Et tahtası nasıl temizlenir?

Mutfakta en fazla kullandığımız araçlardan birisi de kesme tahtalarıdır. Bayramda doğradığımız etleri tahtadan nasıl temizleriz?

Mutfakta çalışmalarımızı kolaylaştıran ve yemek yapmayı basitleştiren araçların başında kesme tahtaları gelir. Kesme tahtalarının kullanımı kolay ancak temizlemesi zor mutfak araçlarından birisidir. Kurban Bayramı yaklaşırken de en çok kullanılacak olan araçların başında kesme tahtaları gelir. Özellikle etleri doğradığımız tahtaların temizliğinde biraz zorlanabiliriz. Ancak bazı kolay bilgiler ve püf noktalar sayesinde et tahtası temizliği çok kolay olacak.

Et tahtası temizleme işlemini üç adımda gerçekleştirebilirsiniz.

İlk olarak tahtanız üzerinde kesme işlemini bitirdikten sonra tahtanızı su ile yıkamalısınız. Tahta üzerinde yer alan kalıntılardan kurtulmalısınız.

Yıkama işlemi bittikten sonra tahtanızı ıslak bırakmayınız. Çünkü ıslak kalan tahtalarda bakteri oluşumu gözlenir. Bu yüzden tahtalarınızı kesinlikle kurutunuz.

Son olarak temizleyip kuruttuğunuz tahtanızı yatay şekilde bir yerde bekletmeyiniz. Tahtanızın en az temas sağlayacağı şekilde temiz bir yere asınız.

Bu yöntemleri uygulayarak tahtalarınızı mikroplardan koruyabilirsiniz. Ancak et ile yapılan işlemlerde bu kadar kolay çıkmayabilir. Bu yüzden bazı püf noktaları bilmeniz gerekir.

Et tahtası temizlemede kullanılan bazı püf noktalar

Oksijenli su ile temizleme:

Oksijenli su ile tahtalarınızı kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz. Islattığınız ve kabasını aldığınız tahta üzerine biraz oksijenli su dökün. Bu şekilde 3-4 dakika sünger yardımıyla ovalayın ve daha sonra yıkayın. Bu şekilde tahtanızı etten temizlemiş olacaksınız.

Sirke ile temizleme:

Kesme tahtasının üzerine elma veya üzüm sirkesi dökerek sünger yardımıyla ovalayınız. Bu şekilde tahtanızı etten temizlemiş olursunuz. Sirke ile aynı zamanda soğan, sarımsak gibi kokuların giderilmesinde de kullanabilirsiniz.

Karbonat yada yemek tuzu ile temizleme:

Kesme tahtanızın üzerine karbonat yada yemek tuzunu bolca dökün ve sünger yardımıyla ovalayın. Ardından durulayın. Böylece tahtanızı etten temizlemiş olacaksınız

Kabartma tozu ile temizleme:

Tahtalarınızı etten temizlemek için kabartma tozu, tuz ve suyu karıştırın. Uyguladığınız bu karışımı iyice ovalayınız. Daha sonra sıcak su ile durulayınız. Böylece tahtanızı etten temizlemiş olacaksınız.

ETİKETLER

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0