1959 yılından doğum manzaraları

1959 yılında Ankara'da 9. çocuğuna hamile olan bir kadının doğumu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belgelenmiş.

1959 yılında Ankara'da bulunan bir Ana-Çocuk Sağlığı Merkezi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) destekleriyle faaliyetini sürdürüyordu. Yetkililer hazırladıkları bu raporda, Türkiye'de gebe takibinin ve doğumların ne şekilde gerçekleştiğini belgelemek için fotoğraflar çektiler. Dünya Sağlık Örgütü'nün web sayfasında yayınlanan raporda dokuzuncu çocuğuna hamile olan bir kadının aşama aşama merkeze gelişi ve bebeğiyle merkezden ayrılması fotoğraflandı. Kayıtlarda kadının ismi "Mrs. Toprak" olarak geçiyor.

1959 yılında yeni yapılmış olan Ankara Hastanesi

Ana - Çocuk Sağlığı Merkezi'nden bir ebe ile Dünya Sağlık Örgütü'nden Belçikalı bir hemşire, birlikte doğum yapacak olan kadının evine gidiyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı hemşireler, merkezdeki Türk ebelerle birlikte düzenli olarak çevre ilçe ve köylerdeki yerleşimleri de ziyaret ederek hamile kadınların takiplerini yapıyorlardı. Bu fotoğraf Etimesgut'taki bir ziyaretten.

Daha önceki 8 doğumunda herhangi bir medikal destek almadığı belirtilen "Mrs. Toprak", dokuzuncu doğumundan önce boyu ve kilosu ölçülerek genel bir bakıma alınıyor.

Tansiyon ölçümü, kan tahlili gibi tetkikler de bu aşamada yapılıyor.

Doğumdan önce ev ziyareti yapılarak anneye hangi hazırlıkları yapması gerektiği anlatılıyor.

Doğumdan sonra hemşire anneyi ve bebeği evde ziyaret ediyor. Bir süre sonra anneden bebeği rutin kontrollerin yapılması için merkezi ziyaret etmesi isteniyor.

Doğum sonrası ziyarette diğer çocuklar da yenidoğan kardeşlerinin muayenesini izliyorlar.

Küçük bir ev olduğu için bebeğin beşiğini salıncak yapıp asıyorlar, böylece fazla yer kaplamıyor.

Toprak ailesi merkezden ayrılırken görüntüleniyor...
 

BİR YORUM YAPIN 1

murat 7 yıl önce

bende bu yılda doğmuş biriyim.şimdiye baktığımda yeni jenerasyon çok şanslı.

Toplam 2 beğeni