Geniz akıntısı neden ve belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına iyi gelen doğal yollar

Üst solunum yolu hastalıklarına yol açan virüslerin çoğalmasıyla görülen geniz akıntısı hem bir sağlık sorunu hem sağlık sorunlarının habercisidir. Uzmanlar bu yüzden artan geniz akıntısı için mutlaka bir doktora görünmesini gerektiğini vurgular. Boğaz ya da burun da biriken bu mukus yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Peki Geniz akıntısı neden ve belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına iyi gelen doğal yollar

Baş ve burun arasında bulunan ve çevresinde kemiklerin bulunduğu vücuda oksijen girmesini sağlayan kanallara sinüs kanaları denir. Sinüs kanalları çevredeki virüs ve bakterileri süzerek akciğere gitmesini engeller. Burada biriken enfeksiyonlar akıntı şeklinde çıkar. Ancak bu durumun sık sık yaşanması ciddi bir hastalık olmazda bile ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Sinüs kanalından boğaza doğru akan akıntıya ise geniz akıntısı denir. Sinüs kanallarının tıkanması ile artan geniz akıntısı, yüz ve kulak ağrılarına neden olur. Geniz akıntısının ileri boyutu kronik öksürüğe ve farenjite yol açar. Geniz akıntısı başlı başına üst solunum yolları hastalıklarının da habercisidir. Burun ya da boğazdan akan akıntı virüslerin birikmesi sonucu meydana gelir. Akciğerlere inmeden bu akıntı durdurulmalı aksi halde akciğerlerdeki hücrelerin deforme olmasına yol açabilir. 

geniz akıntısı neden olur

geniz akıntısı neden olur

GENİZ AKINTISI NEDEN OLUR?

  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Üst solunum yolları hastalıklarından akmayan enfeksiyonun genizde birikmesi,
  • Uzun süreli kullanılan burun spreyleri,
  • Burun içerisindeki damarların gevşemesi,
  • Kapalı ortamlardan dolayı yenilenmeyen hava, 
  • Ciddi olan nedenler ise beyin ve omur ilikte yaşanan deformasyon,
  • Burun kanallarındaki hücrelerin mutasyona uğraması ile ortaya çıkan tümörler gibi durumlar geniz akıntısına neden olur.

Geniz kanseri (nazofarenks) nedir? Geniz kanseri belirtileri nelerdir? Geniz kanseri tedavisi..İLİŞKİLİ HABERGeniz kanseri (nazofarenks) nedir? Geniz kanseri belirtileri nelerdir? Geniz kanseri tedavisi..

GENİZ AKINTISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boğazda kaşınma ve yanma hissi

Beyne gitmeyen oksijen nedeniyle baş ağrısı

Sürekli olarak öksürmek

Burun tıkalı olduğundan nefes almakta koku algılamakta sıkıntı çekme

Koyu renkte burun ve boğazdan akıntı gelmesi

geniz akıntısı nasıl tedavi edilir

geniz akıntısı nasıl tedavi edilir

Boğaz ağrısı neden olur ve belirtileri nelerdir? Boğaz enfeksiyonlarına iyi gelen besinler...İLİŞKİLİ HABERBoğaz ağrısı neden olur ve belirtileri nelerdir? Boğaz enfeksiyonlarına iyi gelen besinler...

GENİZ AKINTISINA İYİ GELEN DOĞAL YOLLAR

Geniz akıntısı kulak burun boğaz uzmanının önerdiği bazı ilaçlarla engellenir. Ancak uzmanlar akıntıya tam olarak neyin neden olduğunu bulmak için bazı tetkiklerde bulunur. Bunun dışında da kişinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlarda;

Zencefil çayı geniz akıntısını anında kesen doğal yolların başında gelir. Kaynayan zencefil çayına bir kaşık kekik atıp ocaktan alın. 5-6 dakika demlenmesini bekleyin. Sonra bir bardağa süzerek için. İçine bir iki damla limon da sıkabilirsiniz.

Etrafta alerjiye neden olabilecek, toz, polen, hayvansal döküntüler gibi durumları azaltmak.

Sürekli durulan ortamlarda çiçek ve bitki yetiştirmekten kaçınmak.

Bulunan ortamları sürekli havalandırmak.

Alerjiye neden olan besinden uzak durmak.

Düzenli su tüketmek. Ayrıca düzenli tüketilen suyun içine hakiki bir bardak elma sirkesi ekleyin. Elma sirkesi sadece geniz akıntısını değil aynı zamanda mide ve bağırsakları da temizler. 

- Akıntı geldiğinde boğaza çekmek yerine sümkürerek çıkartmak.

- Sinüs kanalarını sürekli temizlemek için nane yağı gibi çözücü yağları sıcak suya damlatıp buharını çekmek.

- Tuzlu su gargarası ile boğazlardaki enfeksiyonu sinüs kanallarına geri göndermek yerine balgam yolu ile atmayı sağlamaktır.

BİR YORUM YAPIN 1

Ali ORHAN 4 yıl önce

Kızımın geniz akıntısı vardı, yoğun öksürük gitmediğimiz doktor kalmadı, tatil dönüşü Çankırı yol üstünden tuz lambası aldık yatak odasına taktık ve gece gündüz yanıyor, satan kişi 2 aya etkisini görürsünüz demişti, inanmayacaksınız 1 ay sonunda azaldı çok nadir ara ara öksürüyo, geçenlerde lambası bozuldu tekrar öksürmeye başladı 2 hafta sonunda tekrar taktım ve yeniden düzeldi. Büyük lamba alın küçükler işe yaramıyor.

Toplam 5 beğeni