Kan pıhtılaşması nedir? Kan pıhtılaşması belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Vücudumuzun tamamını saran kanın kesik ve yaralanma ile hızla akıp gitmemesi için içerisindeki bazı maddeler katılaşmasını sağlar. Ancak aşırı olan bu maddeler bazı sağlık durumlarına neden olur. Peki Kan pıhtılaşması nedir? Kan pıhtılaşması belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Haberin detayında kan pıhtılaşmasına dair her şeyi bulabilirsiniz.

Bilim literatüründe koagülasyon olarak geçen kan pıhtılaşması, kanın vücutta çıktığı an oksijenle temasından sonra katılaşması durumuna denir. Ancak kanın vücuttan çıkması halinde katılaşmaması genetik bir hastalık olan hemofilinin olmasına işarettir. Bu hastalık ciddi sorunlara neden olabilir. Ancak kanın damar içinde hızla pıhtılaşması ölüme yol açar. Sağlıklı bir vücutta kanın sıvı seviyesi mevcuttur. Ne çok katılaşma ne de çok sıvılaşması sağlıklı değildir. Kanın aşırı koyulaşıp yoğunlaşması damarlara zarar verir. Damar sertliği ya da tıkanması akabinde beyin kanaması veya felç gibi riskli hastalıklara zemin hazırlar. Bunun dışında pıhtılaşma vücut içindeki diğer organların işlevselliğini olumsuz etkiler. Kanın pıhtılaşmasına birçok durum neden olur. Uzmanlar kan pıhtılaşmasının erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğünü ve orta yaş grubunun riskli olduğunu vurguluyor. 

kan pıhtılaşması nedir

kan pıhtılaşması nedir

KAN PIHTILAŞMASINA NEDEN OLAN DURUMLAR NELERDİR?

- Aile öyküsünde hücrelerin hızla mutasyona uğrama durumu

- Bazı ilaçların kandaki pıhtılaşma maddesini artırması

- Kalbin sağlıklı çalışmaması

- Vücudun yağ tutma oranının yüksek olması

- Sürekli aynı pozisyonda durma

- Sağlıksız beslenme özellikle fast food ürünleri

- Uzun süreli kanser tedavisi görme

- Ciddi bir ameliyat sonrası kan oranındaki düşme yoğunlaşmasına neden olur. 

kan pıhtılaşmasının belirtileri

kan pıhtılaşmasının belirtileri

KAN PIHTILAŞMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vücutta herhangi bir damarda görülebilen kan pıhtılaşması bu yüzden net bir belirtiyle kendini göstermez. Farklı bölgelerde görülebilen pıhtılaşma bazı rahatsızlıklarla ortaya çıkar. 

- Kalp ve akciğerde ise; kol, sırt, göğüs ve boyun bölgesinde sert ağrılar, düzensiz nefes alışverişi,

- Bacaklarda ise; baldır kısmında krampların artması ayrıca kızarıklık ya da morarma,

- Beyinde ise; motor hareketlerinde yavaşlama, zihinsel bulanıklık, sürekli baş ağrısı ve anlamada zorluk çekme gibi belirtilerle kendini gösterir. 

kan pıhtılaşmasının nedenleri

kan pıhtılaşmasının nedenleri

KİMLER RİSK ALTINDADIR?

Aile öyküsünde bu durumu yaşayan kişiler ayrıca aşırı derece nikotin ve kafein alanlar da risk altındadır. Bunun yanı sıra; genç yaşta en az bir kez kan pıhtılaşması yaşamış kişiler, 50 yaş ve üstü yaşlarda kalp ve inme gibi rahatsızlıklar yaşayanlar, düşük yapmış kadınlar da kan pıhtılaşması durumunun yaşanma olasılığı yüksektir.

KAN PIHTILAŞMASININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Belirtiler sonrası kişinin hemen bir uzmana danışması gerekir. Doktor genellikle kan testi ile kandaki maddelerin sayımını yapar. Yoğunlaşma fazla ise buna neden olan durum teşhis edilmeye çalışılır. İlerlememiş kan pıhtılaşmasında ilaç tedavisi uygulanır. Kanın sıvılaşması sağlanır. 

kan pıhtılaşması tedavi

kan pıhtılaşması tedavi

KAN PIHTILAŞMAMASI İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

- Sürekli ve kontrolsüz ilaç kullanmaktan kaçınılmalı

- Vücutta eksik vitamin varsa en kısa zamanda giderilmeli

- Yemek düzeyinizin nedensiz bozulması sonucu hemen bir uzmana danışılmalı

- Sürekli egzersiz yapılmalı

- Aynı pozisyonda sürekli durmaktan kaçınılmalı

- K vitaminin bulunduğu besinler tüketilmeli; marul, kırmızı lahana, nane, nohut, mercimek, roka ve ıspanak bu vitamin bakımından oldukça zengindir. 

BİR YORUM YAPIN 2

Gülşen 3 yıl önce

K vitamini ile ilgili yanlıs bilgi var sanki

Toplam 1 beğeni

Gül 3 yıl önce

K vitamini tüketimiyle ilgi bilgi yanlıslıgı yokmu