Mor havucun faydaları nelerdir? Mor havuç nasıl tüketilir?

Siyah havuç olarak da bilinen mor havuç, güçlü bir antioksidandır. Şalgam yapımında kullanılan bu havuç türü hastalıklara karşı birebir fayda sağlar. Kış aylarında sıklıkla kullanılan mor şalgam ülkemizde Konya ve Afyon'da yetiştirilir. Sizler için vitamin ve mineral deposu olan mor havuç hakkında merak edilenleri haberin detayına ekledik. Mor havucun faydaları nelerdir?

Yeraltı besinlerinden biri olan havucun yetiştiği toprağa göre yeryüzünde binlerce çeşidi bulunmaktadır. Turuncu olanı sıklıkla tüketilmesine rağmen mor olanı ise günümüzde giderek yaygınlaşmaya başladı. Antioksidan bakımından zengin olan mor havuç, Afyon ve Konya'da yetiştirilir. Özel üretim yapılan mor havuç, turşu yapımında kullanılır. Göz ve mide hastalıklarına fayda sağlayan mor havuç, yüzyıllardır alternatif tıpta da tüketilen bir besindir. Turuncu havuca göre lafa ve beta karotenleri fazla olan mor havucun iki tanesi vücudun ihtiyacı olan B vitamini kompleksini kolayca karşılar. İç Anadolu'da tüketimi fazla olan mor havuçtan şalgam ve salata yapılır.

Havucun faydaları nelerdir? Düzenli havuç suyu içerseniz...İLİŞKİLİ HABERHavucun faydaları nelerdir? Düzenli havuç suyu içerseniz...

MOR HAVUCUN BESİN DEĞERLERİ

Çiğ olarak da tüketilebilen mor havuç, kendisine de mor ya da siyah rengini veren antioksidan maddeler içerir. Bu özelliği sadece sağlık değil kozmetik ve gıda renklendiricisi olarak da kullanılmasına neden olur. Kış mevsiminde topraktan çıktığından tüketimi de bu aylarda fazladır. 10. yüzyıl da Fas İmparatorluğu tarafından keşfedilip üretilmeye başlandı. Uzak doğu ülkelerinde ise toprak yapısı farklı olduğundan şekilli çıkan mor havuç burada da sıklıkla tüketilir. Mor havucun besin değerleri ise; lif, potasyum, manganez, antosiyanin, oksidatif, C ve A vitaminlerinden oluşuyor. 

mor havuç oldukça güçlü bir antioksidandır

mor havuç oldukça güçlü bir antioksidandır

MOR HAVUCUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Oksidatif içerdiğinden kandaki toksinleri temizlemede etkili olan mor havuç; kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltır. Kötü kolesterol seviyesini düşürmenin yanı sıra kan basıncını kontrol altına alarak ani felç ve inme gibi sağlık sorunlarının önüne geçer.
     
  • Vücudun ihtiyacı olan B vitamini kompleksini tek seferde sağlar. Bu vitamin kompleksi özellikle organlardaki hücrelerin yenilenmesini sağlar. Ayrıca işlevselliğini artırarak hasar almalarını engeller.
     
  • Mor havucu diğer besinlerden ayıran en önemli özelliği antosiyanin maddesidir. Bu madde antioksidan özelliği olmasını sağlar. Mor havuçta bulunan madde ve oranıyla aynıdır. Bu sayede vücutta serbest radikal sayısı azaltır. Hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçer. 
     
  • Antioksidan özelliği ayrıca başlı başına beyin sağlığını da etkiler. Beyindeki hücreleri yenilenmesini sağlarken zihinsel gerilemeye neden olacak özellikle ileri yaşlarda yaşanma ihtimali olan unutkanlık hastalığına yakalanma riskini düşürür.
     
  • Kalorisi yüksek olması kilo almaya değil tam tersi vermeye yardımcı olur. Lif özellikli de olduğundan vücudun hem enerjisini artırır hem de yağ yakımını hızlandırır. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak mor havuç tüketen kişilerin en sağlıklı kilo verdikleri tespit edilmiştir. 
     
  • Bağırsak sorunu sindirim hastalıklarının başında gelir. Özellikle iltihaplanması ve flora sayısının düşmesi bağırsakların işlevselliğini düşürür. İnflamatuvar gibi hastalıklar da bu düşme sonucunda görülür. Ciddi bir hastalık olan inflamatuvar, bağırsak kanserine kadar yol açabilir. Ancak mor havuç bağırsakların işlevselliğini artıran lif bakımından oldukça zengindir. Kabızlık gibi sorunların oluşmasını bile engeller.
     
  • Mor havuç vücuttaki ödemi atmada da etkili bir besindir. Bununla beraber yaşlanmayı önler. 

MOR HAVUÇ NASIL TÜKETİLİR?

Ara öğünlere eklenen mor havuçtan çeşitli salata ve yemek tarifleri yapılabilir. Ayrıca suyu sıkılarak tüketilebilir.

2 orta boy mor havucu rendeleyip zeytinyağıyla beraber kavurun içerisine damak zevkine göre tuz ve limon ekleyip üzerine yoğurt dökerek tüketebilirsiniz. Ayrıca patates gibi uzun uzun kesip zeytin yağda kavurup yiyebilirsiniz. Rendeleyip sebze çorbalarına ekleyebilirsiniz. 

BİR YORUM YAPIN 1

Yunus Colak 2 yıl önce

Zaten herseyi zamanda mevsiminde yemeli