Bin bir derde deva: Kocayemişin (Dağ çileği) faydaları nelerdir? Kocayemiş nasıl yenir?

Bursa'nın ormanlarında toplanmaya başlanan Kocayemiş meyvesi özellikle ağzı ve cilt yaralarına fayda sağlar. Bir diğer adı dağ çileği olan kocayemiş çam ormanlarında rastlanır. C vitamini açısından zengin olan dağ çileği hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Güçlü bir idrar söktürücü özelliği olan Kocayemiş aynı zamanda kurt dökmede de doğal besinlerin başında gelir. Peki Kocayemişin faydaları nelerdir?

Funda ailesine bağlı olan ağaçta yetişen kocayemişe aynı zamanda biledin de denir. Özellikle Akdeniz'de rahatlıkla yetişen kocayemiş, gelişimi yavaş tamamlayan bir meyvedir. Sarı olarak ağaçlarda görülen kocayemişin, kırmızıya dönmesi durumunda hem kışın hem de yenilebilirliğinin habercisidir. Çilek ağacı olarak da bilinen kocayemiş, fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. İçeriğindeki maddeler nedeniyle sinir sistemini iyice gevşetir. Ancak yüzyıllar boyunca hem meyve olarak tüketilmiş hem yaprakları kurutularak çay yapılmış hem de alternatif tıpta ilaç olarak  kullanılmıştır. Güçlü bir gevşetme etkisi olan kocayemiş, eski çağlarda yapılacak olan cerrahi operasyonlardan önce hastaya verilirdi. Ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen kocayemiş, çiçek açınca ilkbaharın, sarı meyve ile sonbaharın müjdecisidir. Üzerinde dikenli gibi olan çıkıntılar vardır. Çileğe benzer ancak tadı tamamen farklıdır. Çalı formunda bir ağaç yapısı vardır. Meyvesi oldukça etlidir. 

bursada toplayanı zengin ediyor

bursada toplayanı zengin ediyor

BURSA ORMANLARINDA TOPLANIYOR KİLOSU...

Bursa yöresinde davulga olarak bilinen dağ çileği ya da kocayemiş Ekim ayında toplanır. Çam ormanlarının içinde kendiliğinden yetişen bu meyve pazarda kilosu 18 liraya satılıyor. Kocayemişi toplayan Mehmet Yılmaz, "Bu meyve denizi gören ormanlarda yetişiyor. Kendi kendine yetişiyor. Tamamen organiktir. Ekim ayında toplanmaya başlanır. Ocak ayına kadar toplanabilir. Çok faydalı bir meyvedir. Bir kişi çok olan bölgeye giderse günde 100 kilo toplayabilir. Bu meyvenin kilosunu pazarda 18 liradan satıyoruz" şeklinde konuştu.

kocayemişin faydaları nelerdir

kocayemişin faydaları nelerdir

KOCAYEMİŞİN FAYDALARI NELEDİR? HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

- İçeriğindeki çekirdeklerle beraber yenilebilen kocayemiş, diş ve diş eti hastalıklarını önlemede etkilidir. Çözücü maddeler içeren meyve diş tabakasında diş fırçasından daha detaylı temizlik yapar. 

- Kırmızı rengine sahip olan tüm meyvelerde olduğu gibi antioksidan ve antienflamatuar özelliği olan kocayemiş, hücrelerin yapısını hem korur hemde güçlendirir. Bu özelliği sayesinde romatizma, enfeksiyon, kemik hastalılarının yanı sıra kanserin oluşumunu da önler. 

kocayemişin iyi geldiği hastalıklar

kocayemişin iyi geldiği hastalıklar

- Çocuklarda daha fazla görülen bağırsak kurtları ciddi bir sindirim sorunudur. Doğal ilaçlar arasında ise kocayemiş yer alır. Kocayemiş hem kurtların dışkılama ile atılmasını sağlar. Hem de bağırsak florasını korur. 

- Güçlü bir antioksidan olduğundan idrardaki enfeksiyonlu hücreleri atar. Mesanede idrar birikmesini önler. Özellikle kadınlarda daha fazla görülen idrar yolunda mantar oluşumu gibi ciddi hastalıkları önler. 

kocayemiş veya çilek ağacı

kocayemiş veya çilek ağacı

- Ergenlik döneminde artan ve bazılarında o dönemden sonra da görülme oranı yüksek olan akne ve sivilce oluşumunu engellemek için de fayda sağlayan kocayemiş, cilt yüzeyinde siyah nokta ve gözenek oluşumunun da önüne geçer. 

- Karaciğer ve akciğeri temizlemede güçlüdür. Özellikle akciğerlerde sigaranın oluşturduğu deformeyi ortadan kaldırarak eski sağlığına kavuşturur.

kocayemiş nasıl tüketilir

kocayemiş nasıl tüketilir

- Sağlıksız beslenme ve yetersiz su tüketimi sonucu böbreklerde ortaya çıkan taş ya da kumun dökülmesini kolaylaştırır. İçerdiği sıvı sayesinde de böbrek bezlerinin çalışma fonksiyonlarını artırır. 

KOCAYEMİŞ NASIL TÜKETİLİR?

Taze olarak tüketilen kocayemiş, kurutulup öğütülerek bal ile karıştırılıp da kullanılabilir. Bal ile karıştırıldığında özellikle boğaz enfeksiyonu ve sindirim problemlerine iyi gelir. Yaprakları kurutulup çay yapılır. Ayrıca kaynatılan bu su cilt toniği olarak kullanılabilir. Reçeli yapılabilir. Tatlı pasta yapımına eklenebilir. 

Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak tozu ne işe yarar? Bir tane çiğ sarımsak yutarsanız...

İLİŞKİLİ HABER

Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak tozu ne işe yarar? Bir tane çiğ sarımsak yutarsanız...
Pırasa mucizesi! Pırasanın cilde ve saça faydası var mı? Pırasa yüze sürülür mü?

İLİŞKİLİ HABER

Pırasa mucizesi! Pırasanın cilde ve saça faydası var mı? Pırasa yüze sürülür mü?
Masumlar Apartmanı Safiye’nin hastalığı nedir, tedavisi var mı? Obsesif Kompulsif Bozukluk...

İLİŞKİLİ HABER

Masumlar Apartmanı Safiye’nin hastalığı nedir, tedavisi var mı? Obsesif Kompulsif Bozukluk...

BİR YORUM YAPIN 1

Erkan 3 yıl önce

Kaynaşlıda ormanlarda bi dünya var bundan. Biz bu meyveye bıydım deriz. Çok yiyince uyku yapıyor. Reçelide güzel olur.

Toplam 2 beğeni