Ömrü uzatan: Acı biberin faydaları nelerdir? Düzenli acı biber tüketirseniz ne olur?

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde sıklıkla tüketilen acı biber içerdiği kapsaisin maddesi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir antioksidan etkisi olan acı bazı insanlarda mide yanmasına ya da sivilceye neden olur. Ancak genel itibariyle faydası zararından fazladır. Ayrıca uzmana danışarak tüketilmesinde fayda var. Peki Acı biberin faydaları nelerdir

Ülkemizde Güneydoğu Anadolu mutfaklarında sıklıkla kullanılan acı biberin tüketimi M.Ö önceki yıllara kadar dayanıyor. En acı biber ise Amerika kökenlidir. Cin biberi olarak da geçen acı biber Amerika'dan Avrupa'ya yayılması ile İspanyol mutfağının ham maddesi haline geldi. Hemen hemen her  soslarında ve yemeklerinde kullanılan acı biberi alternatif tıpta sıklıkla kullanılmıştır. Dünya üzerinde farklı yetiştirilen ve farklı tüketilen acı biber ilaç sektöründe de ham madde olarak yer alır. Biberin acı olmasındaki en etkin madde capsaicindir. Bu madde aynı zamanda C vitamini özelliği görür. Aynı zamanda yüksek lif kaynağı olan acı biber, doğal bir mucizedir. Vücudu adeta yenileyen acı biber aşırı tüketildiğinde tahribata da neden olur. Araştırmalara konu olan acı biberin hücreleri yenilediği fark edilmiştir. Bu da biberin kanser tedavilerinde etkili olup olmadığı yönünde araştırmalar yapılmasına sebebiyet verdi. Tüm araştırmaların sonucunda acı biberin insan vücudunu yenilediği kanıtlandı. Uzmanlar her hangi bir sindirim problemi olmadıkça düzenli tüketildiğinde acı biberin vücudu tüm hastalıklara karşı koruduğunu vurguluyor. 

acı biberin faydaları

acı biberin faydaları

ACI BİBERİN FAYDALARI NELERDİR?

- Capsaicin maddesi beyindeki endorfin salgılamasına bu da mutluluk hormonunun çoğalmasına neden olur. Gün içerisinde iş ortamı, beslenme ve sağlıksız yaşam koşulları stres ve yorgunluk gibi hem ruhsal ve fiziksel sorunlara zemin hazırlar. Acı biber bu gibi sorunların ortaya çıkmamasını sağlar.

- Yüksek antioksidan içeren acı biber vücudu tüm toksinlerden arındırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Turunçgillerin sağladığı C vitaminin iki katını tek seferde karşılar. Özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde vücudun mekanizma sistemini güçlendirir.

acı biberin sindirime faydası

acı biberin sindirime faydası

- Kan dolaşımındaki aksaklık tüm vücudu olumsuz etkiler. Kalp krizi, damar tıkanıklığı, diyabet gibi ciddi hastalıklara zemin hazırlayan kan dolaşımındaki hasarı önlemede de etkili olan acı biber kanın incelmesini destekleyerek. Pıhtılaşmasını önler. Kolesterol ve şekeri düşürür. Kan akışı aynı zamanda kan basıncını da düzenleyerek tansiyonu engeller.

- Sinüs kanalları enfeksiyonlu hücrelerin çoğalması için ideal yerlerdir. Burada artan enfeksiyonlu hücreler, burun, kulak ve boğaz hastalıklarına neden olur. Acı biber içerdiği antioksidan sayesinde sinüs kanallarını temizleyerek hastalıklara sebebiyet verecek durumları ortadan kaldırır.

acı biberin faydaları

acı biberin faydaları

- Acı biber sindirim sistemi özellikle kabızlık hastalığına karşı olumlu bir etkisi vardır. Bağırsakların çalışmasını destekleyerek sindirimi kolaylaştırır. 

- Vücuttaki asit oranını dengeler. Özellikle ürik asidin artışını engelleyerek romatizma ve kemik hastalıklarını önler. 

Kurutulmuş acı biberin acı oranı güneşten dolayı artar

Kurutulmuş acı biberin acı oranı güneşten dolayı artar

ACI BİBERİN ZARARI NEDİR?

İçeriğinde yüksek miktarda çözücü madde içeren acı biber, yakıcı etki gösterir. Bu da tüketildiğinde tüm sindirim sistemini etkiler. Aşırı tüketildiğinde buradaki hücrelerin madde yapısını bozar. Kanserin oluşmasında bile neden olabilir. Ancak sınırlı tüketildiğinde kanseri engeller. Çünkü yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu yüzden uzmanlar kişilerin aşırı acı olan biberlerden günde 3 tane orta düzeyde olanlarda ise 5 tane daha hafifleri ise 8 tane tüketilebileceğini vurguluyor. Çok acı olan biber mide duvarının delinmesine zemin hazırlayabilir. 

acı biber besin değeri

acı biber besin değeri

BİR YORUM YAPIN 14

zafer gülten 3 yıl önce

az bilinen bir özelliğide steresi önlemesi,mutluluk hormonlarını çalıştırması,sıkıntıya iyi gelmesi.

Toplam 4 beğeni

Tarık 3 yıl önce

Ben acıbiber severim ama babam 91 yaşında 55 yaşındayım bir kere acı veya acıbiber yedigini hatırlamam

Toplam 2 beğeni

Aziz 1 yıl önce

Yanii

Toplam 0 Beğeni

Barış 4 yıl önce

Asiri tuketmemek kaydıyla yiyorum azalttim doktor muayenesinden sonra basur hemoroid çıktı fazla kaçırmayın canınızı çok yakar

Toplam 7 beğeni

Cahit 4 yıl önce

Valahi kendimi bildim bileli yiyorum alaha şükürler olsun iyi süper 1kilo acı yerim

Toplam 3 beğeni

Nnn 4 yıl önce

Deli gibi çocukluğumdan bu yana zehir acı yerim 6 yaşlarında basladjm 36 yaşındayım sabah öğle akşam yerim hamd olsun zararını görmedim

Toplam 16 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun