Crohn hastalığı nedir? Crohn hastalığının belirtileri nelerdir?

Kronik bir hastalık olan crohn sindirim sistemi yollarının ağızdan başlayarak bağırsaklara kadar olan kısmın iltihaplanmasıyla oluşur. Kesin bir tedavisi olmayan crohn hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Crohn hastalığı genellikle kolit hastalığıyla karıştırılır. Peki crohn hastalığı nedir?

Sindirim sisteminin tümünün iltihaplanmasına crohn hastalığı denir. Ortaya çıkma nedeni kesinleşmemesine rağmen, kronik bir hastalık çeşidi olan crohn hastalığının en yaygın belirtisi ishaldir. Crohn ve kolit genellikle karıştırılır. Ancak kolit kalın bağırsak iltihaplanmasıyla sınırlıyken crohn, anüsten bağırsaklara kadar yaşanır. 20 yaşlardan itibaren başlayan bu hastalık, sindirim sistemi organları hem yüzeysel hem de katlarını etkiler. Otoimmün, bağışıklık sisteminin dışsal faktörlere karşı verdiği aşırı tepkiler sonucu, bağışıklık sisteminin savaş açmasıyla sağlıklı olan organların bile zarar vermesiyle oluşan hastalıkların genel adıdır. Crohn'da bu otoimmün içinde bulunur. Crohn genellikle genetikseldir. Crohn hastalığı kontrolsüz ilaç kullanma, beslenme şeklinin fazla yağlı olması, lif tüketiminin ise azlığı, aşırı nikotin ve kafein tüketme gibi faktörler sonrası ortaya çıkma olasılığı fazladır. Crohn, stres ve psikolojik durumlarla ortaya çıkma durumu ise düşüktür. 

crohn tüm sindirimin iltihaplanmasına yol açar

crohn tüm sindirimin iltihaplanmasına yol açar

CROHN HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Kanlı ve sürekli ishal

- Karnın orta kısmında sürekli kramp ve ağrı

- Midenin üst kısmında şişkinlik yaşanması

- Kemik ve eklemlerde şiddetli ağrılar

- Kusma, bulantı ve iştah kaybı

- Vücutta enerji düşüklüğü

- Aşırı kilo kaybı

- Vücut sıcaklığında ani yükselmeler

- Görme kaybının yaşanması

- İdrar yaparken zorlanma ve ağrı çekme

- Bacaklarda şişlik ve ciltte lekeler oluşması

- Ağız içi yaraların artması gibi belirtiler yaşanır.

crohn şiddetli karın ağrısına neden olur.

crohn şiddetli karın ağrısına neden olur.

CROHNUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Crohnun tedavisi için bir takım işlemler yapılır. İlk olarak kolonoskopi, endoskopi ve biyopsi yapılır. Kesin bir tedavisi olmayan crohn hastalığının ortaya çıkardığı belirtiler azaltılmaya çalışılır. Ağızdan bağırsaklara kadar oluşmuş mukozlu iltihap azaltılmaya çalışır. Çok uzun süreli ilaç verilir. Ancak ilaçlarda vücutta farklı yan etkilere neden olur. Bunun için özel beslenme şekli önerilir. Bu yüzden uzmanlar probiyotik bakımından zengin olan turşu ve yoğurt tüketiminin artırılmasını tavsiyede bulunur. Probiyotikler bağırsaklardaki florası dengeler. iltihap oluşumunu azaltır. Bunun yanı sıra enginar, muz, soğan ve sarımsak tüketimi artırılmalıdır.

Kostik nedir ve nerelerde kullanılır? Kostik zararlı mı

İLİŞKİLİ HABER

Kostik nedir ve nerelerde kullanılır? Kostik zararlı mı

BİR YORUM YAPIN 0