Hafıza sildirme yöntemi nedir? Trans manyetik stimülasyon nasıl yapılır? İşe yarıyor mu?

Son günlerde ünlülerin yaptırdığı iddia edilen trans manyetik stimülasyon yöntemi arama rekoru kırdı. Ünlülerin eski ve kötü anılarını sildirmek için başvurdukları bu yöntem giderek merak konusu olmaya başladı. Yurt dışındaki ünlülerin yanı sıra ülkemizde de kullanılmaya başlandı. Son olarak Lerzan Mutlu'nun yaptığı öğrenildi. Peki hafıza sildirme yöntemi nedir? Trans manyetik stimülasyon nasıl yapılır?

Alternatif tedavi yöntemi olan trans manyetik stimülasyon ilk kez 1903 yılında yapıldı. Psikyatrik bir yöntem olan TMS, şiddetli depresyon yaşayanlar için kullanıldı. Yöntem kişinin hafızasındaki kötü anıları unutturmak için uygulanıyor. Bir uyarıcı bobin ile beyne güçlü elektronik akım sağlanır. Bobin kafaya yerleştirilerek saçlardan deri olan kısımda yoğunlaştırılır. Sandalyeye oturtularak yapılan yöntem de bilinç kaybı olmaz ancak hasta küçük elektrikli akım nedeniyle ürperti yaşar. 17. yüzyılda bilim insanları akıl hastaları için geliştirmek istedikleri bu yöntem daha sonra hafızanın belli kısımları silinecek şekilde geliştirildi. Teknoloji geliştikçe hazırlanan bobinin deformasyona uğramış sinirlere de ulaşarak iyileştirilmesi sağlanmıştır. Halen üzerinde çalışmalar yapılır. Ülkemizde son 5 yıldır bazı ünlülerin yaşadıkları ağır travmaları unutmak için uyguladığına yönelik iddialarla beraber yöntem merak konusu oldu. İlk olarak Merve Boluğur'un boşanma haberinden sonra yaptırdığı iddia edilmişti. Daha sonra ise Yağmur Tanrısevin yaptığı ortaya çıktı. Şimdiler de ise uzun süredir ekranlardan uzak duran Lerzan Mutlu yaptığını açıkladı. Mutlu, "Hollywood ünlülerinin de yaptırdığı bir şey. Böyle bir teknik var. Şu an birinci seansıma girdim. Hayatıma giren bütün gereksizleri sildiriyorum. Ortalık yılan kaynıyor" yaptırdığı işlem hakkında böyle konuştu. 

HAFIZA SİLDİRME YÖNTEMİ NEDİR? 

Psikolojik sorunları olan kişilerin kötü anlarını silme ya da hafızayı tamamen silerek yeniden hayata başlamaları sağlanmak için 17. yüzyıl başlarında ortaya çıkartılan bir yöntemdir. O yıllarda yöntem akıl hastaları ve hayvanlar üzerinde yapılmıştır. Olumlu etkiler alınsa da yan etkileri oldukça ağır olduğundan uzun süre şiddeti ağırlaşmadıkça hastalara uygulanmaktan kaçınılmıştır. Teknolojinin gelişimi ile geliştirilen bibonlar şizofreni hastaları için uygun hale getirilmiştir. Ancak tedavi sonuçlarının olumsuzluğu fazla olduğundan yaygın olarak kullanılmamaktadır. Son olarak günümüzde bu yöntemde belirli bölgeler tespit edilip yapıldığı için kullanımı artış göstermiştir. Türkiye'de yaygın olmayan bu tedavi yöntemi aksine Avrupa'da yaygın olarak uygulanıp kullanılıyor. 

yağmur tanrısever ve merve bolupğur

yağmur tanrısever ve merve bolupğur

TRANS MANYETİK STİMÜLASYONUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Hem beyin akışını hem sinirsel sistemi değiştiren bu yöntem ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Yapılan bazı hastalarda şiddetli baş ağrısı, motor hareketlerinde dengesizlik ve kaslarda karıncalanma hissi gibi durumların yanı sıra nöbet geçirme gibi şiddetli sonuçlara da neden olur. Ayrıca duyu organlarında da azalma meydana gelir.

hafıza silme nedir

hafıza silme nedir

Ünlü şarkıcı Tan Taşçı coronavirüsü için önlem aldı!

İLİŞKİLİ HABER

Ünlü şarkıcı Tan Taşçı coronavirüsü için önlem aldı!

BİR YORUM YAPIN 27

Canan 3 yıl önce

Lutfen bana ulaşın facede canan aldemir kar icinde kizimla oturduğum profil var

Canan 3 yıl önce

Ben anneyim ve yasadiklarim beni mahvetti lutfen bana yardim ci olun bir kaç lokma yemek yemek bile canim dan gibi

Canan 3 yıl önce

Size nasil ulaşırım bu konuda detayli bilgi için lutfen bana yardim edin allah kimseye uasatmasin

Özcan okb 3 yıl önce

Abi lütfen cvb ver bende okb liyim

Özcan 3 yıl önce

Abi lütfen cvb ver bende okb liyim nerede yaptın

Toplam 1 beğeni

Canan 3 yıl önce

Insallh hepimize kapi açılır inşallah inşallah

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun