıf olduğundan olduğunu düşündüğünden bir rahatsızlık algısı ile uzmana başvurmaz. Bu da osteopeni gibi hastalıklara zemin hazırlar. Kemiklerin yoğunluğunun azaldığı duruma osteopeni denir. Kemik yoğunluğunun normalden fazla düşük olması fiziksel bazı sorunlara neden olur. Vücut hareketlerinde azalma, duruş bozukluğu ve zayıf bağışıklık gibi durumlar osteopeni hastalığında hem neden hem belirtiler arasında yer alır. Ancak bu belirtiler başka  hastalıkların belirtileri ile aynı olduğundan hasta bu gibi durumlarda uzmana başvurması gecikir. Osteopenik kemik erimesinin başlangıcı olabilir. Erkeklere oranla kadınlar bu hastalığı daha çok yaşar. 

Kireçlenme neden olur? Kaç çeşit kireçlenme vardır? Kireçlenmeye ne iyi gelir?İLİŞKİLİ HABERKireçlenme neden olur? Kaç çeşit kireçlenme vardır? Kireçlenmeye ne iyi gelir?

OSTEOPENİ HASTALIĞINA NEDEN OLAN DURUMLAR NELERDİR?

  • Sağlıksız beslenen ve fiziksel aktivitesi az olan kişilerde
     
  • Kemik için gerekli olan kalsiyum ve D vitaminlerinin eksikliği
     
  • Belli bir yaştan sonra düşen kemik yoğunluğuna destek sağlamamak
  • Erken menopoz olma
     
  • Kafein ve nikotein içeren içecek ve yiyecek tüketiminin fazla olması
  • Bazı ilaçların yan etkileri
     
  • Mide asidinin fazla olması alınan kalsiyumun vücuda yeterli dağılmaması
  • Gereğinden fazla et tüketimi 
     
  • Çay ve kahve gibi içecekleri şekerli ve gün içerisinde fazla tüketmek
     
  • Kronik kemik hastalıkları genetik bozukluklar osteopeni hastalığına zemin hazırlar.

OSTEOPENİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çok yoğun belirti göstermez ve belirtilerinin hemen hemen hepsi diğer hastalıkların belirtileri ile aynıdır. Kemik ağrıması, kemiklerin çabuk kırılması, yaşa göre kemik yoğunluğunun düşük çıkması, vücut hareketlerinde ağrı ve eksiklik gibi durumlar belirtileri arasında yer alır.

Kemik ve eklem ağrıları neden olur? Eklem ve kemik ağrılarına doğal çözümler!İLİŞKİLİ HABERKemik ve eklem ağrıları neden olur? Eklem ve kemik ağrılarına doğal çözümler!

OSTEOPENİ  NASIL TEŞHİS EDİLİR? 

Öncelikle aşırı zayıf olan kişilerin yanı sıra kilolu olmasına rağmen kemik ağrısı çeken herkesin kemik yoğunluğunu ölçtürmek için bir uzmana danışmasında fayda var. Uzman doktor kemik yoğunluğunu ölçtükten sonra düşüklüğün seviyesine göre tedavi uygular. Eğer düşüklük ciddi boyutlarda ise bu kemik erimesi hastalığına geçildiğinin göstergesidir. 

osteopeninin tedavisi var mıdır

osteopeninin tedavisi var mıdır

OSTEOPENİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Osteopenin tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak uzmanın önerdiği ilaçlar ve beslenme şekli doğru yapılmalıdır. Bazı ilaçlarla kemik yoğunluğu artırılırken buna ek hafif egzersizler yani fiziksel tedavi uygulanır. Ayrıca kalsiyumun vücutta dağılımın doğru olması için de tetkikler yapan uzman bunları önleyen ilaçlarda önerir. Örneğin kalsiyumun emilimini kemiklere sağlamadan vücuttan atan vücut asidi ve mide asidinin oranı dengelenir. Ayrıca osteopenin önlemek için uzmanlar şu tavsiyelerde bulunur;

- Gün içerisinde kalsiyum oranını arttırmak için organik koyu yeşil sebzeler, pekmez, kuru meyveler gibi besinleri güne başlarken tüketilmelidir.

- 11:00 14:00 saatleri dışında güneş ışınlarında faydalanmak için bir saat dışarı çıkılmalıdır. Bu sayede vücudun D vitamini eksikliği giderilebilir.

- K vitamini kemiklerin olmazda olmazıdır. Brokoli ve erik kurusunda bol miktarda bulunur.

- Badem, avakado, kabak çekirdeği, soya sütü, kaju, yoğurt ve fasulye tüketimi artırılmadır. 

Kişniş tohumunun faydaları nelerdir? Ağız içi yaraları için kişniş yağı işe yarar mı?

İLİŞKİLİ HABER

Kişniş tohumunun faydaları nelerdir? Ağız içi yaraları için kişniş yağı işe yarar mı?

BİR YORUM YAPIN 0