Arpanın faydaları nelerdir? Arpa hangi hastalıklara iyi gelir? Arpa nasıl tüketilir?

Vücudun günlük lif ihtiyacının yüzde 25'ini rahatlıkla karşılayan arpa hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. En eski besin olan arpa mineral ve vitamin açısından oldukça zengin olduğundan insan sağlığına inanılmaz faydalar sağlar. Peki arpanın faydaları nelerdir? Arpa hangi hastalıklara iyi gelir? Arpa nasıl tüketilir? Haberin detayında tüm merak edilen bu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Buğday ailesine ait olan arpa yüzyıllardır tüketilir. Dünya üretim sıralamasında mısır, buğday ve pirinçten sonra gelen arpa, alternatif besindir. Protein değeri yüksektir. Karabalgasun yazıtlarında geçen arpa her yerde farklı amaçlarla kullanılmıştır. Lif ve mineral bakımından da zengin olan arpa, suyu insan sağlığında özellikle metabolizmaya olumlu katkı sağlar. Orta Asya ve Asya kültürünün ilk besin kaynağı olan arpadan elde edilen undan hem yemek hem de ekmek yapılırdı. Çeltikleri ev çatılarında kullanılırdı. İçerdiği karbonhidrat sayesinde kış ayları boyunca vücut sıcaklığını yüksek tutan buğday, bu yüzden hem insanlar hem de hayvanlar tarafından tüketilir. Sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde kolay yetiştirilen arpa yeşerene kadar bol su isteyen ancak sonrasında sadece güneşe ihtiyaç duyar. Bu yüzden yetiştirilme alanı dünya genelinde geniş bir yelpaze de yer alır. Alternatif tıpta sindirim hastalıkları için doğal ilaç yapılır. Böbreklerin işlevselliğini artırarak daha sağlıklı çalışmasını sağlar. 

TIKLA OKU: ARPA SUYU İLE MUCİZE İNCELME! ARPA DİYETİ NASIL YAPILIR?

beyaz arpa ishale fayda sağlar.

beyaz arpa ishale fayda sağlar.

ARPANIN FAYDALARI NELEDİR? ARPA HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

- Diğer buğday ailesine ait olan besinlerden daha kaliteli karbonhidrata sahiptir. Yapılan araştırmalarda düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde vücut sağlığının ihtiyacı olan enerjiyi kolayca sağlar. Ancak aşırı tüketimi tavsiye edilmez.

- Magnezyum kanda bulunan maddeleri dengeleme de etkilidir. Arpa magnezyum da zengin bir besindir. Özellikle kandaki şeker düzeyini düşürür. Bunun akabinde yüksek tansiyon ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan sağlık sorunlarını da en aza indirir.

- İnsan vücudunda biriken iltihabı sökmede etkili olan arpa, balgam ya da idrar yoluyla bunun atılmasını sağlar. İltihap oluşumu erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. 

arpa çıkarıldıktan sonra çeltikleri ev yapımında kullanılırdı.

arpa çıkarıldıktan sonra çeltikleri ev yapımında kullanılırdı.

- Kötü kolesterol seviyesi bazı besinlerden ötürü yükselmektedir. Bu seviyenin yükselmesi kalp hastalıklarına davetiye çıkarır. Ancak arpa içerdiği maddeler sayesinde kötü kolesterol seviyesini düşürerek iyi olanın seviyesini yükseltir.

- Beta glucam içeren arpa, bağırsakların fonksiyonlarını yükselterek hem ishali hem de kabızlığı engeller. Özellikle hazırlanan arpa suyunun içine limon suyu da eklendiğinde bağırsaklardaki tüm bakteri ve virüslerin dökülmesini sağlar. 

arpanın suyu bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Ancak aşırı tüketilmesi tavsiye edilmez

arpanın suyu bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Ancak aşırı tüketilmesi tavsiye edilmez

- Yapılan bazı araştırmalarda kolon kanserini engellediği ortaya çıkarılmıştır. Ancak bu durum tamamen insanlar üzerinden deneylenmemiştir. 

- Kilo vermek isteyenler içinde ideal bir besin olan arpa, kaynatılıp içerisine yeşillik eklenerek ara öğün de salata olarak tüketilebilir. 

- Bir orta boy kaseyi orta boy bir tencereye koyup iyice yıkayın. Daha sonra aynı kaseyi 3 kere tepeleme su ile doldurup tencereye ekleyin. Kaynatın su koyulaşınca altını kısıp arpalardan süzüp için. Arpanın israf olmaması için yoğurtla karıştırıp tüketebilirsiniz. 

arpa suyu kötü kolesterolü düşürmede etkilidir.

arpa suyu kötü kolesterolü düşürmede etkilidir.

ARPANIN ZARARI VAR MIDIR?

- Çok zengin mineral ve vitamin içerdiğinden alerjik reaksiyona neden olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden uzmanlar gün içerisinde az miktarda tüketilmesini önerir.

- Hızlı etki sağladığından akciğer ve karaciğer fonksiyonlarını aşırı çalıştırarak çabuk tükenmelerine zemin hazırlar.

- Çölyak hastalığına neden olma ihtimali oldukça yüksektir.

- Aşırı tüketildiğinde gaz sıkışmasına meydan hazırlar.

arpa besin değeri

arpa besin değeri

2020'nin gıda trendleri açıklandı! İşte 2020'de en çok tüketilecek yiyecekler

İLİŞKİLİ HABER

2020'nin gıda trendleri açıklandı! İşte 2020'de en çok tüketilecek yiyecekler

BİR YORUM YAPIN 4

hayri şimşek 1 yıl önce

pevgili peygamberim sav efendimiz bize arpa unundan yiyin arpa çorbası yapın demiştir o dediyse doğrudur ve şifalıdır ama inançsızlara ne desen inandıramassın

Toplam 1 beğeni

ben 4 yıl önce

güneydoğu daki un fabrikalarının çıkardığı bilhasa sipariş üzerine ortadoğu ve Rus cumhuriyetlerine ihraç edilen unda yüzde 15 veya 20 oranında arpa unu olduğunu bilirim neticede yararlı bir yiyecek allah eksik etmesin onu dahi bulamayan milyonlarca insan var allah yardım etsin.

Toplam 5 beğeni

viyana 68 4 yıl önce

şimdi fellik fellik arpa ararsınız Hz.peygamber 1400 önce hadisinde ekmek ununa arpa unu katın şifa vardır diye ama takan kim. avrupada bulunmuyor arpa bira malzemesi güzel vatanımda köylerde (ura unu) ekmek açarken kullanılırdı .

Toplam 15 beğeni

Mert 2 yıl önce

Hadis uydurmaktan yorulmadınız

Toplam 0 Beğeni