Hipoksi (Oksijen eksikliği) nedir ve belirtileri nelerdir? Hipoksinin tedavisi var mıdır?

Vücudumuzda yeterli oranda oksijen olmadığında ciddi hastalıklara neden olduğunu biliyor muydunuz? Peki hipoksi (Oksijen eksikliği) nedir ve belirtileri nelerdir? Hipoksinin tedavisi var mıdır? Kulak ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteren hipoksi hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında hipoksiye dair her şeyi bulabilirsiniz.

Vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesi için oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen özellikle sinir hücrelerinin taşınması için oldukça etkilidir. 'Hipo' eksiklik anlamına gelir. Hipoksi ise genel itibari ile oksijen eksikliğidir. Hipoksi akciğer, karaciğer, kalp ve beyin sağlığını olumsuz etkiler.  Oksijen eksikliğinin genel şekilleri; hipoksik, hipoksemik, anemik ve histotoksiktir. Vücudun her hangi bir bölgesinde yaşanan travmatik olay sonucu  kan akışının ve oksijenin yeterli miktarda dağılımı sağlanmadığı olaya hipoksi denir. Özellikle beyne kan taşıyan damarlar bu yetersizlikten dolayı tıkanır. Bu durum felce kadar götürür. Kan içinde yeteri kadar oksijen olmaması sinir hücrelerinin taşınmamasına bunun sonucunda da organların fonksiyonlarının çalışmasını engeller. Vücut içindeki kan akışı sekteye uğrayınca bazı hastalıklar ortaya çıkar. Özellikle sık hapşırma ve kulak basıncı gibi sağlık sorunları bu nedenle yaşanır. 

HİPOKSİNİN NEDENLERİ NELERDİR

HİPOKSİNİN NEDENLERİ NELERDİR

HİPOKSİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

- Oksijenin azaldığı yüksek bir yere çıkmak ya da alçak bir yere girmek

- Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar oksijen seviyesini düşürür

- Akciğerdeki ciddi hastalıklar yeteri miktarda havayı vücuda aktarmayı engeller

- Sinüs tıkanıklığı vücudun ihtiyacı olanından az oksijen alır

- Uyku sırasındaki değişen pozisyonlar

- Kalp hastaları

- Yeteri miktarda temiz hava solunmayan yerlerde çalışma

HİPOKSİNİN BELİRTİLERİ

HİPOKSİNİN BELİRTİLERİ

HİPOKSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Konsantre eksikliği ve sürekli baş ağrısı

- Gözlerde ağırlaşma

- Düzensiz kalp atışları

- Sık sık aşırı terleme

- Nefes alıp vermede zorlanma

- Kas ve kemik yorgunluğu

- Hastalıklara yakalanma oranında artış

- El ve ayak tabanında karıncalanma 

- Yemek yeme isteğinde azalma

HİPOKSİ TEDAVİ

HİPOKSİ TEDAVİ

HİPOKSİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Bu belirtiler hemen hemen her hastalığın belirtisi olabilir. Bu yüzden belirtiler kendini gösterir göstermez bir uzmana başvurmanızda fayda var. Hipoksinin en belirgin belirtisi ise sürekli hapşırma ve kulak çınlaması durumlarıdır. Vücuttaki oksijen eksikliği basınç dengesizliğine neden olduğundan bu iki durum yaşanır. Uzman doktor genellikle ciddi bir sağlık sorununa yol açmaması için kandaki oksijen oranını artırıcı ilaç tedavisi uygular. Ayrıca oksijen verilerek de bu denge sağlanmaya çalışılır. Tedavi genellikle hipoksiye neden olan soruna göre şekillenir. Bu yüzden belli bir yöntem yoktur.

BİR YORUM YAPIN 0