Korona virüsünden sonra Lassa ateşi! Lassa ateşi nedir? Lassa ateşinin belirtileri nelerdir?

Yaklaşık iki yıldır koronavirüs ve mutasyonlarından ötürü tüm dünya diken üzerinde. Bitmeyen koronavirüsle beraber diğer salgına neden olacak virüslerde ortaya çıkmaya başladı. Koronavirüsü, Sars ve Mers virüslerinden sonra Lassa ateşi çıktı. Lassa ateşi Batı Afrika kökenli bir virüstür. Akut viral hastalığa neden olur. Lassa ateşi nedir? Lassa ateşinin belirtileri nelerdir? Tüm soruların yanıtı haberin detayında...

Nijerya'nın Lissa bölgesinde ortaya çıkan bu ölümcül virüs ismini de buradan aldı. Hayvanlardan insanlara insanlardan insanlara geçen Lassa virüsü Arenaviridae ailesinden RNA virüsüdür. Özellikle sıçanlarda bulunan virüs idrarlarından çıkar. Bu sıçanlar Batı ve Doğu Afrika'da çokça bulunur. Evlere kolayca girip yerleşen sıçanlar virüslerini gıdalara özellikle de sulara karıştırır. İnsanlara bu yolla geçer. Fakat insandan insana solunum yoluyla yayılabilir. Mastomys sıçanlarının dışkı ve idrarlarının bulaştığı yerlere temas eden insanlara bulaşır. Bu kemirgenlerin yaşadıkları alanlarda yağmur yağması ya da rüzgar çıkmasıyla virüsler havaya karışır. Afrika hijyen açısından eksik bir kıta olduğundan virüs hızla yayıldı. Birçok kişinin ölümüne neden oldu. Yeterli temizlik sağlanmadığından çıktığı dönemde en çok hastanelerde yayılma oldu. Virüs yavaş yavaş bağışıklığı ve solunum yollarını ele geçirir. Ancak kişi bu süreçte nezle ya da grip olduğunu düşünür. Yaklaşık bir hafta sonra şiddetli titreme ve ateşlenme ile solunuma yerleşen virüs ciddi semptomlara neden olur. Lassa ateşindeki en yaygın semptom ise sağırlıktır. Vücut basıncı dış hava basıncını kaldıramadığından kulaklardaki duyma hasar görür. 

Şimdi de göz salgını başladı! Görme kaybına yol açan adenovirüs nedir? Adenovirüs tedavisi var mıdır?İLİŞKİLİ HABERŞimdi de göz salgını başladı! Görme kaybına yol açan adenovirüs nedir? Adenovirüs tedavisi var mıdır?

ULUSLARARASI YOLCULUK YAPANLAR DİKKAT!

Son olarak 3-9 Ocak 2022 yılında kayıtlara geçen Lassa virüslü hasta sayısında ciddi artış yaşandı. Nijerya'da artan vaka konusunda uluslararası yolculuk yapan vatandaşlar uyarıldı. Geçtiğimiz yıl 102 kişinin ölümüne neden olan dönemsel virüs şuan yaklaşık 10 eyalette görülüyor. 

lassa ateşi nasıl yayıldı

lassa ateşi nasıl yayıldı

LASSA ATEŞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İlk hafifi belirtilerle kendini gösterir. Bu yüzden tanı hemen konulmaz. Baş ağrısı, vücut yorgunluğu ve hafif ateşlenme ile başlar. Ancak virüs ilerledikçe semptomlar hem şekil değiştirir hem de şiddeti artar. Diş etleri, gözler ve burunda kanamaların yaşanması, sık sık artan kusma ve yüz bölgesinde ödemin çoğalması, şoka girme gibi şiddetli semptomlarla kendini gösterir. Bu semptomlar ilerledikçe organ yetmezliğine yol açar. B da ölümle sonuçlanır. Ancak lassa ateşi diğer virüslerle aynı belirtiler gösterir. Onu diğerlerinden ayıran tek nokta ise sağır belirtisidir. Vücut basıncı sağırlara neden olur.

İnfluenza belirtileri koronayla karıştırılıyor! İnfluenza hastalığının belirtileri nelerdir? İLİŞKİLİ HABERİnfluenza belirtileri koronayla karıştırılıyor! İnfluenza hastalığının belirtileri nelerdir?

afrikada görülen lassa virüsünün tedavisi halen araştırılıyor

afrikada görülen lassa virüsünün tedavisi halen araştırılıyor

LASSA ATEŞİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Mastomys cinsi sıçanlar tüm kıta da yaygın görülür. Bu yüzden virüs tüm hızla yayılır. İlk belirti Batı Afrika'da görüldü. Birçok kişinin ise ölümüne neden oldu. Virüs ilk ortaya çıktığı andan itibaren çeşitli araştırmalar yapılsa da kesin bir tedavisi bulunmadı. Bunun için devreye giren Dünya Sağlık Örgütü hastalığa yaygın olan viürs hakkında kesin bir sonuca ulaşamadı. Bu yüzden hastalığın tedavisi yoktur. Ancak bazı yapılan araştırmalarda bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde virüsle savaşın daha iyi olduğu gözlenmiştir. Uzmanlar bu virüslere karşı en sağlıklı yolların doğal besinlerin özellikle soğan ve sarımsak gibi güçlü antibiyotiklerin olduğunu vurguluyor. 

BİR YORUM YAPIN 0