Bezelyenin faydaları nelerdir? Bezelye hangi hastalıklara iyi gelir?

Bakla ailesine ait olan bezelye içerdiği zengin vitamin ve mineral deposu sayesinde insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Özellikle potasyum bakımından zengin olan bezelye vücuttaki tüm hücrelerin çalışmasını destekler. Yeşil kabuk içinde nohuda benzer tanelerde olan bezelye hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Bezelyenin faydaları nelerdir? Bezelye hangi hastalıklara iyi gelir? Soruların yanıtı haberin detayında...

Tırmancı bir ve çanaklı çiçek açan bezelye bakla ailesine aittir. Yeşil sert kabukları olan bezelye hem kabuklarıyla hem de kabukların içinde çıkan taneler şeklinde tüketilebilir. Çok eski çağlardan beri yetiştirilen bezelyenin ana vatanı Avrupa ve Barı Asya'dır. 21. yüzyılda İngiltere'de üretimi aniden arttı. Ülkemizde ise yeşil fasulye kadar olmazsa da yetiştirilme alanı vardır. Yetişme şekline göre bahçe bezelyesi ve tarla bezelyesi olarak geçer. Yıllık otsu bir bitki olan bezelye, görünüşte yeşil fasulye gibi bir kılıf içinde içine dizili nohuda benzer toplar bulunur. C vitamini bakımından diğer baklagillere oranla daha zengindir. Beyaz, sarı ve yeşil renkleri vardır. Nişasta, lif, karoten, protein ve antioksidanın yanı sıra A, B vitaminleri ve demir, fosfor, potasyum barındırır. Tane olarak yemeklere konulduğu gibi başlı başına yemeği de yapılır. Kuru baklalar gibi suda bekletilerek tüketilmesi gerekir. Besin değeri yüksek olduğundan araştırmalara konu oldu. Özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürdüğünden kalp hastalıkları riskini azaltır. Ayrıca bir tabağı vücudun günlük enerji oranını etkiler. 

bezelye besin değeri

bezelye besin değeri

BEZELYENİN FAYDALARI NELERDİR? BEZELYE HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

- Potasyum hem kan için hem de vücuttaki hücrelerin fonksiyonları için gerekli bir maddedir. Bezelye bu madde bakımından zengindir. 

Anti aging etkisi sağlayan bezelye cilt hücrelerinin yenilenmesini ve genç kalmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirir. Ayrıca deforme olan hücrelerin iyileşmesini hızlandırır.

bezelye

bezelye

- Hücreleri güçlendiren bezelye bu sayede saç köklerine de fayda sağlar. Yıpranma ve döküme gibi saç sorunlarının yaşanmasını önler. Saçların hızla uzamasını destekler. Hafta da bir tabak tüketmek bu faydayı sağlamak açısından yeterli olacaktır. 

- Sinir hücrelerin işlevselliğini artırdığından beyinde yaşanma ihtimali olan rahatsızlıkları önler. İleri yaşlarda sıklıkla artan unutkanlık, pankreas ve alzheimer gibi hastalıkların yaşanma riskini düşürür.

bezelyenin faydaları

bezelyenin faydaları

- Göz sağlığı için etkili olan A vitamini ve lutein bakımından zengin olan bezelye, özellikle sarı nokta ve katarak gibi hastalıkların oluşmasını engeller.

- Demir emiliminin kana hızla yayılmasını sağlayarak kansızlığın yaşanmasını engeller.

- Mevsim geçişlerinde aniden zayıflayan bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar. 

bezelye hangi hastalıklara iyi gelir

bezelye hangi hastalıklara iyi gelir

- Bir bardak bezelye vücudun ihtiyacı olan C vitamininin yüzde 60'ını karşılar. 

- Folik asit gelişim için oldukça gerekli olan bir maddedir. Özellikle hamile kadınların tüketilmesi konusunda uzmanlar açıklamalarda bulunuyor. Bezelye hem folik asidi hem de K vitaminini kolayca sağlar. 

- Bağırsaklardaki flora sayısını korur. Ayrıca lif bakımından da zengin olduğundan kabızlık gibi boşalım sorunların yaşanmamasını sağlar. 

bezelye

bezelye

- Kas ve kemiklerin gelişmesini destekler. Ürik asidi azaltarak ödem oluşmasının önüne geçer. 

- Anne karnından itibaren düzenli tüketen bir çocuk hastalıklara karşı dana dinç olur. 

- Güçlü bir antioksidan olduğundan karaciğerin toksinleri vücuttan atmasını destekler. 

BİR YORUM YAPIN 0