Engellilerin önündeki engeller...

Engelli bireylerin günlük hayatta yaşadığı sıkıntılar nelerdir? Nasıl davranılmalıdır?

Engelli bireyin en büyük destekçisi aileleri olmalıdır. İlk önce Engelli bireyin aile üyelerinin farkındalık sahibi olmaları gerekir. İlk doğdukları andan itibaren engelli bireye gösterilen tutum ve davranışlar birey açısından çok önemlidir. Evdeki normal bireylerle kıyaslanmamalı ve engeli yüzünden kesinlikle aşağılanmamalıdır. Aksi takdirde bu kendisinin psikolojik olarak bunalıma girmesine neden olmaktadır.

Bakım konusunda ise her şeyin büyük bir titizlik ve dikkat ile yapılması ne kadar önemliyse aile bireylerinin engelli bireye davranışları da o kadar önemlidir. Aile bireyleri, onları karşılayacak zorluklara alıştırarak psikolojik açısından bazı olumsuzluklar yaşayabileceğini fakat onlara aldırış etmemesi gerektiğini anlatarak  gündelik hayata alıştırmalıdır.

Engelli bireyin eğitime başlamasıyla karşısına birtakım zorlukları çıkacaktır. Bu zorluklar ise not tutmalarından, sınıftaki ya da üniversitedeki yaşam alanlarına kadar oluşabilecek olumsuzlukları en kolay bir şekilde atlatmak öğretmenin tecrübeli olmasına, sevgisini ve sabrını ona gösterebilmesiyle atlatılır. Öğretmenler bu konuda çocuğun özel durumu hakkında bilinçli olup ona göre davranmalıdır.

Üniversite sürecinde kampüs yaşantısında engelli bireyler düşünülmeli, okul içindeki alanlarda rahat etmeleri için gerek öğretmenlerin gerekse okul yöneticilerin üzerine düşen vazifeler büyük bir titizlikle halledilmelidir.

 

Engellilerin karşılaştıkları birtakım zorluklar:

- Mimari sorunlar (yolların, kaldırımların kamu ve özel sektöre ait binaların engellilerin erişimine uygun olmaması)
- İşsizlik 
- İnsanlar tarafından dışlanma.
- Eğitim (engellilerin çoğu mimari koşullar nedeniyle eğitim alamamaktadır)
- Sosyalleşememe
- Ailesi tarafından terk edilmesi 

BİR YORUM YAPIN 0